Απάντηση πρεσβείας ΗΠΑ για τη στάση του κ. Πάιατ

Απάντηση πρεσβείας ΗΠΑ για τη στάση του κ. Πάιατ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα αμερικανικής πολιτικής και όχι προσωπικών προτιμήσεων αποτελεί η στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιλύσει την ονοματολογική διαφορά με τη Βόρεια Μακεδονία, που οδήγησε στη συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει με επιστολή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» ο ακόλουθος Τύπου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Γουίλιαμ Μιούραντ. Η επιστολή του κ. Μιούραντ αποτελεί απάντηση σε άρθρο του εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας, Αντώνη Διαματάρη, με τίτλο «Ηρθε η ώρα για μετάθεση του Αμερικανού πρέσβη», δηλαδή του Τζέφρεϊ Πάιατ, από την Αθήνα.

Στην επιστολή αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα συγχαρητήρια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και λοιπούς κυβερνητικούς για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την πρόσφατη επίσκεψη στα Σκόπια. «Επομένως, είναι παράλογο να εμφανίζει ο “Εθνικός Κήρυκας”, έστω και σε άρθρο γνώμης, τη στήριξη στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να λύσει αυτή τη διαφορά ως θέμα προσωπικότητας. Δεν είναι τέτοιο. Είναι θέμα πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Μιούραντ στην επιστολή του και προσθέτει: «Το άρθρο σας περιέχει επίσης πολύ σοβαρούς και αβάσιμους υπαινιγμούς σχετικά με τα κίνητρα ενός Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου που επαινεί ξένο ηγέτη. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό είναι ανεύθυνο». Παραπέμπει, επίσης, στην απάντηση που έδωσε ο κ. Πάιατ, σε συνέντευξή του προς τον «Εθνικό Κήρυκα», για τη σχέση του με τον κ. Τσίπρα. Στην ερώτηση της εφημερίδας «Μερικοί Ελληνοαμερικανοί πιστεύουν ότι είστε “πολύ κοντά” ή “πολύ φιλικός” με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα», ο κ. Πάιατ απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «στη διπλωματία μιλάμε γενικά για τα κοινά συμφέροντα και τους κοινούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής και πρέπει να θυμόμαστε ότι ως μεμονωμένοι διπλωμάτες μπορούμε όλοι να αντικατασταθούμε». Ο κ. Μιούραντ καταλήγει τονίζοντας πως «θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι υπαινιγμοί στο άρθρο σας, ακόμη και αν χρησιμοποιούνται για να στηρίξουν μια γνώμη, είναι ξεκάθαρα λανθασμένοι και κινδυνεύουν να προκαλέσουν πιθανή ζημία, αντί να στηρίξουν τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας».

Στο άρθρο του ο κ. Διαματάρης είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, όμως, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ένας ευφυής και συμπαθής άνθρωπος κατά τα άλλα, συμπεριφέρεται σαν χειροκροτητής του κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα, δύσκολη μελλοντικά περίοδο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αυτή τη φορά από τη δεξιά πλευρά του ελληνικού λαού». Εν συνεχεία, ο κ. Διαματάρης είχε αναφερθεί στις δηλώσεις του κ. Πάιατ για το πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα στα Σκόπια, γράφοντας τα εξής: «Με ποια ιδιότητα τα λέει αυτά; Του πολιτικού αναλυτή ή του προστάτη του κ. Τσίπρα; Τόσες μεγάλες χάρες τού έκανε ο κ. Τσίπρας, που να εκθέτει τον εαυτό του και την κυβέρνηση που εκπροσωπεί; Τόσες μεγάλες χάρες, που να βάζει “δυναμίτες” στα θεμέλια των ελληνοαμερικανικών σχέσεων; Μήπως, λοιπόν, έφτασε η ώρα για τη μετάθεσή του, πριν κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις σχέσεις των δύο λαών;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή