Καθαρή νίκη, ο «πήχυς» της ευρωκάλπης για Μητσοτάκη

Καθαρή νίκη, ο «πήχυς» της ευρωκάλπης για Μητσοτάκη

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πήχυ βάζουν οι άλτες του ύψους ή του επί κοντώ. Θέλω μια μεγάλη επιτυχία, μια μεγάλη νίκη που θα σηματοδοτήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως προοπτική για κυβέρνηση έχει τελειώσει». Είναι ο πήχυς που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ευρωεκλογές (στη συνέντευξή του στο Open TV). Συνοδεύθηκε από την αποστροφή για μια «ευρεία νίκη» στις εθνικές εκλογές. Στο πιεστικό ερώτημα για τα ποσοστά τη νύχτα της 26ης Μαΐου, ο τρίτος όροφος της Πειραιώς αντιστρέφει το ερώτημα: Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντήσει ποιος είναι ο δικός του πήχυς; Το ερώτημα δεν είναι τυχαίο και αποτυπώνει μια ευρύτερη στρατηγική της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές, που άρχισε με τον ορισμό τους ως δημοψηφίσματος κατά της κυβέρνησης και συνεχίστηκε με το «απεταξάμην» στη χαλαρή ψήφο. Η τελευταία, μάλιστα, εκτιμάται ότι μετατρέπεται σε πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εκτιμήσεις

Ούτως ή άλλως, ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να φθάσει μέχρι τον Οκτώβριο και θα αναγκαστεί να προκηρύξει και εθνικές εκλογές τον Μάιο. Ακόμη και αν δεν το κάνει, όμως, για την Πειραιώς, που ανέδειξε από νωρίς τις ευρωεκλογές σε «μητέρα των μαχών» και σε «δημοψήφισμα για την πολιτική αλλαγή», η αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων, ήδη καταγράφεται και δείχνει ότι η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών φαίνεται να πλήττει αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίαρχη πεποίθηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να υποστεί πιο συντριπτική ήττα εάν στις 26 Μαΐου κηρυχθούν μόνο ευρωεκλογές, καθώς, όπως λένε από την Πειραιώς, η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ να της προκαλέσει πλήγμα με την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, η οποία βασίστηκε στην εκτίμηση πως η Ν.Δ. λόγω «αντάρτικων» υποψηφιοτήτων θα είχε πρόβλημα και απώλειες από πρόσωπα που δεν θα έδιναν τη μάχη της παράταξης, έπεσε στο κενό.

Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει το εντελώς αντίθετο συμπέρασμα αφού οι δειγματοληπτικές έρευνες και η απάντηση στο ερώτημα «σε ποιες εκλογές θα ψηφίσετε, ευρωεκλογές ή εθνικές;», είναι πάλι υπέρ της Ν.Δ., καθώς καταγράφεται μεγαλύτερη διαφορά υπέρ της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Οι ίδιοι οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι στις 26 Μαΐου θέλουν να αποδοκιμάσουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική στρατηγική της χαλαρής ψήφου δεν απέδωσε. Με απλά λόγια, αν στις 26 Μαΐου στηθεί μόνο η προαναγγελθείσα ευρωκάλπη, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να έχει χαμηλότερο ποσοστό απ’ αυτό που θα είχε αν ταυτόχρονα προγραμμάτιζε και εθνικές εκλογές.

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Και για τη Ν.Δ. δεν είναι άλλο από το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κ. Τσίπρας με τις δημόσιες διακηρύξεις του ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, και την οδυνηρή πραγματικότητα που θα τον αναγκάσει να κάνει εκλογές νωρίτερα. Αφού προηγουμένως βρει, όπως έλεγαν, «έναν στοιχειωδώς εθνικό λόγο». Οι εκτιμήσεις αυτές είναι κοινός τόπος στην Πειραιώς και κυριαρχούν σε όλες τις συσκέψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα ενόψει των ευρωεκλογών.

Προφανώς για τη Ν.Δ. σημασία έχει μια καθαρή νίκη. Σε τι συνίσταται αυτή; Η απάντηση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα ποσοστά των ευρωεκλογών –και όχι μόνο– του 2014. Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ποσοστό 26,5% έναντι του 23% της Ν.Δ. Το ποσοστό του ήταν χαμηλότερο απ’ αυτό που είχε καταγράψει στις τελευταίες εθνικές κάλπες (26,9% τον Ιούνιο του 2012). Τη νύχτα των τελευταίων ευρωεκλογών, όμως, κανένας δεν το επισήμανε. Η νίκη στις ευρωεκλογές σε συνδυασμό με τη νίκη της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής είχε αναδειχθεί σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σε προεξόφληση ήττας της Ν.Δ. Κάτι αντίστοιχο στις 26 Μαΐου θα είναι κόλαφος για τον κ. Τσίπρα, υπονοούν στελέχη της Πειραιώς.

Εικόνα ήττας

Η εικόνα συμπληρώνεται από την αυτοδιοικητική κάλπη, καθώς στην Πειραιώς εκτιμούν πως οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις μεγάλες πόλεις δεν θα περάσουν καν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Θα είναι μια εικόνα ήττας, που δεν θα επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να ισχυριστεί ότι με τα ποσοστά που έλαβε θα ανατρέψει τους εκλογικούς συσχετισμούς εξαντλώντας την τετραετία. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει πάνω από δέκα μονάδες σε σχέση με το τελευταίο εκλογικό ποσοστό του, πώς θα λέει ο κ. Τσίπρας ότι θα διεκδικήσει την εξουσία και με τη σύμπραξη τίνος;», είναι ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται από την Πειραιώς. Δεν είναι το μόνο.

Αντιστρέφοντας το πιεστικό δημοσιογραφικό ερώτημα, στελέχη της Πειραιώς διερωτώνται ποιος είναι ο πήχυς για το κυβερνών κόμμα. Η απάντηση μπορεί να δοθεί σύντομα. Ισως και νωρίτερα από τις 26 Μαΐου, θεωρούν κάποιοι στη Ν.Δ., αν το πρωθυπουργικό επιτελείο συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί πολιτικά μέχρι τον Οκτώβριο με τις διαφορές που καταγράφουν αυτήν τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις. Ισως οι εθνικές κάλπες στηθούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Ισως, πάλι, μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 19 Μαΐου. Στη Ν.Δ. είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και ήδη η ευρωκάλπη αντιμετωπίζεται σαν να είναι εθνική.

Εκλογική εγρήγορση

Η Πειραιώς βρίσκεται ούτως ή άλλως σε πλήρη εκλογική εγρήγορση. Ενδεικτικό είναι ότι το πρόγραμμα, οι περιοδείες, ακόμα και οι συνεντεύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν σχεδιαστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια για το επόμενο διάστημα. Το βάρος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί σε περιοχές όπου η Ν.Δ. προσβλέπει να αποσπάσει περισσότερες ψήφους – όπως η Παροναξία, αλλά και σε ειδικές ομάδες, όπου η Πειραιώς εκτιμά ότι υστερεί σε σχέση με τον μέσον όρο της άνετης επικράτησης. Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι και νέοι είναι οι πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες εστιάζουν η Πειραιώς και ο κ. Μητσοτάκης στον δρόμο προς τις κάλπες, καθώς στον τρίτο όροφο της Πειραιώς έχουν καταγράψει ότι στις ομάδες αυτές έχει περάσει η «προπαγάνδα» του ΣΥΡΙΖΑ (ειδικά σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και το πρόγραμμα της Ν.Δ.).  Υπό αυτό το πρίσμα, οι ειδικού τύπου –και θεματικές– εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα μόνο τυχαίες δεν είναι, καθώς η Ν.Δ. θα στοχοποιήσει αυτές τις ομάδες με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέσω της ανάδειξης του προγράμματός της. Μεγάλη σημασία θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ήδη ο κ. Μητσοτάκης εκπέμπει το μήνυμα στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και μέσω των επισκέψεων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, όπως το πρόσφατο πέρασμά του από τα Σεπόλια, ότι κεντρική στόχευσή του είναι η μείωση της φορολογίας (και στις οικογενειακές επιχειρήσεις). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή