Στη Βουλή σήμερα, εκτός απροόπτου, η υπόθεση Novartis

Στη Βουλή σήμερα, εκτός απροόπτου, η υπόθεση Novartis

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνητικές προσδοκίες για την υπόθεση Novartis, που είχε χαρακτηριστεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους», θα δοκιμαστούν σκληρά τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται σήμερα εκτός απροόπτου, η ολοκλήρωση των δικαστικών ερευνών για τους πολιτικούς, που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση.

Στην κυβέρνηση αναμένουν το εισαγγελικό πόρισμα με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η εν λόγω υπόθεση ήταν πρώτη στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, ενώ η εμπλοκή δέκα πολιτικών είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τους ίδιους τους εμπλεκόμενους.

Ολες οι πληροφορίες που φθάνουν από πολιτικές και δικαστικές πηγές κάνουν λόγο, πως οι εισαγγελείς έχουν ολοκληρώσει ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας τους, που έχει ξεκινήσει πάνω από δύο χρόνια και μέχρι ώρας έχει κοστίσει τρεις εισαγγελικές παραιτήσεις, μεταξύ των οποίων της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου που είχε καταγγείλει εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς που χειρίζεται την έρευνα (επικεφαλής η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη) αναμένεται σήμερα να στείλει τον φάκελο της υπόθεσης στη Βουλή δρομολογώντας τις σχετικές διαδικασίες.

Ειδικότερα η Εισαγγελία Διαφθοράς:

-Θα στείλει αίτημα στη Βουλή για άρση βουλευτικής ασυλίας για έναν η δύο πρώην υπουργούς Υγείας.

-Θα ζητά την άδεια της Βουλής για να πάρουν εξηγήσεις από τους εμπλεκόμενους, οι πληροφορίες επιμένουν, ότι οι πολιτικοί που θα κληθούν είχαν χειριστεί  στο παρελθόν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας.

-Οι εξηγήσεις θα ζητηθούν πριν κινηθεί διαδικασία δίωξης, η οποία θα γίνει μόνον αν οι εξηγήσεις δεν πείσουν.

-Παράλληλα οι εισαγγελείς θα βάλουν στο αρχείο την υπόθεση για πολλούς από τους δέκα πολιτικούς.

-Πληροφορίες λένε, ότι μπορεί να αρχειοθετηθεί η υπόθεση για τους περισςότερους από τους δέκα πολιτικούς.

-Ενα κομμάτι μεγάλο της δικογραφίας θα μείνει ανοικτό γιατί η έρευνα δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, η εισαγγελική έρευνα θα έχει «κατεδαφίσει» μεγάλο κομμάτι από τις κυβερνητικές προσδοκίες για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο», προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων για τους χειρισμούς της υπόθεσης από κυβερνητικής και δικαστικής πλευράς, καθώς πολλοί από τους πολιτικούς που ερευνήθηκαν στο πλαίσιο της υπόθεσης, ήδη έχουν προσφύγει δικαστικά και κατά των προστατευόμενων μαρτύρων και κατά δικαστικών παραγόντων, ενώ έχουν αντιδράσει καταγγέλοντας σε πολιτικό επίπεδο προσπάθειες σπίλωςής τους.

Αλλωστε οι πληροφορίες ότι δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε κανέναν από τους δέκα πολιτικούς που ερευνήθηκαν ή περιουσίες ύποπτης προέλευσης έχει αποδυναμώσει από καιρό την υπόθεση και έχει κατεβάσει τον πήχυ των κυβερνητικών προσδοκιών.

Η επιβεβαίωση όμως με το εισαγγελικό πόρισμα της ανυπαρξίας ευρημάτων για χρήμα σε πολιτικούς, αναμένεται να έχει κόστος για την κυβέρνηση σε μια συγκυρία προεκλογικής περιόδου, όπου όλα μετράνε και όλα υπολογίζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή