Υπόθεση Novartis: Τι αναφέρει η συμπληρωματική δικογραφία για Λοβέρδο

Υπόθεση Novartis: Τι αναφέρει η συμπληρωματική δικογραφία για Λοβέρδο

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις φράσεις «διερευνάται μεταξύ άλλων και ενδεχόμενη τέλεση αξιοποίνων πράξεων από τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, την ειδικότερη περίοδο από Απρίλιο του έτους 2011 έως τον Μάιο του έτους 2012, στο πλαίσιο ενδεχόμενης εμπλοκής του στη διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων» και, επιπροσθέτως, «ο Ανδρ. Λοβέρδος έχοντας την ιδιότητα του υπουργού Υγείας έλαβε από τον Κων. Φρουζή, ο οποίος ενεργούσε ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Novartis, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας αυτής, συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ, κατά παράβαση των καθηκόντων του», στη συμπληρωματική δικογραφία που απέστειλε στη Βουλή η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ζητεί την άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού «προκειμένου να ληφθούν χωρίς όρκο εξηγήσεις του για τη διερευνώμενη κακουργηματική πράξη».

Στις συνολικά 91 σελίδες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, περιλαμβάνονται συμπληρωματικές καταθέσεις των γνωστών προστατευόμενων μαρτύρων Αικατερίνης Κελέση και Μάξιμου Σαράφη, καθώς και ορισμένων άλλων, μέσω των οποίων εμφανίζεται ο κ. Λοβέρδος είτε να λαμβάνει χρήματα από τον Κ. Φρουζή για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της προαναφερθείσας εταιρείας είτε να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με την τιμολόγηση συγκεκριμένων φαρμάκων, συμφερόντων της συγκεκριμένης εταιρείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι και σε αυτές τις συμπληρωματικές καταθέσεις οι προστατευόμενοι μάρτυρες, αν και δηλώνουν βεβαιότητα πως ο πρώην υπουργός χρηματίστηκε, σημειώνουν πως δεν υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες του καταγγελλόμενου χρηματισμού.

«Είμαι σίγουρη»

«Ημουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του Φρουζή ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο, ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα», αναφέρει μεταξύ άλλων η Αικατερίνη Κελέση. Στην ερώτηση εάν ήταν σίγουρη ότι η συνομιλία Φρουζή ήταν πράγματι με τον Ανδρ. Λοβέρδο, απάντησε: «Είμαι σίγουρη, διότι αμέσως μετά έγινε η κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’ εξαίρεσιν έγκριση του Gilenyia, το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη Novartis. Ακουσα τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας Prestige στον Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο». Στην επόμενη ερώτηση εάν είναι σίγουρη ότι τα χρήματα πήγαν στον πρώην υπουργό και εάν ήταν, πώς έλαβε γνώση περί τούτου, απάντησε: «Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον πρ. υπουργό Λοβέρδο». Και αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα που ήδη είχε καταθέσει, σημείωσε ότι άκουσε τον Φρουζή να λέει ότι «έκλεισε το ζήτημα Λοβέρδου». «Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ βέβαιο ότι χρηματίστηκε ο Λοβέρδος».

Από την πλευρά του, ο μάρτυρας με το όνομα «Μ. Σαράφης» αναφέρει ότι ο Ανδρ. Λοβέρδος «όρισε ως σύμβουλό του για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής τον Ν. Μανιαδάκη», ο οποίος είχε σχέσεις με τη Novartis, και μέσω αυτού «ο ίδιος ο Λοβέρδος ζήτησε τα δώρα που θα ελάμβανε για να αποφασίζει ευνοϊκά υπέρ της εταιρείας».

Σε ερώτηση αν έχει αμφιβολίες ως προς το αν δόθηκαν τα χρηματικά δώρα στον Ανδρ. Λοβέρδο, ο μάρτυρας Σαράφης κάνει λόγο αρχικώς για ένα ποσό της τάξεως των 90.000 ευρώ που δόθηκε στον Μανιαδάκη. «Δεν γνωρίζω όμως αν παραδόθηκε στον Λοβέρδο μέρος ή το σύνολο αυτού του ποσού», ενώ σε άλλο σημείο της συμπληρωματικής κατάθεσής του λέει: «Για τα πολιτικά πρόσωπα σας αναφέρω ότι δεν έχω άμεση γνώση ότι ελάμβαναν τα δώρα που προορίζονταν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Novartis, δεδομένου ότι δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας σε κάτι τέτοιο καθόσον η εταιρεία είχε ορίσει τον Κ. Φρουζή για τη διεκπεραίωση των δωροδοκιών των πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων και για τη διαχείριση των “μαύρων” ταμείων». Πάντως, ο Μ. Σαράφης συμπληρώνει πως έχει βεβαιότητα για ένα άλλο στοιχείο που ακούει στην κωδική ονομασία «Αγιο Δισκοπότηρο»: «Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι τουλάχιστον την περίοδο 2008-2014 λειτουργούσε στη Novartis Ελλάς “μαύρο” ταμείο για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους. Η κωδική ονομασία του “μαύρου” ταμείου ήταν “Αγιο Δισκοπότηρο”, είπε χαρακτηριστικά.

Αλλος μάρτυρας, ο Νικ. Μανίας, καταθέτει εμπειρίες του από τον Ιούνιο του 2011, όταν είχε κληθεί από την Επιτροπή Τιμολόγησης Φαρμάκων να υπολογίσει τις τιμές «με διαφορετικά σενάρια». Από την περιγραφή του προκύπτουν τελικώς επιλογές τιμών από πλευράς του Ανδρ. Λοβέρδου μεροληπτικά υπέρ της Novartis, συμπληρώνοντας: «Συχνός επισκέπτης κατά τη διαδικασία αυτή και όχι μόνον ήταν ο κ. Φρουζής, που κυκλοφορούσε με σακίδιο πλάτης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες περιείχε χρηματικά ποσά. Από κύκλους της αγοράς (Γεώργιος Συκιανάκης ενδεικτικά) μου είχε μεταφερθεί πως ο κ. Φρουζής είχε επισκεφθεί τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες συνεργάτιδων του κ. Λοβέρδου που σχολίαζαν την εξωτερική εμφάνιση του κ. Φρουζή».

Το πολυσέλιδο υλικό πλέον, και μετά τη διαβίβασή του στη Βουλή, θα τεθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, τα μέλη της οποίας θα γνωμοδοτήσουν και εισηγηθούν στην Ολομέλεια υπέρ ή κατά του αιτήματος για άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου. Η τελική απόφαση –που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι θετική– θα ληφθεί πιθανώς την επόμενη εβδομάδα και πάντως πριν κλείσει η Βουλή για το Πάσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή