Προς νέες αρχειοθετήσεις για Novartis

Προς νέες αρχειοθετήσεις για Novartis

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται κατά πολύ ο αριθμός των πολιτικών για τους οποίους η υπόθεση της Novartis θα μπει στο αρχείο από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, καθώς επιβεβαιώνονται και από άλλες πηγές οι πληροφορίες ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες η Εισαγγελία θα προχωρήσει σε αρχειοθέτηση, ελλείψει στοιχείων, για τους περισσότερους από τους δέκα συνολικά που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Πέραν των τεσσάρων πολιτικών για τους οποίους η υπόθεση ήδη έχει αρχειοθετηθεί οριστικά και αμετάκλητα (Ευάγγελο Βενιζέλο, Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λυκουρέντζο), η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει έτοιμες και άλλες αρχειοθετήσεις, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει το αργότερο ώς τα μέσα της επόμενης εβδομάδος, ανεβάζοντας, ακόμη και σε οκτώ τους πολιτικούς για τους οποίους θα κλείσει η υπόθεση.

Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αρχειοθετήσεων «κατεδαφίζει», όπως είναι φυσικό, το κυβερνητικό αφήγημα περί «του μεγαλύτερου σκανδάλου από ιδρύσεως ελληνικού κράτους», πυροδοτώντας νέο κύκλο έντονων επικρίσεων για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς στην υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο αρχειοθέτησης θα προκύψει λόγω ανυπαρξίας ευρημάτων, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τους εισαγγελείς Διαφθοράς ενδείξεις διάπραξης κάποιου αδικήματος (δωροδοκίας ή ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος), με αποτέλεσμα η Εισαγγελία Διαφθοράς (επικεφαλής Ελένη Τουλουπάκη) να αναμένεται ότι θα θέσει στο αρχείο την υπόθεση για τους τέσσερις από τους πέντε πολιτικούς για τους οποίους, προς το παρόν, η έρευνα έχει μείνει ανοικτή. Οι πολιτικοί αυτοί είναι οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μάριος Σαλμάς και Αδωνις Γεωργιάδης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πως μόνον για ένα ακόμα πολιτικό πρόσωπο η δικογραφία μπορεί είτε να σταλεί στη Βουλή, όπως και στην περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου, από τον οποίο ζητούνται εξηγήσεις για δωροδοκία, είτε να συνεχιστεί η έρευνα.

Και ενώ οι εξελίξεις για την υπόθεση της Novartis έχουν δρομολογηθεί, αύριο Πέμπτη συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για να κρίνει αν η κ. Τουλουπάκη θα μείνει στη θέση της, με ανανέωση της θητείας της, ή αν θα επιλεγεί άλλος εισαγγελικός λειτουργός για τη νευραλγική θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς. Η συνεδρίαση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αν ανανεωθεί η θητεία τής κ. Τουλουπάκη η ίδια θα παραμείνει στη θέση της για δύο ακόμα χρόνια, αν όμως επιλεγεί άλλος εισαγγελέας, θα πρέπει να ενημερωθεί για τις τρέχουσες υποθέσεις, κάτι που θα πάρει καιρό. Η θητεία της Ελένης Τουλουπάκη λήγει αύριο μετά μία διετία παραμονής της ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς όπου τοποθετήθηκε μετά την παραίτηση της προκατόχου της Ελένης Ράικου, που είχε καταγγείλει παρεμβάσεις στο έργο της και αντιθεσμικούς χειρισμούς κυβερνητικών παραγόντων.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς θα αποστείλει εξάλλου τις προσεχείς ημέρες κλήσεις για να δώσουν εξηγήσεις μέλη επιτροπών τιμολόγησης των φαρμάκων και οι υπεύθυνοι μιας διαφημιστικής εταιρείας, που είχε βραχύβια ύπαρξη, εισπράττοντας διάφορα ποσά από τη Novartis, με εικονικά τιμολόγια, και ξεπλένοντας κατά τους εισαγγελείς «μαύρο» χρήμα. Τα μη πολιτικά πρόσωπα φθάνουν τα 30 συνολικά, ενώ προς το παρόν πέντε καλούνται να δώσουν εξηγήσεις είτε για απιστία είτε για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Ειδικότερα, οι έρευνες των εισαγγελέων εστιάζονται σε διάφορες εταιρείες που είναι ύποπτες ότι μπορεί να ήταν πλυντήρια «μαύρου» χρήματος, μεταξύ των οποίων και η διαφημιστική, η δράση της οποίας αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία στην υπόθεση Λοβέρδου. Τα χρήματα που εισέπραττε, τουλάχιστον 200.000 ευρώ, εμφανίζονται να ξεκινούν, κατά το εισαγγελικό «πόρισμα» που διαβιβάστηκε στη Βουλή, από τη μητρική Novartis, φθάνουν στη θυγατρική της στην Ελλάδα και ένα μέρος από αυτά εισπράττεται από την ποινικώς ελεγχόμενη διαφημιστική για διαφημιστικό έργο που δεν έγινε ποτέ. Τα χρήματα στη συνέχεια εισπράττονται από συγκεκριμένο πρόσωπο και μετρητά κυκλοφορούν προς άγνωστους αποδέκτες. Παρόμοιες πρακτικές έχουν εντοπιστεί και για άλλες εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση Λοβέρδου τα στοιχεία εις βάρος του ελέγχονται ήδη και προς τούτο θα δοθούν οι εξηγήσεις εκ μέρους του, καθώς ο ίδιος δεν διώκεται προς το παρόν, απλώς καλείται να δώσει εξηγήσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τόσο στον Ανδρ. Λοβέρδο όσο και στους άλλους πολιτικούς δεν βρέθηκαν χρήματα, ούτε περιουσιακά στοιχεία ύποπτης προέλευσης.

«Τα πάντα έγιναν με νόμιμες διαδικασίες»

Με εξαιρετικά σκληρές εκφράσεις κατά εκείνων που τον εμπλέκουν στην υπόθεση Novartis, οργισμένο ύφος και πλαισιωμένος από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρ. Λοβέρδος έδωσε την πρώτη απάντηση χθες στα γραφεία του κόμματός του στη Βουλή, στα όσα αναφέρονται στη συμπληρωματική δικογραφία, ελάχιστες ώρες μετά τη δημοσιοποίησή της.

Υπεραμυνόμενος όλων των επιλογών του ως υπουργός Υγείας όσον αφορά το πεδίο της τιμολόγησης των φαρμάκων, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν ισχύουν όσα του καταλογίζονται περί μεροληπτικών υπέρ της συγκεκριμένης εταιρείας αποφάσεων, αλλά και πως οι τελικές επιλογές του υπουργείου «ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και των ασθενών». Πρόσθεσε δε πως «για τα πάντα ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που εισηγήθηκαν ομοφώνως οι αρμόδιες επιτροπές». Αναφερόμενος σε ένα προς ένα τα φάρμακα που καταγράφονται στις μαρτυρίες, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι η τιμολόγησή τους έγινε βάσει νόμιμων διαδικασιών και με συμφέροντες όρους.

Στο ίδιο πλαίσιο, απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό και τις περί δωροδοκίας του αναφορές: «Η αθλιότητα της δωροδοκίας έγινε τάχα από άνθρωπο (σ.σ.: ενν. τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, Κ. Φρουζή) που όμως αποδεδειγμένα δεν γνώριζα όσον καιρό ήμουν στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και τον συνάντησα μόνο για μία χειραψία όταν έγινε πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχανιών, έναν μήνα πριν φύγω από το υπουργείο, στα τέλη Μαρτίου του 2012».

Εκανε επίσης λόγο για «κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες», «συκοφαντίες άθλιων κακοποιών», τονίζοντας ότι, παρά τη μακροχρόνια έρευνα των αρμόδιων αρχών, κανένα στοιχείο που να τον εμπλέκει δεν εντοπίστηκε: ούτε χρήματα ούτε και «αποτυπώματα» ηλεκτρονικού τύπου επικοινωνίας που φέρεται –βάσει των μαρτυριών– να έχει με τον κ. Φρουζή. «Χρήματα δεν έχω, γι’ αυτό δεν βρήκαν ούτε ένα ευρώ. Κι ας έψαξαν εμένα, τα ανήλικα παιδιά μου, τους συγγενείς και τους συνεργάτες μου. Κι όμως, απέφευγαν να το δώσουν στη δημοσιότητα. Σε πλήρη αντίθεση με όσα λέγονται από τους κουκουλοφόρους, με τον κ. Φρουζή δεν έχω ανταλλάξει ποτέ ούτε τηλέφωνο ούτε e-mail. Δυόμιση χρόνια “ερευνούν” την υπόθεση, το ξέρουν καλά αυτό. Πολύ καλά μάλιστα. Και το κρύβουν».

Τούτων δοθέντων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι θα είναι ο πρώτος που θα ταχθεί υπέρ της άρσης της βουλευτικής του ασυλίας –όταν εξετασθεί το σχετικό εισαγγελικό αίτημα από την Επιτροπή Δεοντολογίας και την Ολομέλεια της Βουλής–, λέγοντας: «Η άρση της ασυλίας μου θα είναι η έναρξη της τελικής τους αποκαθήλωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή