ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση υπονομεύει τη δημοκρατία»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση υπονομεύει τη δημοκρατία»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίληψης της κυβέρνησης για τους θεσμούς και το κράτος δικαίου χαρακτήρισε τη «σκευωρία της Novartis» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «συστηματικά» υπονομεύει τη δημοκρατία στη χθεσινή του συνάντηση με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. Την ίδια ώρα, η Πειραιώς εξέπεμπε εμφατικά το μήνυμα ότι οι «σκευωροί της μεγαλύτερης πολιτικής σκευωρίας που έζησε ποτέ ο τόπος» θα λογοδοτήσουν.

«Η σκευωρία της Novartis στην οποία η κυβέρνηση ενέπλεξε δέκα πολιτικά πρόσωπα είναι, δυστυχώς, μόνο ένα ενδεικτικό παράδειγμα της αντίληψης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση για τους θεσμούς και το κράτος δικαίου», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Ν.Δ. για την υπόθεση της Novartis, στη χθεσινή συνάντηση που διοργάνωσε ο Ρουμάνος πρέσβης (η Ρουμανία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.) με τη συμμετοχή όλων των πρέσβεων των χωρών της Ενωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, χαρακτήρισε υποκριτική την επίκληση του κινδύνου της ακροδεξιάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας συνεργάστηκε επί σειράν ετών με τον Π. Καμμένο. Σαφές ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψε για την επόμενη μέρα, υπογραμμίζοντας ότι επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα πραγματικό success story. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το επιχείρημά του ότι οι αγορές και οι πιθανοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, καθώς προσβλέπουν σε μια νίκη της Ν.Δ., ενώ τόνισε ιδιαίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι εταίροι θα πρέπει να επιδείξουν «ευελιξία» ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μέσα με τα οποία αυτοί θα επιτευχθούν. Οπως είπε, η Ν.Δ. θα είναι μια κυβέρνηση «με ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό πρόσημο». Σε αντίστιξη, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα υπέρ της απαιτούμενης ευελιξίας, το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι επέδειξαν ανοχή σε μια κυβέρνηση που «το 2015 κόντεψε να οδηγήσει τη χώρα στον γκρεμό» και κατά συνέπεια, επέμεινε ότι περιμένει την κατανόησή τους στην αλλαγή των παραμέτρων της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε ο κ. Τσίπρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και στη συνέντευξή του στο Reuters, το οποίο σημειώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης προηγείται του κ. Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις με περισσότερες από 10 μονάδες και τον εμφανίζει ως «πιθανό επόμενο πρωθυπουργό». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προτάσσει τη δέσμευσή του να επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της πήραν από την τσέπη τα τελευταία χρόνια. «Υπερφορολόγησαν τους πολίτες και γι’ αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος. Και το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις», τονίζει.

Ψηλά κρατά και τον στόχο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, επαναλαμβάνοντας ότι οι στόχοι είναι υπερβολικά υψηλοί και επιβαρύνουν «με ένα μεγάλο και περιττό δημοσιονομικό κόστος την ελληνική οικονομία», ενώ υπογραμμίζει ότι οι στόχοι θα γίνουν σεβαστοί «τουλάχιστον, βραχυπρόθεσμα» και ότι θα κάνει τη σχετική συζήτηση αφού προηγουμένως αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας με την υλοποίηση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου ελληνικής ιδιοκτησίας. «Θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις όχι επειδή είναι μέρος ενός προγράμματος, αλλά γιατί πιστεύουμε ειλικρινά ότι είναι απαραίτητες για να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Και μόλις υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα», σημειώνει. «Μια τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους», σχολιάζει σχετικά με την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «αυτό που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος είναι να κινηθεί η Ελλάδα σε μια διαφορετική τροχιά ανάπτυξης και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με την παρούσα κυβέρνηση».