Συνομιλίες χαμηλής πτήσης με την Aγκυρα

Συνομιλίες χαμηλής πτήσης με την Aγκυρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βήμα σημειωτόν προχωρούν οι επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, με σκοπό να παραμείνει ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας. Χθες, για πρώτη φορά ύστερα από 18 μήνες, επαναλήφθηκαν στην Αθήνα οι τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο διπλωματικό, ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες, με επικεφαλής από τη μια πλευρά τον γ.γ. του υπ. Εξωτερικών Δημήτρη Παρασκευόπουλο και από την άλλη τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ. Σύμφωνα με το λιτό ανακοινωθέν του ΥΠΕΞ, οι δύο πλευρές προέβησαν σε εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης στο Αιγαίο, αλλά και της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, ενώ συζήτησαν και για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Εκτός συζητήσεων ήταν η αναβίωση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Παπούλια-Γιλμάζ, καθώς αυτά ανήκουν στη δικαιοδοσία των υπουργείων Εθνικής Αμυνας των δύο χωρών, υπό την υψηλή επίβλεψη των υπουργείων Εξωτερικών.

Η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στις δύο στρατιωτικές αντιπροσωπείες δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, καθώς αναβλήθηκε, δίχως να προσδιοριστεί η νέα ημερομηνία. Παρά τη γενικότερη διπλωματική κινητικότητα, εξακολουθούν να καταγράφονται εμπλοκές και παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ εσχάτως ένα νέο ζήτημα που φαίνεται ότι τίθεται από την Αγκυρα αφορά την αυξανόμενη ελληνική παρουσία στη Βόρεια Μακεδονία.

Παράλληλα, χθες, στο Ντουμπρόβνικ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα, θέτοντάς του και από κοντά τη θέση ότι η βασική προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της Αλβανίας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τέθηκαν επί τάπητος οι θέσεις της Ε.Ε. σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση Ράμα προώθησε τροπολογία του νόμου για την τουριστική αξιοποίηση των παραλίων της Αλβανίας, διά του οποίου πρακτικά δημεύονταν οι περιουσίες Ελλήνων της Χειμάρρας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι κ. Τσίπρας και Ράμα συζήτησαν τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια και για τα κοιμητήρια των Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στα βουνά της Αλβανίας κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940-41. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακολούθως για τις δυνατότητες ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας, με έμφαση στον τομέα των υποδομών. Επίσης, χθες, με τον υπ. Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, η Ελλάδα συμμετείχε στη σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου, που έγινε στη Βαρσοβία (συμμετέχουν Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Βρετανία, Κροατία, Σλοβενία και Μαυροβούνιο, Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βοσνία). Για ακόμα μία φορά οι συμμετέχοντες χαιρέτισαν τη συμφωνία των Πρεσπών ως πρότυπο επίλυσης διαφορών και μοχλό σταθεροποίησης της περιοχής κατά τον ευρωπαϊκό τρόπο. Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος είχε επαφές με τους ομολόγους του της Βοσνίας και του Κοσόβου, μίλησε για τη θετική ατζέντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια και τη θέση υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή