Στόχος, ο ΣΥΡΙΖΑ… plus

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πού το πάει ο Αλέξης Τσίπρας; Το ερώτημα είναι εύλογο και η απάντηση μετά την εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου πιο σαφής. Στόχος του πρωθυπουργού είναι, ενόψει των δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων, να εμφανιστεί πλέον όχι ως πρόεδρος του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές το 2015, αλλά ως επικεφαλής κάτι ευρύτερου από τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη που συμμετέχουν στις διεργασίες όλο το τελευταίο διάστημα σημείωναν στην «Κ» μετά την εκδήλωση του Σαββάτου πως στο Γαλάτσι έγινε «το πιο αποφασιστικό μέχρι σήμερα βήμα του Αλέξη Τσίπρα για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι νέο».

Πράγματι, η ομιλία του πρωθυπουργού είχε κάποια «προωθημένα» χαρακτηριστικά που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους, δείχνοντας την κατεύθυνση που θέλει να κινηθεί. Οι αναφορές στους «προοδευτικούς πολίτες» και στην «προοδευτική παράταξη» υπερτέρησαν σαφώς έναντι των αναφορών στον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη εκδήλωση «υποχώρησε» από το κεντρικό κάδρο. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του φρόντισε επιμελώς να βάλει και έντονο άρωμα ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνο ότι αναφέρθηκε δις στην «αλλαγή» του 1980, συγκρίνοντάς τη με εκείνη του 2015. Η προτροπή του προς τους συμμετέχοντες να «σηκώσουν την πράσινη σημαία» –«σας καλώ να κρατήσουμε όλοι μαζί την πράσινη σημαία, της πράσινης Αριστεράς και της οικολογίας» ήταν η χαρακτηριστική φράση– πυροδότησε τα σενάρια για τον βαθμό που επιδιώκει πλέον την ταύτιση με το «ανδρεοπαπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ.

Ανεξαρτήτως απάντησης και του επιδιωκόμενου εύρους που θέλει να έχει η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει το επόμενο διάστημα να κρατήσει ισορροπίες τρόμου. Και αυτό καθώς ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει με καχυποψία τα ανοίγματα, τα οποία ήδη προκαλούν γκρίνιες και, όσο γίνονται πιο «γενναιόδωρα», θα αυξάνουν τη δυσαρέσκεια από εκείνους που θεωρούν πως παραγκωνίζονται από νεοεισελθέντες. «Ο κίνδυνος του εισοδισμού είναι πάντα υπαρκτός», αναφέρει στέλεχος των «53+», που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σταδιακή μετάλλαξη του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο πως χθες ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης υπογράμμισε (Real fm) πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει λόγο να πασοκοποιηθεί, διότι δεν είναι ΠΑΣΟΚ». Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου, για να μη χαθεί το μομέντουμ της εκδήλωσης, σχεδιάζουν άμεσα την ανακοίνωση των επόμενων ονομάτων που θα κλειδώσουν και το ευρωψηφοδέλτιο. Αυτό πιθανόν να γίνει και σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με τα ονόματα να κρατιούνται επτασφράγιστο μυστικό. Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή των κ.κ. Κουντουρά και Δανέλλη, όπως και του κ. Βαλντέν, ενώ σε μία προσπάθεια να κρατηθούν ερείσματα στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να υπάρχει και υποψήφιος από τον ποντιακό ελληνισμό. Κατά πληροφορίες, υπήρξε πρόταση και στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να μετακομίσει στις Βρυξέλλες, αλλά φαίνεται πως προτιμά να παραμείνει στην Ελλάδα. Ετσι συζητείται η υποψηφιότητα άλλων νυν υπουργών.

Σε όλα τα παραπάνω η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ –στο οποίο πάντως ο κ. Τσίπρας αποφεύγει πλέον τις επιθέσεις– υπήρξε σφοδρή. Χαρακτηρίζοντας «γυρολόγους, θεσιθήρες» και «ξεχασμένους» όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση, κατηγορεί τον κ. Τσίπρα πως «σφιχταγκαλιάζει το παλιό, και το φθαρμένο, αφού δεν έχει καμία σχέση με το νέο». Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ σε άλλο σημείο καταλήγει λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «δείχνει απελπισία και απόγνωση», επιχειρώντας «να φορέσει το προσωπείο του δήθεν προοδευτικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή