Ενίσχυση Σοσιαλδημοκρατών στη Φινλανδία

Ενίσχυση Σοσιαλδημοκρατών στη Φινλανδία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Φινλανδία έρχεται να ανατρέψει σκάνδαλο σε ιδιωτικό –αλλά κρατικά επιδοτούμενο– οίκο ευγηρίας στην κωμόπολη Φόρσα, στον νότο της χώρας. Στο συγκεκριμένο ίδρυμα, οι περικοπές που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση οδήγησαν σε δραστική μείωση προσωπικού και στην καταγραφή εγκληματικών δυσλειτουργιών. Ηλικιωμένοι τρόφιμοι του ιδρύματος έμεναν πολλές ώρες χωρίς αλλαγή στις πάνες ακράτειας και χωρίς ιατρική βοήθεια.

Η ανησυχία των ψηφοφόρων για το πρόγραμμα περικοπών της κυβέρνησης του κεντρώου πρωθυπουργού Γιούχα Σιπίλα εκφράζεται τώρα με τη στροφή του προς το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), που προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 20,1%. Το κόμμα έχει δεσμευθεί να αυξήσει τη φορολογία, να θέσει όρια στην ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης και να αυξήσει όλες τις κρατικές συντάξεις που είναι κάτω από τα 1.400 ευρώ τον μήνα. Ο ηγέτης του SPD, Αντι Ρίνε, υποστηρίζει ότι το κράτος έχει την οικονομική δυνατότητα να φροντίζει τους ηλικιωμένους πολίτες. Ο κυριότερος αντίπαλός του, όμως, ο κεντροδεξιός Πέτερι Ορπο, επικεφαλής της Εθνικής Συμμαχίας και υπουργός Οικονομικών της παρούσας κυβέρνησης, χαρακτηρίζει τις προτάσεις του Ρίνε ανεύθυνες. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την Εθνική Συμμαχία να εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση στις εκλογές της 14ης Απριλίου με ποσοστό 15,8%, ενώ το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών έρχεται τρίτο με 15,1%. Η δημοτικότητα της κυβέρνησης Σιπίλα υπέστη πλήγμα με τις πρωτοβουλίες για υποχρεωτική απασχόληση ανέργων εάν ήθελαν να αποφύγουν τη μείωση των κρατικών επιδομάτων τους, ενώ το τελειωτικό πλήγμα κατάφερε το σκάνδαλο των ελλείψεων σε ιδιωτικά γηροκομεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή