Πολιτική θύελλα για Πετσίτη

Πολιτική θύελλα για Πετσίτη

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμος Ν.Δ. με την κυβέρνηση ξέσπασε για την υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη και το «τρίγωνο Πετσίτη – Λαυρεντιάδη – Αρτεμίου» εξαιτίας νέων αποκαλύψεων για την υπόθεση, με αφορμή τις οποίες η Πειραιώς ζητάει την άμεση κλήτευση της προέδρου της Αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος Αννας Ζαΐρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να δώσει εξηγήσεις, την ώρα που καλεί και πάλι τον Νίκο Παππά και τον Αλέξη Τσίπρα να δώσουν απαντήσεις για την υπόθεση.

Ηδη από την Κυριακή η Πειραιώς άφησε αιχμές ότι η «παρέα του Μαξίμου» εμπλέκεται σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, με αφορμή τα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του κ. Πετσίτη και αποστολέα τον Αρτέμη Αρτεμίου, που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, αλλά και την εκδίωξη από τη θέση του διευθυντικού στελέχους της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που διερευνούσε το σκάνδαλο ΔΕΠΑ. Η Ν.Δ. κλιμάκωσε την επίθεσή της προς την κυβέρνηση με επίσημο αίτημά της προς την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασίας Χριστοδουλοπούλου να καλέσει άμεσα την επικεφαλής της Αρχής, Αννα Ζαΐρη, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. «Η Ν.Δ. αξιώνει από την κ. Ζαΐρη να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για τα σκάνδαλα που αφορούν το τρίγωνο Πετσίτη – Λαυρεντιάδη – Αρτεμίου, καθώς και να απαντήσει για ποιο λόγο αποπέμφθηκε το διευθυντικό στέλεχος της Αρχής που τα διερευνούσε, όπως έγραψαν, χωρίς να διαψευσθούν, τρεις κυριακάτικες εφημερίδες», έλεγαν από τη Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς αξιώνει από την κ. Ζαΐρη να καταθέσει γιατί καθυστερούν «αναιτιολόγητα και παράνομα να κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικές εκθέσεις πεπραγμένων της Αρχής της οποίας προΐσταται». (Οπως σημειώνεται στην επιστολή των βουλευτών της Ν.Δ. που μετέχουν στην επιτροπή, δεν έχουν κατατεθεί, όπως ορίζει ο νόμος, εκθέσεις πεπραγμένων για το 2017 και το 2018.)

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βέροια έκανε ειδική αναφορά στην υπόθεση, υπογραμμίζοντας ότι «θα αποκαλυφθούν οι σκοτεινοί δρόμοι της διαπλοκής και θα πέσει και το τελευταίο φύλλο συκής» έναντι του περίφημου «ηθικού πλεονεκτήματος» της Αριστεράς. Πάντως, αντιφατική ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, καθώς από τη μία ο Δημ. Τζανακόπουλος απέδωσε τις αποκαλύψεις σε… fake news του φιλικού προς την αξιωματική αντιπολίτευση Τύπου και έκανε λόγο για επιχειρούμενο «αντιπερισπασμό» από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ μετά την άσκηση ποινικών διώξεων για τα δάνεια των κομμάτων, και από την άλλη, υποστήριξε ότι «από ένα σημείο και μετά ο κ. Πετσίτης έκανε τις δικές του επιλογές και τράβηξε τον δικό του δρόμο και όπως κάθε Ελληνας πολίτης έχει τη δική του προσωπική ευθύνη και θα ελεγχθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι ο κ. Πετσίτης έκανε τελικά την επιλογή να σχετιστεί με επιχειρήσεις, από ένα σημείο και μετά, με τις οποίες η κυβέρνηση έχει συγκρουστεί ανοιχτά, υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον».

Η Ν.Δ., πάντως, επέμεινε στα ερωτήματά της. Κάλεσε διά της Σοφίας Ζαχαράκη τους κ. Παππά και Τσίπρα να απαντήσουν «με ποια ιδιότητα μπαινόβγαινε ο κ. Πετσίτης στο Μαξίμου και πώς βρέθηκε να έχει στους λογαριασμούς του παράνομα ποσά», «ποιες σκοτεινές διαδρομές συνδέουν τους κ. Πετσίτη, Παππά και Αρτεμίου που έστελνε τα χρήματα από την Κύπρο» και «για ποιο λόγο ξηλώθηκε ο δημόσιος λειτουργός που διερευνούσε το σκάνδαλο». Πηγές της Ν.Δ. σημείωναν ότι η κλήση της κ. Ζαΐρη κρίθηκε αναγκαία, διότι ενώ τα κομμάτια του παζλ στο σκάνδαλο συμπληρώνεται, η κυβέρνηση εξακολουθεί να σιωπά. Υπογράμμιζαν, δε, ότι οι «δικαιολογίες» που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα τόσο από τον κ. Παππά όσο και από τον κ. Τζανακόπουλο, είναι «φαιδρές», αφού «ο κ. Πετσίτης δεν ήταν και δεν είναι ούτε “απλά ένας ιδιώτης” ούτε “άγνωστος” στην παρέα του Μαξίμου, όπως επιχειρούν να τον παρουσιάσουν εκ των υστέρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή