Χαμηλή πτήση Τσίπρα προς την ευρωκάλπη

Χαμηλή πτήση Τσίπρα προς την ευρωκάλπη

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πορεία «χαμηλής πτήσης» πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, με ελάχιστες πλέον εφεδρείες για την αντιστροφή του κλίματος και με το πολιτικό αφήγημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να έχει καταστεί ιδιαιτέρως ασθενές. Η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωκάλπης και ο κίνδυνος διψήφιας διαφοράς από τη Ν.Δ., που καταγράφεται στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, αναζωπυρώνουν τις συζητήσεις για εθνικές εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο, παρά τη διακηρυγμένη θέση του κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Οι τελευταίες εφεδρείες του πρωθυπουργού πριν από την πολλαπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου είναι η υπόθεση της Novartis, στην οποία αναμένονται εξελίξεις ακόμη και την τρέχουσα εβδομάδα, και η ψήφιση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ομως, οι επιπτώσεις τους δύσκολα θα μεταβάλουν ουσιαστικά τους υφιστάμενους πολιτικούς συσχετισμούς. Οπως λέγεται, η έρευνα για τη Novartis –υπόθεση που είχε παρουσιαστεί από το Μέγαρο Μαξίμου ως μέγα σκάνδαλο– βρίσκεται σε εξέλιξη για περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς όμως να έχουν προκύψει στοιχεία για ροή χρήματος προς πολιτικούς.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως εάν η άσκηση δίωξης κατά ενός ή περισσότερων από τα δέκα υπό διερεύνηση πρόσωπα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αμφιλεγόμενες μαρτυρικές καταθέσεις, δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ, αλλά αντιθέτως μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συσπείρωση την εκλογική τους βάση.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει και στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Ομως, και για τη συγκεκριμένη περίπτωση επισημαίνεται πως μια σειρά από άλλες παροχές, από την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος και των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια μέχρι την επιδότηση ενοικίου, δεν οδήγησαν σε μείωση της ψαλίδας μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, και οι πολιτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας δεν είχαν το προσδοκώμενο από το Μέγαρο Μαξίμου αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός επένδυσε το τελευταίο διάστημα στην επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία που είχε στόχο την ανάδειξη των θετικών πτυχών της συμφωνίας των Πρεσπών, στον συμβιβασμό με τους εταίρους για την πρώτη κατοικία ώστε να καταδείξει ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην οικονομική κανονικότητα, αλλά και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ως «εργαλείο» προσέγγισης με την Κεντροαριστερά. Ομως, όλες αυτές οι κινήσεις του κ. Τσίπρα επί της ουσίας ακυρώθηκαν από άλλες, παράλληλες, εξελίξεις.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στα Σκόπια ανέδειξε μια από τις πλέον «γκρίζες» πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν έχει υπάρξει και ούτε πρόκειται να υπάρξει στο ορατό μέλλον επαρκής μέριμνα για τα εμπορικά σήματα, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα για πολλές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Πισωγυρίσματα

Παράλληλα, η ψήφιση της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία και η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση του ενός δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων σκιάστηκαν από δύο ηχηρά πισωγυρίσματα στο πεδίο των επενδύσεων, που αποτελούν «κλειδί» για να ξεφύγει η ελληνική οικονομία από τον φαύλο κύκλο της αναιμικής ανάπτυξης: το ΚΑΣ μπλόκαρε τα σχέδια της Cosco, ενώ αρνητική κατάληξη είχε και ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ. Τέλος, η προσπάθεια εμβολισμού του ΚΙΝΑΛ μέσω του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ναυάγησε εν μέσω της υπόθεσης Λοΐζου και των συζητήσεων που προκάλεσε η υποψηφιότητα Κόκκαλη.

Το βαρύ για τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό κλίμα επαναφέρει, όπως προαναφέρθηκε, στο προσκήνιο το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών είτε ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου ή μία εβδομάδα νωρίτερα. Το σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου για την εξάντληση της τετραετίας ήταν πως στις ευρωεκλογές η διαφορά με τη Ν.Δ. θα ήταν έστω οριακά μικρότερη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, ενώ λόγω της χαλαρότητας της ψήφου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα υπερέβαινε το 30%. Ομως, οι ανωτέρω παραδοχές ανατρέπονται από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Το προβάδισμα της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου προσεγγίζει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, δε, η «χαλαρή» ψήφος που παραδοσιακά καταγράφεται στις ευρωεκλογές πλήττει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η δημοσκοπική εικόνα ενόψει ευρωεκλογών, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις ότι το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει να χάσει όλες τις περιφέρειες της χώρας –πλην Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας, όπου υποστηρίζει υποψηφίους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ– και τους τρεις μεγάλους δήμους, μπορεί να οδηγήσει τον κ. Τσίπρα στην επιλογή να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του για εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο. Εξάλλου, κατά ορισμένες πληροφορίες ο πρωθυπουργός αμφιταλαντεύεται και θα «κλειδώσει» τον χρόνο τον εκλογών μέσα στο προσεχές δεκαπενθήμερο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή