Αφετηρία προεκλογικής εκστρατείας

Αφετηρία προεκλογικής εκστρατείας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι απλά «εγκαίνια» της προεκλογικής περιόδου, αλλά απαρχή μιας διαφορετικής σελίδας με νέες πολιτικές διαιρετικές τομές χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές η σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στις 6 το απόγευμα, στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου με τίτλο «Συνάντηση για μια προοδευτική συμμαχία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη». Πρόκειται για την πολυδιαφημιζόμενη εδώ και καιρό εκδήλωση που θα επιχειρήσει να σηματοδοτήσει αλλά και να μορφοποιήσει το εγχείρημα της «συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων», το οποίο αποτελεί, το τελευταίο διάστημα, το μεγαλύτερο πολιτικό πρότζεκτ για τον Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στην «Κ» έκαναν λόγο για τη «γέννηση» ενός νέου πολιτικού μοντέλου που δεν θα έχει στόχο μόνο τις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά ευρύτερα την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σκηνικό. Είναι προφανές πως μέσα από αυτήν τη διαδικασία ο κ. Τσίπρας στοχεύει, μεταξύ άλλων, να ξεπεράσει την κυβερνητική φθορά που έχει υποστεί τα τελευταία 4 χρόνια και να ντύσει το «πολιτικό προϊόν» του με νέο μανδύα ενόψει των δύσκολων πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού θα περιγράφει πιο σαφώς από ποτέ τον στόχο της συμμαχίας και θα περιλαμβάνει «γενναιόδωρα» ανοίγματα σε εκτός ΣΥΡΙΖΑ πολιτικές ομάδες και πρόσωπα. Στο ακροατήριο άλλωστε αναμένεται να υπάρχει πανσπερμία κομμάτων, κινήσεων, πρωτοβουλιών και προσώπων, με την οποία θα δηλώνεται το εύρος της προσπάθειας.

Διαφορετικές οπτικές

Οπως προαναφέρθηκε, η δημιουργία της συμμαχίας δεν έχει πάντως ως στόχο μόνον τις «σίγουρες» επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά «κάτι πολύ ευρύτερο», όπως δηλώνουν πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας. Εξ ου και επελέγη ο τίτλος να μιλάει για συμμαχία και «στην Ελλάδα» δίνοντας το στίγμα για τη συνέχεια. Οσον αφορά πάντως τον τρόπο που θα λάβει «σάρκα και οστά» το εγχείρημα, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές οπτικές. Ενδεικτικά, χθες ο κ. Νίκος Φίλης σημείωσε (Θέμα fm) πως «οι συμμαχίες γίνονται στη βάση προγραμμάτων, όχι προσώπων». Θέλοντας δε να προλάβει όσους βλέπουν πίσω από τις διαδικασίες «κατάργηση» του ΣΥΡΙΖΑ και πρόπλασμα δημιουργίας νέου κόμματος, ήταν σαφής: «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ιδρυτική διακήρυξη νέου κόμματος. Είναι διακήρυξη για τις εκλογές», προσθέτοντας πως «πρόκειται για την έναρξη μιας προσπάθειας που έχει στρατηγικό βάθος».

Την ίδια ώρα, τα νέα από το εξωτερικό δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας στο Μαξίμου. Το γεγονός πως χθες υπήρξε αφενός θετική εισήγηση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, και αφετέρου η δήλωση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ πως μπορεί να υπάρξει πρόωρη αποπληρωμή, από την Αθήνα, των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε πολλούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο να μιλούν «για δύο νίκες».

Πρέπει να θεωρείται μάλιστα δεδομένο πως το κλίμα στην οικονομία, που βάσει δημοσκοπήσεων αποτελεί το νούμερο ένα κριτήριο των πολιτών, θα αποτελέσει κομβικό κριτήριο για τις τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Τούτων δοθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς εκλογές πάνω σε δύο επικοινωνιακούς άξονες: από τη μία, τη συγκρότηση της «προοδευτικής συμμαχίας» έναντι «της συντήρησης και της Ακρας Δεξιάς» και, από την άλλη, τα «θετικά αποτελέσματα στο πεδίο της οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή