Νέο σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέο σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νομοσχέδιο που εισήχθη στο Κογκρέσο με διακομματική συναίνεση, από τους γερουσιαστές των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ και των Ρεπουμπλικανών Μάρκο Ρούμπιο, για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο με πρόταση ουσιαστικής αναβάθμισης της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί αδιαμφισβήτητα σημαντική εξέλιξη που κινείται στην κατεύθυνση σειράς άλλων γεγονότων, τα οποία αναδεικνύουν το ανανεωμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί για τις ΗΠΑ περιοχή υψηλής προτεραιότητας και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ συνιστά όχημα προώθησης ακριβώς αυτής της νέας δυναμικής.

Ευθύς εξαρχής πρέπει να υπογραμμιστεί ότι πρόκειται για πρόταση νόμου την οποία δεν έχει υιοθετήσει ακόμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περιλαμβάνει ωστόσο ορισμένες προβλέψεις που κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, για πρώτη φορά σε ένα τέτοιο κείμενο προτείνονται κινήσεις ενίσχυσης του άξονα από την Ελλάδα έως το Ισραήλ, τίθεται το ζήτημα ακύρωσης της παραχώρησης F-35 στην Τουρκία αν αυτή προχωρήσει στην αγορά S-400, ενώ στην εξίσωση τοποθετείται και η Ρωσία ως παράγοντας που επιχειρεί να επεκτείνει την επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αναφορά για κοινοποίηση της λίστας των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, άρση του εμπάργκο όπλων στη Λευκωσία και ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω προγραμμάτων (FMF – Χρηματοδότηση ξένων ενόπλων δυνάμεων), ευλόγως έχουν προκαλέσει ικανοποίηση στην Αθήνα, όπως αυτή εκφράστηκε χθες από τον υπουργό Εθνικής Aμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ο νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο το 2019, όπως ονομάζεται η πρόταση που κατέθεσαν οι κ. Ρούμπιο και Μενέντεζ, προβλέπει τα εξής σημεία: Πρώτον, άρση απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κύπρο. Δεύτερον, σε 90 ημέρες από την επικύρωση του νόμου, ο υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της κυπριακής ΑΟΖ. Τρίτον, να εγκριθεί στρατιωτική βοήθεια ύψους 3 εκατ. δολαρίων προς την Ελλάδα μέσω FMF. Τέταρτον, βοήθεια μέσω του προγράμματος «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» ύψους 2 εκατ. δολαρίων προς την Κύπρο. Πέμπτον, να συνδεθεί ρητά η ασφάλεια Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Eκτον, να στηριχθεί η τριμερής σχέση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Eβδομον, να δημιουργηθεί αμερικανικό ενεργειακό κέντρο για την Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της τριμερούς. Και, όγδοον, να εμποδιστεί η μεταφορά F-35 στην Τουρκία, αν η Aγκυρα υλοποιήσει τον σχεδιασμό προμήθειας πυραύλων S-400.

Οι Ρούμπιο – Μενέντεζ αναφέρονται και στη σημασία της βάσης της Σούδας, γεγονός αναμενόμενο, καθώς η στρατιωτική συνεργασία είναι ο πιο ισχυρός πυλώνας της ελληνοαμερικανικής σχέσης. Υπενθυμίζεται η συνεργασία στον «Ηνίοχο 2019», αεροπορική άσκηση που ολοκληρώνεται αύριο με σενάρια που περιλαμβάνουν το σύνολο του FIR Αθηνών από τον Εβρο έως το Καστελλόριζο και με αμερικανικά αεροσκάφη. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον ενθαρρύνει την Αθήνα να διευρύνει τις ασκήσεις που διοργανώνει από μεσαίας σε μεγάλης κλίμακας, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αμερικανική συμμετοχή.

Την πρόταση νόμου Ρούμπιο – Μενέντεζ (ο κ. Μενέντεζ θα επισκεφθεί την Ελλάδα σε 10 ημέρες) περιέγραψε χθες ως ευρισκόμενη «στη θετική κατεύθυνση» ο υπουργός Εθνικής Aμυνας. «Νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει την Ελλάδα σε έναν πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδος. Θεωρώ ότι είναι πρώτη φορά που το αμερικανικό Κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμα και για τις παραβιάσεις που γίνονται στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης, τονίζοντας τη σημασία που είχε για την εκδήλωση τέτοιων κινήσεων ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ανησυχία για τους S-400

Ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για το πρόγραμμα των S-400 της Τουρκίας. «Ο εξοπλισμός της Αγκυρας με S-400 είναι κάτι που μας ανησυχεί από την ώρα που ανακοινώθηκε. Είναι μια δυνατότητα που προκύπτει για τη γείτονα χώρα, την οποία δεν μπορούμε να την πάρουμε και να τη θεωρήσουμε σαν αμυντική δυνατότητα, όπως χαρακτηρίζεται από την Τουρκία. Βλέπετε ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία εξαιτίας αυτού του θέματος. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες, τις απόψεις μας τις έχουμε καταθέσει και περιμένουμε να έχουμε καλύτερη εξέλιξη», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστολάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή