Γερμανική στήριξη για τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Γερμανική στήριξη για τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα Τίρανα για το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, καθώς πρωτοβουλία επί τούτου ανέλαβε και η Γερμανία στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Αλβανίας από τον μηχανισμό Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης των κρατών-μελών του ΟΗΕ. Τον επόμενο μήνα θα λάβει χώρα ο γ΄ κύκλος περιοδικής αξιολόγησης. Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, η Γερμανία υπέβαλε δέσμη τεσσάρων ερωτήσεων και τεσσάρων συστάσεων. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχει μια ερώτηση για το ζήτημα της προστασίας των περιουσιακών δικαιωμάτων. Επίσης, γίνονται δύο συστάσεις: Πρώτον, για τα περιουσιακά δικαιώματα και, δεύτερον, για την πλήρη εφαρμογή του Νόμου περί Μειονοτήτων. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για διαδικασία του ΟΗΕ, η γερμανική στάση σε αυτό το ζήτημα γίνεται αντιληπτή και ως έμμεσο μήνυμα προς τα Τίρανα για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουν ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε.

Χθες, τις υποχρεώσεις που έχει η Αλβανία έναντι της Ε.Ε., ανάμεσα στις οποίες και η διαφύλαξη των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο Αλβανός ομόλογός του Εντι Ράμα. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το μεσημέρι οι κ. Τσίπρας και Ράμα, βασικά θέματα συζήτησης ήταν ο νόμος για τις περιουσίες στην ακτή του Ιονίου και ο νόμος για τις μειονότητες. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δύο άνδρες μίλησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Η επικοινωνία Τσίπρα – Ράμα έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιδείνωση που προκάλεσε στις σχέσεις Αθηνών – Τιράνων, η δημοσίευση στην αλβανική εφημερίδα της κυβερνήσεως του νόμου για τη δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας, για σκοπούς τουριστικής αξιοποίησης. Αν και η δημόσια παρέμβαση του κ. Τσίπρα οδήγησε στην απόσυρση του νόμου 708/2018 από την ιστοσελίδα με τα ΦΕΚ, ο ίδιος ο νόμος παραμένει σε ισχύ. Μάλιστα την Τετάρτη συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας, δίχως να αποσύρει τον σχετικό νόμο, ο οποίος αφορά την απαλλοτρίωση γαιών και περιουσιών στο μεγαλύτερο κομμάτι της λεγόμενης αλβανικής Ριβιέρας.

Χθες, από το γραφείο του πρωθυπουργού της Αλβανίας αναφέρθηκε ότι προστίθεται τροπολογία στον νόμο «για την Ακίνητη Περιουσία του Κράτους» στην περιοχή Αυλώνα – Αγίων Σαράντα. Στην τροπολογία προβλέπεται ότι, μεταξύ άλλων, το υπ. Τουρισμού πρέπει να παρακολουθήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αρχικής κτηματογράφησης «των ιδιωτικών περιουσιών» στις περιοχές του κτηματολογίου που εμπλέκονται στον νόμο 708. Σημειώνεται ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ράμα έγινε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παραμένει άγνωστο αν η συγκεκριμένη ρύθμιση ικανοποιεί την ελληνική πλευρά και, κυρίως, αν στην πράξη προστατεύει το δικαίωμα των περιουσιών των ομογενών. Πάντως, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Ράμα πρακτικά επιμένει στη διατήρηση του νόμου, κυρίως διότι ευρύτερη αλλαγή του, θα δημιουργούσε τετελεσμένο και για άλλες περιοχές της χώρας.

Οσο εντείνονται οι τριβές ανάμεσα στην Αθήνα και στα Τίρανα για το ζήτημα της μειονότητας, τόσο παραμένει και μια άλλη εκκρεμότητα που θέλει να κλείσει η Ελλάδα με την Αλβανία, αυτή της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και κυρίως της ΑΟΖ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει τεθεί επανειλημμένως επί τάπητος, ωστόσο δεν προχωρά κυρίως λόγω της διάστασης που υπάρχει στο εσωτερικό της Αλβανίας ανάμεσα σε πρωθυπουργό και πρόεδρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή