«Συμμαχία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι ενιαίος φορέας»

«Συμμαχία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι ενιαίος φορέας»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο εξακολουθεί να είναι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΚΙΝΑΛ. Χθες, μόλις λίγα 24ωρα πριν από το μεγάλο στοίχημα, της «πανελλαδικής συνάντησης» της «προοδευτικής συμμαχίας», ο γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης επέλεξε την επίθεση προς το ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας πως η κ. Γεννηματά έχει κάνει τις επιλογές της που είναι προς τη Ν.Δ. «Οταν θέλεις τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε κλείνεις το μάτι στη στρατηγική νίκη του Μητσοτάκη» σημείωσε, προσθέτοντας πως «η σημερινή στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ δεν αφήνει περιθώρια για διάλογο», πόσο μάλλον «για συμπόρευση», όπως είπε. Τα παραπάνω ειπώθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ενόψει της εκδήλωσης του Σαββάτου, με τον κ. Σκουρλέτη να θέτει επιπλέον τους βασικούς άξονες προ των ευρωεκλογών: «Είναι γνωστό ότι σε τρεις μέρες θα γίνει η πρώτη πανελλαδική συνάντηση στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, όπου θα βρεθούμε πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις, ανεξάρτητα πολιτικά πρόσωπα που όλοι εμπνέονται και ενώνουν δυνάμεις» επισήμανε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας το εξής σημαντικό: το εγχείρημα δεν αποτελεί έναν ενιαίο πολιτικό φορέα, αλλά μία συμμαχία.

Ετσι εξηγείται και ο χαρακτηρισμός του υπό δημιουργία πόλου ως «αριστερού» και όχι κεντροαριστερού, θέλοντας προφανώς να υπογραμμίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απεμπολεί τις ιδεολογικές του καταβολές. Από την τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή η έντονη κριτική σε όργανα της Ε.Ε., με την οποία θύμισε φρασεολογία προ του 2015. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο Eurogroup, κάνοντας λόγο για έναν θεσμό που αποφασίζει «εν κρυπτώ χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, χωρίς δημοκρατικό έλεγχο, χωρίς διαφάνεια», προσθέτοντας πως «η αρχιτεκτονική της Ευρώπης κινείται σε λάθος κατεύθυνση», όπως φάνηκε από τους «χειρισμούς και στην ελληνική κρίση, αλλά και στο προσφυγικό». Την ίδια ώρα χαρακτήριζε τις επικείμενες ευρωεκλογές «τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρώπης».

Στο πάνελ βρισκόταν και ο βουλευτής και κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιος ευρωβουλευτής Σπ. Δανέλλης, ο οποίος χαρακτήρισε «ανιστόρητη» την άρνηση του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ να αντιληφθούν πως τα ταυτοτικά ζητήματα τους φέρνουν πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Με το πείσμα και το θυμικό δεν μπορείς να ασκήσεις πολιτική. Να υπενθυμίσω πως η στρατηγική ήττα του Γ. Παπανδρέου έφερε τον Σαμαρά στην εξουσία και τον Βενιζέλο στην προεδρία», σημείωσε. Από πλευράς «Γέφυρας», που προεξοφλείται πως θα έχει και έντονη παρουσία στο τελευταίο κύμα ανακοινώσεων που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα, έδωσε το «παρών», ο –κατά πολλούς εμπνευστής της– καθηγητής Ιστορίας Αντ. Λιάκος. Ο κ. Λιάκος σημείωσε πως η «Γέφυρα» δεν είναι πολιτικό κόμμα, αλλά μία «ανοιχτή πρωτοβουλία πολιτών» η οποία θέλει «να γεφυρώσει διαφορές». Πρόσθεσε δε πως «αυτές οι ευρωεκλογές αφορούν μείζονα ζητήματα και θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν κινήσεις, συλλογικότητες, αλλά και πολιτικά πρόσωπα του προοδευτικού χώρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς, επιχειρώντας να αναδειχθεί το εύρος των συμμαχιών. Ενδεικτικά έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι από το Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών, τη Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, τη Χάρτα 19, την Ακτιβιστική Κίνηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (ΑΚΕ Σοσιαλιστών), την Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς, την Κοινωνική Συμφωνία και το Σοσιαλιστικό Πατριωτικό Κίνημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή