Θανάσης Δαβάκης: Πρέπει να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις

Θανάσης Δαβάκης: Πρέπει να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πλέον εμφανές ότι η καλλιέργεια ενός πρωτοφανούς τοξικού κλίματος, ο διχαστικός λόγος και η ταξική ρητορική αποτελούν τη «συνταγή» με την οποία η κυβέρνηση θα πορευθεί προς τις εθνικές εκλογές. Στην ουσία της, η τακτική αυτή δεν είναι καινούργια, αλλά μετεξέλιξη αυτής που ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε το 2015. Αυτό, όμως, που γίνεται σήμερα σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο δεν έχει προηγούμενο. Παγιδευμένος στο αδιέξοδο που τον έχουν εγκλωβίσει οι καταστροφικές του επιλογές –όπως η φορολογική αφαίμαξη των παραγωγικών δυνάμεων, ο νόμος Κατρούγκαλου και η συμφωνία των Πρεσπών– και ανήμπορος να αρθρώσει έναν αξιόπιστο προγραμματικό λόγο, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μετατρέψει θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη και τα κοινωνικά επιδόματα, καθώς και διαδικασίες όπως η συνταγματική αναθεώρηση, σε εφήμερα εκλογικά σωσίβια.

Αντιθέτως, η Ν.Δ. αξιοποίησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών. Εξέλεξε νέο αρχηγό με ευρεία συμμετοχή μελών, ανοίχτηκε στην κοινωνία και διατύπωσε έναν σύγχρονο λόγο που αναδεικνύει τον πολιτικό της πραγματισμό, τον κοινωνικό της χαρακτήρα, τις λαϊκές της ρίζες και την προσήλωσή της στο μακροχρόνιο εθνικό συμφέρον. Η δυναμική αυτή θα εξασφαλίσει στη Ν.Δ. τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές, οπότε και θα αρχίσει το δύσκολο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας. Πρέπει να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τις παραγωγικές δυνάμεις και θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αναδείχθηκαν και το τελευταίο διάστημα, χρειάζεται να τεθούν υπό έλεγχο. Είναι αναγκαίο οι τραυματισμένοι θεσμοί να ανακτήσουν το κύρος τους. Οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να ενισχυθούν και η χώρα απαιτείται να αποκτήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αρμόζει στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως οφείλουμε να επουλώσουμε τις πληγές που τα χρόνια του τοξικού και διχαστικού λαϊκισμού έχουν προκαλέσει στο κοινωνικό σύνολο, με συμφιλιωτικό και δημιουργικό πνεύμα. Η πατρίδα μας πρέπει να επανέλθει σε ταχεία ανοδική πορεία. Η Ν.Δ. είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που, όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, μπορεί να διαχειριστεί την ιστορική συγκυρία και να επιτύχει τον εθνικό αυτό στόχο.

* Ο κ. Θ. Π. Δαβάκης είναι βουλευτής Λακωνίας της Ν.Δ. και πρ. υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή