Τα τελευταία χαρτιά Τσίπρα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να χρησιμοποιήσει και τα τελευταία όπλα που έχει στη φαρέτρα της, ώστε να διαμορφώσει, ει δυνατόν, πιο θετικό κλίμα στην κοινωνία, ετοιμάζεται η κυβέρνηση, καθώς ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσει να πάει σε εθνικές εκλογές, οι ευρωκάλπες είναι από μόνες τους κρίσιμες, διαμορφώνοντας το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, που έρχεται στην εθνική αντιπροσωπεία την ερχόμενη Τετάρτη. Παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα θέμα από το οποίο νομικά η Ελλάδα ουδέποτε έχει παραιτηθεί και «παραμένει ενεργό», όπως έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η ανακίνησή του στο συγκεκριμένο προεκλογικό σημείο έχει αναμφίβολα και πολιτικά χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το θέμα των αποζημιώσεων υπήρξε πολύ ψηλά στην ατζέντα του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ εκτιμάται πως εγείρει συναισθηματικά αντανακλαστικά και ως εκ τούτου μπορεί να έχει και εκλογικό αντίκτυπο. Ο κ. Βούτσης πάντως, μιλώντας προσφάτως σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αρνήθηκε πως η πρωτοβουλία σχετίζεται με την προεκλογική περίοδο. Δεδομένο πάντως πρέπει να θεωρείται πως η κυβέρνηση θα συνδέσει την επαναφορά του θέματος με ένα ευρύτερο εθνικό αφήγημα περί ενίσχυσης της εθνικής ανεξαρτησίας, που κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητο λόγω της μεγάλης φθοράς από τις Πρέσπες.

Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς συγκεκριμένα βήματα, ώστε να πείσει πως αυτή τη φορά έχει στόχο να διεκδικήσει με αξιώσεις, χρησιμοποιώντας ολόκληρο το νομικό οπλοστάσιο που μπορεί, τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το πρώτο βήμα που θα επιδιωχθεί είναι η πολιτική διαπραγμάτευση με τη Γερμανία μέσω ρηματικής διακοίνωσης. Από εκεί και έπειτα το πόρισμα του νομικού συμβουλίου του κράτους, που έχει πάντως συμβουλευτικό χαρακτήρα, προβλέπει μια σειρά νομικών κινήσεων. Αρχικά μέσω του άρθρου 28 του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Συμφωνίας του Λονδίνου, είτε μέσω της Χάγης είτε μέσω εθνικών δικαστηρίων, που μπορεί να εμπίπτουν πάντως στο καθεστώς της ετεροδικίας.

Πέραν των γερμανικών αποζημιώσεων, που πρόκειται για ένα θέμα με αχαρτογράφητο χρονικό ορίζοντα, η κυβέρνηση σχεδιάζει εντός Απριλίου να φέρει και τα τελευταία νομοσχέδια που μπορεί να έχουν άμεσα κοινωνικό και κατ’ επέκταση και πολιτικό αντίκρισμα. Μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη –το είπε ο κ. Βούτσης– θα ψηφιστούν οι 120 δόσεις, που αποτελούν τη «ναυαρχίδα» των μέτρων που δεν έχουν ακόμα κατατεθεί. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει σειρά από ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, με τις οποίες καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών, ενώ αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης από 50% σε 70%, με αναδρομικές μάλιστα αυξήσεις από το 2016.

Με όλα τα παραπάνω να προγραμματίζονται εντός του τρέχοντος μηνός, η ημερομηνία των εθνικών εκλογών εξακολουθεί να παραμένει ανοικτή, παρά την επιμονή κυβερνητικών πηγών πως θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. Οι θιασώτες του Mαΐου επιμένουν πως η κυβέρνηση με τις παράλληλες εκλογές «διασπά» το μέτωπο της δυσαρέσκειας, εικάζοντας πως αυτή θα εκφραστεί κυρίως στις «χαλαρές» ευρωκάλπες και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρές πιθανότητες να κλείσει την ψαλίδα στις εθνικές. Διαφορετικά, η πίεση της Ν.Δ. μετά μια «καθαρή ήττα» στις ευρωεκλογές, σε συνδυασμό με έναν «γαλάζιο» περιφερειακό χάρτη, θα πάρει ασφυκτικό χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή