Αποψη: Ο ρόλος των εθνικιστών και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αποψη: Ο ρόλος των εθνικιστών και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύο ηχηρά μηνύματα που έλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, στην πρωτεύουσα Αγκυρα και στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Κωνσταντινούπολη, υποδηλώνουν πολλά για την πραγματική ισχύ του ΑΚΡ στο εσωτερικό της γείτονος και τον αδιαμφισβήτητο πολιτικό διχασμό που επικρατεί στη μεγάλη αυτή χώρα. Δεν αφήνουν, παράλληλα, στη φαντασία ούτε και την κατεύθυνση που μπορεί να πάρει η τουρκική εξωτερική πολιτική. Το κόμμα του κ. Ερντογάν (ΑΚΡ) κατήλθε και σε αυτές τις εκλογές σε συνεργασία με τους «Γκρίζους Λύκους» (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έναντι της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP, που με τη σειρά του δημιούργησε εκλογικό συνασπισμό με το ΙΥΙ της Μεράλ Ακσενέρ. Εν ολίγοις, και τα δύο βασικά κόμματα εξουσίας στην Τουρκία συνασπίστηκαν με σχηματισμούς οι οποίοι έχουν διακριτή εθνικιστική ταυτότητα. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ακσενέρ αποχώρησε από το ΜΗΡ του κ. Μπατχτσελί διεκδικώντας ακριβώς αυτή τη δεξαμενή ψηφοφόρων. Είναι βέβαιο ότι ο πολιτικός εναγκαλισμός Ερντογάν – Μπατχτσελί θα γίνει ακόμα πιο σφιχτός, ιδιαίτερα υπό το φως των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων.

Οσοι παρακολουθούν στενά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις των τελευταίων δεκαετιών γνωρίζουν πολύ καλά ότι επί των ημερών του κ. Ερντογάν η στάση της Αγκυρας έναντι των Αθηνών παρέμενε κατά πολύ ηπιότερη σε σύγκριση με τη γενικότερη τάση που επικρατούσε στην Τουρκία επί των ημερών του κεμαλικού κατεστημένου. Γνωρίζουν, επίσης, ότι η μεταστροφή του κ. Ερντογάν προς τον αναθεωρητισμό δεν πυροδοτήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τον νεοοθωμανισμό και την κατάσταση στη Συρία, αλλά και από τα πολιτικά δεδομένα της περιόδου που άνοιξε από την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016. Η προβολή επιχειρημάτων περί «γκρίζων ζωνών», «Γαλάζιας Πατρίδας» και λοιπών σχετικών τουρκικών αναθεωρητικών εργαλείων δείχνουν ότι ο κ. Ερντογάν δεν πρόκειται να αφήσει τον εθνικισμό στην αποκλειστική χρήση των κεμαλικών.

Πρακτικά, στην Αθήνα εκτιμούν ότι αρκετά σύντομα, δηλαδή στις 12 Απριλίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνάντηση σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, θα φανεί αν η ακραία ρητορική έξαρση των προηγούμενων εβδομάδων είχε ως αποκλειστικό στόχο τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν προχθές. Παρότι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν τονίζει ότι ακολουθούν 4,5 χρόνια χωρίς εκλογές, είναι σαφές πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να επηρεαστούν και πλαγίως λόγω, μεταξύ άλλων, της φθίνουσας πορείας που έχουν λάβει οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Αγκυρας ή εξαιτίας της… επόμενης στροφής του προσφυγικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή