Κυρ. Μητσοτάκης: Αδύνατη η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. χωρίς τον σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας

Κυρ. Μητσοτάκης: Αδύνατη η ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. χωρίς τον σεβασμό στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην Πρώτη Σερρών, το χωριό στο οποίο γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και ξεναγήθηκε από τον Αχιλλέα Καραμανλή στο σπίτι του ιδρυτή της ΝΔ.

Στις Σέρρες ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε για αρκετή ώρα στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης μαζί με τους κατοίκους. Αρκετοί από αυτούς του έθεσαν το αίτημα για την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών με κάποιους να του λένε για την κυβέρνηση Τσίπρα πως «πρέπει να φύγουν επιτέλους, έχουν κάνει μεγάλη ζημιά». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του σε Σέρρες και Ημαθία επισκέφθηκε το πρωί τη Νιγρίτα.

Στη λαϊκή αγορά ο Πρόεδρος της ΝΔ συνομίλησε με παραγωγούς της περιοχής και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Πρόεδρε, μας έχουν ρημάξει στα χαράτσια, δεν βγαίνει πια, άλλαξέ τα όλα» του είπε ένας από τους παραγωγούς, ενώ ο σύλλογος μικροπωλητών της περιοχής του χάρισε μια τιμητική πλακέτα. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο παραγωγό που του είπε πως «εσύ θα περπατάς εδώ και μετά, γιατί δεν τάζεις πολλά, ενώ ο άλλος που τα έδωσε όλα, όπου πάει κρύβεται», απάντησε πως «ψέματα από μένα δεν θα ακούσεις, γιατι δεν έχω μάθει να λέω ψέματα. Υπόσχομαι όσα μπορώ να κάνω. Τα άλλα τα αφήνω σε αυτόν που κρύβεται».

Οι παραγωγοί μίλησαν στον κ. Μητσοτάκη για το θέμα της υπερφορολόγησης και τα προβλήματα που δημιουργεί στην παραγωγική διαδικασία, για τα εισοδήματά τους αλλά για την τιμή διάθεσης των προϊόντων από το χωράφι μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή με τον κ. Μητσοτάκη να δεσμεύεται πως δεν θα ξεχάσει όσα του είπαν. Όπως τους είπε μάλιστα θα δουν αμέσως τη διαφορά σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, χάρη στις μειώσεις φόρων που προβλέπει το πρόγραμμα της ΝΔ.

Επόμενος σταθμός ήταν το Σκούταρι Σερρών, όπου ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με τους κατοίκους σε κεντρικό καφενείο ενώ καθ' οδόν προς το Νέο Σούλι, επισκέφθηκε αγροτικές μονάδες. Μάλιστα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την παραγωγική διαδικασία σε ένα μικροζυθοποιείο που παράγει μπύρα. Στο Νέο Σούλι, απαντώντας σε δημοσιογράφους, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι για ακόμα μια φορά τις Σέρρες, στο πλαίσιο αυτής της τριήμερης περιοδείας στην Κεντρική Μακεδονία. Το μήνυμα το οποίο λαμβάνω από κάθε γωνιά της Ελλάδος και εδώ από τις Σέρρες, είναι ξεκάθαρο: Ανάγκη για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, για να μπορέσει επιτέλους ο τόπος να πάει μπροστά, να δημιουργηθούν νέες δουλειές, να καθίσουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους, να μειωθεί η φορολογία, να πάρει μπροστά η οικονομία. Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο είναι πανίσχυρο πια, και μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το εκφράσει.

Και στις εκλογές που έρχονται, ξεκινώντας από τις ευρωεκλογες της 26ης Μαΐου, οι Έλληνες πολίτες θα στείλουν ένα διπλό μήνυμα, καταψηφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα για όλα όσα είπε και δεν έκανε, για τους φόρους που έβαλε, για τη συμφωνία των Πρεσπών, για το διχασμό. Αλλά θα υπερψηφίσουν και τη Νέα Δημοκρατία ως τη μόνη δύναμη που μπορεί σήμερα να εκφράσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό το μήνυμα έλαβα και εδώ στις Σέρρες, όπου περιόδευσα. Ο κόσμος πολύ ζεστός, πολύ θερμός. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα εκφραστεί με εκκωφαντικό τρόπο στην κάλπη».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το σχέδιό του για τη Μακεδονία, απάντησε: «Έχουμε δεσμευτεί για ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο που αφορά τη Μακεδονία, που θα μπορέσει να αναδείξει τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Μακεδονίας. Μίλησα και χθες για την ανάγκη να προστατέψουμε το όνομα της Μακεδονίας, το brand της Μακεδονίας, μέσα από μια οργανωμένη επικοινωνιακή στρατηγική με μπροστάρη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με υποστήριξη από το κεντρικό κράτος. Από εκεί και πέρα, όπως γνωρίζετε, ανακοινώσαμε πρόσφατα και το πρόγραμμα των υποδομών, τα μεγάλα έργα τα οποία δεσμεύεται η Νέα Δημοκρατία ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει. Και σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα καλύψουμε και τα όποια κενά υποδομών υπάρχουν στην Κεντρική Μακεδονία. Όμως, η οικονομική δραστηριότητα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι άμεσα συνυφασμένη και με τον πρωτογενή τομέα, με τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος σήμερα υποφέρει, όπως υποφέρουν και οι κτηνοτρόφοι μας. Έχουμε παρουσιάσει και για τον τομέα πολιτικής αυτόν συγκεκριμένες προτάσεις, και φυσικά και οι αγρότες μας θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από μια συνολική πολιτική μείωσης της φορολογίας και των εισφορών».

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε επίσης για το ζήτημα που προέκυψε με τις περιουσίες των ομογενών στη Χειμάρρα. Για το θέμα αυτό, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έχουμε κρούσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τη στάση της Αλβανίας απέναντι στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ειδικά στη Χειμάρρα. Και, η τελευταία απόφαση της Αλβανικής κυβέρνησης είναι ο τελευταίος κρίκος μιας διαδικασίας ανοιχτής αμφισβήτησης δικαιωμάτων της μειονότητας. Θέλω, λοιπόν, και εδώ, από τις Σέρρες, να στείλω ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα στην Αλβανία: Δεν είναι δυνατόν να εκκινήσει η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. όσο δεν υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Και αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά την Ευρώπη, αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφορά το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Προσωπικά, θα αναδείξω το ζήτημα αυτό για άλλη μια φορά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ώστε η πίεση που θα ασκηθεί στην Αλβανία να είναι μια πίεση συνολική. Και να αντιληφθεί, επιτέλους, η γειτονική χώρα ότι, αν θέλει πραγματικά να έχει ένα μέλλον κοντά στην Ευρώπη, οφείλει πάνω απ' όλα να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα και περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή