Με «καμένο» και το χαρτί της Novartis προς τις κάλπες

Με «καμένο» και το χαρτί της Novartis προς τις κάλπες

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση αποδεικνύεται μετά τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις η υπόθεση της Novartis «καίγοντας» ένα από τα τελευταία χαρτιά στα οποία είχε επενδύσει το Μέγαρο Μαξίμου για την ανάταξη του πολιτικού κλίματος στην πορεία προς τις επερχόμενες πολλαπλές κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έκανε λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολιτευτικής περιόδου και αποφάσιζε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για δέκα πολιτικά πρόσωπα, περιλαμβανομένων δύο πρώην πρωθυπουργών, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και κορυφαίων πρώην υπουργών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και στη συνέχεια στην παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη «επένδυε» σε δύο διαφορετικά σενάρια: Το πρώτο ήταν, μέσω της δικαστικής έρευνας, να βρεθούν απτά στοιχεία χρηματισμού των υπό διερεύνηση προσώπων. Σε αυτή την περίπτωση το πλήγμα στο «παλαιό», όπως το αποκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικό σύστημα θα ήταν εκ των πραγμάτων καίριο. Ομως, όπως προκύπτει από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, αλλά και από όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε κανέναν από τους υπό διερεύνηση πολιτικούς –ακόμη και για εκείνους για τους οποίους ο φάκελος παραμένει ανοικτός– δεν έχουν βρεθεί ύποπτοι λογαριασμοί.

Το δεύτερο σενάριο που θα υπηρετούσε τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, από τη δικαστική έρευνα να προέκυπταν σοβαρές «σκιές» που θα υποχρέωναν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά να λάβουν σαφείς αποστάσεις από στελέχη τους. Ομως, η δικογραφία που έφθασε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, δεν άφηνε το παραμικρό τέτοιο περιθώριο, καθώς το «πάρτι» εκατομμυρίων της Νοvartis έχει περιοριστεί σε ισχυρισμούς προστατευόμενων και άκρως αμφιλεγόμενων μαρτύρων, περί καταβολής 200.000 ευρώ προς τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο. Ετσι, η κάλυψη της Χαριλάου Τρικούπη προς τον πρώην υπουργό Υγείας ήταν απόλυτη και πλήρης. Παράλληλα, η τοποθέτηση της Ν.Δ. περί «σκευωρίας» με όχημα τη Novartis προεξοφλεί ότι ανάλογη στάση θα τηρήσει και η Πειραιώς, εάν, όπως φημολογείται, ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη να κληθεί, όπως και ο κ. Λοβέρδος, να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση κάποιο δικό της στέλεχος. Ενδεικτικό της κατάρρευσης του κυβερνητικού σχεδιασμού στο μέτωπο της σκανδαλολογίας είναι το γεγονός ότι από την περασμένη Τρίτη και μετά, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να μετατοπίσει τη συζήτηση από τον υποτιθέμενο χρηματισμό στο ζήτημα της παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπό διερεύνηση προσώπων. Ειδικότερα, το Μαξίμου προβάλλει το επιχείρημα ότι οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Αδ. Γεωργιάδης επιχειρούν να οχυρωθούν πίσω από την παραγραφή, επειδή αμφισβητούν την κατά ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεία του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν κάποιες παράνομες πράξεις «κατά την άσκηση» των καθηκόντων των υπουργών και κάποιες άλλες «επ’ ευκαιρία» της άσκησης. Το λογικό «άλμα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές, καθώς δεν είναι δυνατόν υπουργός να παρανομεί μη ασκώντας τα υπουργικά του καθήκοντα.

Χωρίς πρακτική αξία

Παράλληλα όμως δεν έχει και πρακτική αξία: Για τον κ. Βενιζέλο, όπως και για άλλους τέσσερις πολιτικούς η υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο. Ενώ, ο κ. Λοβέρδος έχει καταστήσει σαφές ότι θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας του, ώστε η δικαστική έρευνα να ολοκληρωθεί.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η τροπή που έχει λάβει η υπόθεση της Novartis έχει προκαλέσει και εσωτερικές πληγές στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ορισμένα κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχαν εξαρχής διαφοροποιηθεί από την επιλογή η κυβέρνηση να επενδύσει στη «σκανδαλολογία».

Πάντως, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών περί τη Novartis έχουν αντανάκλαση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΚΙΝΑΛ, όπως προαναφέρθηκε, έσπευσε να στηρίξει πλήρως τον κ. Λοβέρδο, ενώ την προσεχή Παρασκευή θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας του, όπως ζήτησε και ο ίδιος. Ομως, παρότι κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκευωρία, απέφυγε να αναφερθεί στα περί παραγραφής, ενώ δεν υιοθέτησε τη θέση του Ευ. Βενιζέλου περί διερεύνησης από την επόμενη Βουλή ποινικών ευθυνών στελεχών της παρούσας κυβέρνησης, με τη φράση ότι «ζήτημα παραγραφής της εσχάτης προδοσίας που έχει διαπραχθεί δεν τίθεται». Υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Λοβέρδου θα ψηφίσει και η Ν.Δ. και θα το πράξει για όλα τα πρόσωπα για τα οποία θα ζητηθεί, παρότι ο κ. Γεωργιάδης έχει επισημάνει πως τυχόν κατηγορίες θα πρέπει να εξεταστούν από ειδικό δικαστήριο. Παράλληλα, αναμένεται και η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά που θα τοποθετηθεί, αφού έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τα υπόλοιπα πέντε υπό διερεύνηση πρόσωπα στα οποία περιλαμβάνεται και ο ίδιος. Πάντως, το σχόλιο συνεργατών του «μέχρι το τέλος» είναι ενδεικτικό των διαθέσεών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή