Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πολύπλοκο μωσαϊκό διαμορφώνεται πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται ακόμη πολυπλοκότερο μετά και τη δημιουργία της «προοδευτικής συμμαχίας» η οποία ουσιαστικά ανοίγει τις πόρτες του κόμματος σε «ξένα», μέχρι χθες, στελέχη προς την παραδοσιακή βάση του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται πως έχει αποφασίσει να κινηθεί στρατηγικά και να αναλάβει «διακριτό» ρόλο εκπροσωπώντας μια «λελογισμένη, μετριοπαθή Αριστερά», όπως διαφαίνεται σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του. Η συγκεκριμένη τάση πάντως δεν είναι καινούργια για τον ΥΠΟΙΚ, καθώς ήδη ατύπως ηγείται της αριστερόστροφης κίνησης των «53+». Αυτό που είναι καινούργιο και ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά δρώμενα είναι η απόφαση να εκφράζει δημόσια τις απόψεις του με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι πλέον ορατή η διακριτή οπτική του στα πράγματα.

Χθες, σε ακόμα μία τέτοια παρέμβαση, έστειλε ουκ ολίγα μηνύματα. Αρχικά δεν δίστασε να υπερασπιστεί, όπως το έχει ξανακάνει, τη θητεία του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός πως ο προκάτοχός του έχει ασκήσει πολύ σκληρή κριτική προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η διαχείρισή του το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηριστεί καταστροφική ακόμα και εντός του κόμματος. «Ο,τι γίνεται στην κυβέρνηση, υπάρχει υπουργικό συμβούλιο και συλλογική ευθύνη. Και για τα καλά και για τους συμβιβασμούς. Αλλιώς είναι σύνθεση βαρώνων», ήταν η αποστροφή του κ. Τσακαλώτου, o oποίος παράλληλα αρνήθηκε πως η θητεία Βαρουφάκη κόστισε 80 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Ο κ. Τσακαλώτος επέλεξε τη διακριτή γραμμή και σε δύο βασικά θέματα που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας: τις υποθέσεις Πετσίτη και Novartis. Για τον άλλοτε συνεργάτη του κ. Παππά σημείωσε πως δεν θα μπορούσε να τον αναγνωρίσει ούτε φυσιογνωμικά, λαμβάνοντας απολύτως αποστάσεις από τα πεπραγμένα του, ενώ για την υπόθεση Novartis απέφυγε να υιοθετήσει την κυβερνητική ρητορική περί τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου. «Ούτε ανακριτής, ούτε εισαγγελέας, ούτε δικαστής είμαι και ούτε επιθυμώ να είμαι», υπογράμμισε, επιλέγοντας να παραπέμψει για το ζήτημα αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα πάντως, και ενδεικτικό της διαφορετικής προσέγγισης, το Μαξίμου εξαπέλυε νέα σφοδρή επίθεση σημειώνοντας πως «η Ν.Δ. και τα φιλικά της ΜΜΕ κάλυψαν σε χρόνο μηδέν την απόσταση, από την ένοχη αμηχανία, στην ακόμα πιο ένοχη εφαρμογή της συνταγής “φωνάζει ο κλέφτης”». Στο επίκεντρο και πάλι «το δήθεν “άδειασμα” του Νίκου Παππά από το Μαξίμου», με την ανακοίνωση να καταλήγει πως «τίποτα δεν πρόκειται να εμποδίσει τη Δικαιοσύνη να φτάσει στο βάθος των πεπραγμένων τους». Τέλος, σημαντική κρίνεται η διαφοροποίηση του κ. Τσακαλώτου και στο ζήτημα των αντιδράσεων για τις Πρέσπες. «Δεν έχουμε την άποψη πως όσοι διαφωνούν με εμάς είναι εθνικιστές και ρατσιστές. Υπάρχουν και τέτοιοι που θέλουν να χτίσουν πάνω στον φόβο, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν εύλογες αντιρρήσεις, με τους οποίους θέλουμε να κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση».

Πέραν των παραπάνω, υπάρχουν και άλλα κομμάτια που συνθέτουν αυτό το πολύπλοκο παζλ. Ενα από αυτά είναι το «Πράττω». Χθες σε ανακοίνωσή του, το σχήμα, στο οποίο ηγείται ο κ. Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε πως θα συνδράμει μεν στη δημιουργία της «προοδευτικής συμμαχίας» ενόψει ευρωεκλογών, αλλά για τις επερχόμενες εθνικές όλα είναι υπό συζήτηση. «Το “Πράττω” συζήτησε με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές. Αναμένονται οι έγκαιρες απαντήσεις», σημειώνει, κάνοντας λόγο για «προγραμματική συμφωνία» που εκκρεμεί. Το «Πράττω» βάζει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα των Πομάκων της Θράκης αλλά και άλλα «ζητήματα που συνδέονται με τον πατριωτικό και κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η ελληνική Αριστερά». Στον αντίποδα, ένα κομμάτι της «συμμαχίας», που έχει αναφορές στον πάλαι ποτέ εκσυγχρονισμό, θέτει διαφορετικές προτεραιότητες έχοντας άλλες οπτικές.

Αν στα προαναφερθέντα προστεθούν μικρότερες ομάδες και προσωπικότητες, τότε αποκρυσταλλώνονται οι δύσκολες ισορροπίες που έχει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε το «μωσαϊκό» να μη γίνει Βαβέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή