Η Αγκυρα συντηρεί την ένταση

Η Αγκυρα συντηρεί την ένταση

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα διατήρησης του καθεστώτος έντασης στο Ανατολικό Αιγαίο έδωσε και χθες η τουρκική αεροπορία, καθώς αεροσκάφη της πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά στα ανατολικά της Χίου. Παρότι οι υπερπτήσεις στα κατοικημένα νησιά καταγράφηκαν σε αρκετά μεγάλο ύψος (27.000 και 24.000 πόδια), η επιστροφή στην ένταση μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία δείχνει ότι η Αγκυρα δεν εγκαταλείπει την πάγια ατζέντα της για το Ανατολικό Αιγαίο.

Παράλληλα, χθες, καταγράφηκαν ακόμα τρεις εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά, στη διάρκεια αναχαιτίσεων των δεύτερων από τα πρώτα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και τα αποτελέσματά τους θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό αν οι τουρκικές δεσμεύσεις περί επαναφοράς των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MOE) Παπούλια – Γιλμάζ στο Αιγαίο έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα. Οπως φάνηκε, πάντως, από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, η χρήση ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση δεν ωφέλησε το κυβερνών κόμμα. Στο εσωτερικό της Τουρκίας υπάρχει ήδη μια κατά το δυνατόν κριτική στον εγχώριο Τύπο για τα πενιχρά αποτελέσματα που απέφερε αυτή η τακτική, καθώς δεν επέτυχε να υποσκελίσει την αισθητή από όλους στη γειτονική χώρα οικονομική κρίση. Επιπλέον, η εθνικιστική ρητορική αποτελεί παράδοση η οποία συνδέεται πολύ περισσότερο με την κεμαλική παράδοση παρά με τον λεγόμενο νεοοθωμανικό όραμα που επιχειρεί να προωθήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εντονη ενόχληση

Στην Αγκυρα υπάρχει έντονη ενόχληση και για τη σημαντική συμμαχική παρουσία στην περιοχή. Μόλις πριν από λίγες ημέρες από την Αγκυρα ετέθη σε επίπεδο ΝΑΤΟ ζήτημα λήξης της συμμαχικής δράσης στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών (SNMG-2), κάτι που απορρίφθηκε εκ νέου, καθώς αποφασίστηκε η κανονική συνέχισή της. Μάλιστα, στην τελευταία συνάντηση που έγινε σε στρατιωτικό επίπεδο, οι Τούρκοι ζήτησαν τρεις φορές τη λήξη της συμμαχικής δράσης, λαμβάνοντας όλες τις φορές την ίδια αρνητική απάντηση.

Επιπλέον, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο σημαντικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν –μεταξύ άλλων– αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις, συγκεκριμένα ο «Ηνίοχος 2019» και η «Noble Dina 2019». Και στις δύο περιπτώσεις σενάρια των ασκήσεων θα εκτυλιχθούν σε όλο το μήκος του FIR Αθηνών, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερα οι Αμερικανοί έχουν εκπέμψει ευκρινή σήματα για τον βαθμό της συμμετοχής τους σε αυτές τις ασκήσεις, αλλά και για την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή. Για αρκετές ημέρες το αντιτορπιλικό τύπου Arleigh Burke «USS Ross» παρέμενε ελλιμενισμένο στη Ρόδο, με το προσωπικό του να περνάει καθημερινά αρκετές ώρες στο νησί. Οπως είναι γνωστό, για την Τουρκία τα Δωδεκάνησα (περιλαμβανομένης, φυσικά, της Ρόδου) αποτελούν αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και δεν πρέπει να ελλιμενίζονται εκεί πολεμικά πλοία. Πάντως, λίγες ημέρες νωρίτερα στο νησί της Ρόδου είχε σταθμεύσει και ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή