Κλιμακώνεται η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια παρτίδα σκάκι για δυνατούς παίκτες μοιάζει πλέον η μάχη για την εδραίωση στην Κεντροαριστερά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Με δεδομένο πως οι εκλογές πλησιάζουν και το κάθε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο και χρονικά μη αναστρέψιμο, τα δύο όμορα κόμματα κινούνται με όλο και πιο προσεκτικές κινήσεις με στόχο μια κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων.

Στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ το βάρος είναι φύσει και θέσει μεγαλύτερο, καθώς είναι το κόμμα που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση για εγκαθίδρυση στη θέση που τον έστειλαν οι ψηφοφόροι του 2015, αντίθετα με το ΚΙΝΑΛ που οποιαδήποτε άνοδος στο ποσοστό του μπορεί να εκληφθεί ως πρόοδος. Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν πολύ καλά πως παρόμοια λάθη σαν αυτά της υπουργοποίησης των Μωραΐτη – Τόλκα μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ μέσα στο ρευστό πολιτικό περιβάλλον. Εξ ου και η εντολή Τσίπρα είναι συγκεκριμένη: προσεκτικές και στέρεες κινήσεις. Κομβική προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται η «πανελλαδική συνάντηση» του ερχόμενου Σαββάτου, όπου θα επιχειρηθεί να ενισχυθεί επικοινωνιακά το εγχείρημα της συμμαχίας, με την ομιλία του ίδιου του κ. Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Ενδεικτικό αυτού είναι πως σήμερα θα δοθεί προπαρασκευαστική συνέντευξη Τύπου –στις 13.00 στο ξενοδοχείο Wyndham– όπου θα ανοίξει ουσιαστικά η βεντάλια των συμμαχιών. Ομιλητές αναμένεται να είναι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, ο βουλευτής Σπ. Δανέλλης, που έχει «κλειδώσει» για το ευρωψηφοδέλτιο, ο εκπρόσωπος της Ακτιβιστικής Κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Θ. Δουλεμπέκης, η πρώην οργανωτική γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Τάνια Καραγιάννη και, τέλος, ο εκπρόσωπος της «Γέφυρας» Αντ. Λιάκος. Στα αμέσως επόμενα βήματα, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη, περιλαμβάνεται και η ανακοίνωση των τελευταίων ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου.

Στην άλλη όχθη, του ΚΙΝΑΛ, είναι ξεκάθαρο πως ο στρατηγικός στόχος είναι ίδιος: η κυριότητα του κεντροαριστερού χώρου. Το πρόσφατο συνέδριο ανέδειξε σαφώς αυτή την πτυχή, με την κ. Γεννηματά να ζητεί προοδευτική συσπείρωση και να λαμβάνει αποστάσεις από το «βέβαιο» για πολλούς σενάριο της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. Αυτό που προτάσσουν συνεργάτες της κ. Γεννηματά είναι μια κυβέρνηση «ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και λαϊκής νομιμοποίησης», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα συμμετείχαν σε μια τρικομματική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ. Ενδεικτικό πάντως των τάσεων που αναπτύσσονται είναι πως στο τελευταίο συνέδριο έκανε την επανεμφάνισή του στις ομιλίες πολλών στελεχών η λέξη «σοσιαλισμός», ενώ αναμένεται να επιστρέψει και ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ ως σήμα, μόνο στο ευρωψηφοδέλτιο.

Τα παραπάνω επιτείνουν την αίσθηση πως τα δύο κόμματα οδηγούνται σε μια μετωπική ενόψει της συνέχειας. Σε αυτή τη μάχη υπάρχουν ενδιάμεσοι. Χθες ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πανούσης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονόμου με δήλωσή τους ζήτησαν την κοινή κάθοδο στον Δήμο της Αθήνας των κ. Ηλιόπουλου και Γερουλάνου, σημειώνοντας πως αμφότεροι έχουν «θετικό προσανατολισμό». Πρόκειται για μια πρόταση που μπορεί να είναι αυτοδιοικητικής εμβέλειας, αλλά αποτυπώνει τις ευρύτερες ζυμώσεις για το μέλλον του κεντροαριστερού χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή