Εκτενής η κάλυψη της επίσκεψης Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία από τα διεθνή ΜΜΕ

Εκτενής η κάλυψη της επίσκεψης Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία από τα διεθνή ΜΜΕ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εκτενή ρεπορτάζ ο ξένος Τύπος κάλυψε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία.

Το BBC με ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων χαρακτηρίζει «ιστορική» την επίσκεψη, επισημαίνοντας πως «για πρώτη φορά από τότε που ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991, ένας Ελληνας ηγέτης επισκέπτεται την πρόσφατα μετονομασθείσα  Βόρεια Μακεδονία». Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέντευξη Τσίπρα σε ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας πριν από την επίσκεψή του, κατά την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «μια σημαντική μερίδα Ελλήνων πολιτών ανησυχούσε και εξακολουθεί να ανησυχεί γι’ αυτό το ζήτημα». Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, το 73% των ερωτηθέντων Ελλήνων «μάλλον διαφωνεί»  με τη συμφωνία των Πρεσπών».

Ως «ιστορική» βλέπει και ο «Guardian»  την επίσκεψη Τσίπρα, την οποία χαρακτηρίζει «καλής θέλησης», ενώ αναφέρεται και στη selfie με την οποία υποδέχθηκε ο κ. Ζάεφ τον Ελληνα ομόλογό του.

Η  βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph  μιλάει επίσης για «ιστορική επίσκεψη στην άρτι μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία», κάτι που σηματοδοτεί τον τερματισμό της πολυετούς αντιπαράθεσης των δύο χωρών για το θέμα της ονομασίας. Προσθέτει δε πως «τώρα οι δύο γείτονες διακηρύττουν την πρόθεσή τους να τονώσουν τους μεταξύ τους οικονομικούς δεσμούς – με τον Ελληνα πρωθυπουργό να συνοδεύεται στην επίσκεψή του από δέκα υπουργούς και περισσότερους από 120 κορυφαίους επιχειρηματίες».

Και τα γαλλικά μέσα αναφέρθηκαν εκτενώς στην επίσκεψη Τσίπρα. Η γαλλική Le Figaro αναφέρεται στην ιστορική διένεξη των δύο πλευρών για το όνομα, η οποία διευθετήθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ το AFP   (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) εστιάζει στα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν μεταξύ των δύο πλευρών, δημοσιεύοντας αποσπάσματα των δηλώσεων των δύο πρωθυπουργών. Παράλληλα, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται στην ίδια συνέντευξη Τσίπρα σε ΜΜΕ της γείτονος όπου ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως ένα «σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού» εξακολουθεί να «ανησυχεί σοβαρά» για τη συμφωνία, προσθέτοντας πως «είναι δική μας ευθύνη, δική μου και του Ζόραν, να αποδείξουμε ότι τα κράτη μας μπορούν μόνο να επωφεληθούν από τον δρόμο που ανοίξαμε».

Και ρωσικά ΜΜΕ κάλυψαν την επίσκεψη. Το Russia Today σε δημοσίευμά του στη γαλλική του ιστοσελίδα έχει τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βόρεια Μακεδονία για μια ιστορική επίσκεψη», υπογραμμίζοντας πως η επίσκεψη «συνιστά μια επιπλέον ένδειξη της ύφεσης που σημειώθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018».

Από την πλευρά του το πρακτορείο TASS σε ανταπόκριση από τα Σκόπια, αναφερόμενο στην επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνει ότι «η επίσκεψη του Τσίπρα δικαίως θεωρείται ιστορική», εστιάζοντας στο ότι «είναι η πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα τα τελευταία 28 χρόνια, από το 1991 όταν η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή