Αντιδράσεις στη Βουλή για τον αιγιαλό

Αντιδράσεις στη Βουλή για τον αιγιαλό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τον αιγιαλό. Η κριτική φορέων και βουλευτών της αντιπολίτευσης εστιάστηκε στις διατάξεις που επιτρέπουν τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό από μεγάλες επιχειρήσεις και η εκ των υστέρων αδειοδότησή τους. Υπερασπιζόμενη τις ρυθμίσεις, η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου υποστήριξε ότι θα προηγηθεί διαδικασία ελέγχου των διατηρούμενων παρανομιών.

Παρότι ο κύριος κορμός του νόμου αφορά την ασιατική τράπεζα επενδύσεων, οι τοποθετήσεις των περισσότερων φορέων χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αφορούσαν μόνο τις διατάξεις περί αιγιαλού. «Αντί να τιμούμε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που τηρούν την περιβαλλοντική νομοθεσία, συνεχίζουμε να επιβραβεύουμε την παρανομία», ανέφερε η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής της WWF. Οπως εκτίμησε, οι διατάξεις περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες ανοίγουν ένα μεγάλο παράθυρο «τακτοποιήσεων» με άγνωστες συνέπειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του συλλόγου Αγρονόμων- Τοπογράφων Μηχανικών κ. Μιχάλης Καλογιαννάκης. «Το τοπίο στις νομιμοποιήσεις που θα ακολουθήσουν είναι θολό. Με δεδομένο ότι περιλαμβάνει και όσους δεν είχαν κάποια άδεια χρήσης αιγιαλού, σημαίνει ότι δεν θα νομιμοποιήσει μόνο τους αυθαιρετούχους αλλά και τους καταπατητές. Η περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης σταματά στις πόρτες των ξενοδοχείων», είπε.

Αντίθετα, η κ. Μαρίνα Σπυριδάκη, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) υπεραμύνθηκε των εν λόγω διατάξεων. «Για τις επιχειρήσεις ισοδυναμεί με άρση μιας μακρόχρονης νομικής αβεβαιότητας για κάτι για το οποίο δεν φέρουν ευθύνη», είπε αναφερόμενη στο παράδειγμα επιχειρήσεων που επιδοτήθηκαν από αναπτυξιακούς νόμους προ δεκαετιών, όταν δεν απαιτούνταν να έχουν παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού. Υποστήριξε δε ότι η διαδικασία εκ των υστέρων περιβαλλοντικής αδειοδότησης της νομιμοποιούμενης χρήσης «δεν είναι αρκετά απλή και διευκολυντική για τις επιχειρήσεις».

Από την πλευρά της, η κ. Παπανάτσιου υποστήριξε ότι δεν θα γίνουν μαζικές νομιμοποιήσεις. «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να τακτοποιήσουμε οποιονδήποτε δεν έχει περιβαλλοντική άδεια ή δεν πληροί κάποιες προϋποθέσεις», ανέφερε. «Σε κάποια βιομηχανία που έχει άδεια, παίρνουμε μέτρα. Σήμερα είναι όμηρος. Θα έρθει η κτηματική υπηρεσία και θα τους παζαρεύει (…) Υπάρχουν ευτράπελα: να έχει κάποιος πάρει αδειοδότηση με ημερομηνία το 2011 (σ.σ. δηλαδή με νομιμοποίηση αυθαίρετης κατασκευής που έχει ανεγερθεί προ του 2011) και να μην μπορούμε να του δώσουμε παραχώρηση αιγιαλού!».

Εν τω μεταξύ, οι 14 μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας (ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Medasset, Mom, WWF) ζήτησαν με κοινή τους επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων. «Τέτοιου είδους διατάξεις θα οδηγήσουν μετά βεβαιότητας στην οριστική και ολοκληρωτική αλλοίωση της μορφολογίας του αιγιαλού της χώρας μας, θα περιορίσουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό, θα καταργήσουν, στην ουσία, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινή χρήση του αιγιαλού και, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την εισπρακτική πολιτική, θα επιβραβεύσουν συλλήβδην και στο διηνεκές την παρανομία», αναφέρουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή