ΣΥΡΙΖΑ – «Προοδευτική Συμμαχία», δύο ξένοι στον ίδιο πόλο

ΣΥΡΙΖΑ – «Προοδευτική Συμμαχία», δύο ξένοι στον ίδιο πόλο

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΡΙΖΑ – «Προοδευτική Συμμαχία» ή ΣΥΡΙΖΑ εναντίον «Προοδευτικής Συμμαχίας»; Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές το τελευταίο διάστημα, σε κάθε τόνο, πως η επιτυχία του νέου εγχειρήματος, της δημιουργίας δηλαδή ενός «προοδευτικού πόλου», αποτελεί κομβικό στόχο ενόψει της συνέχειας, πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ως «προσωπικό» τους αντίπαλο την εν λόγω πρωτοβουλία.

Και αν η τάση αυτή το προηγούμενο διάστημα απλώς «σερνόταν» ως παραφιλολογία, όσο το εγχείρημα της «συμμαχίας» επιδιώκεται να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, τόσο οι εσωτερικές έριδες αυξάνονται εμφατικά. Χαρακτηριστικό είναι πως περιστατικά που άλλοτε αντιμετωπίζονταν με… άμεση υποβάθμιση και έμπαιναν κάτω από το χαλί πλέον αναδεικνύονται με μεγάλη ένταση μέσα από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο τέτοιο χαρακτηριστικό περιστατικό ήταν η φωτογραφία του κ. Κουρουμπλή με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, ο οποίος έχει εκφράσει δημοσίως μισαλλόδοξες και ρατσιστικές θέσεις που βρίσκονται πολύ κοντά σε εκείνες της Χρυσής Αυγής. Το σαφέστατο ατόπημα του πρώην υπουργού έφερε στην επιφάνεια την υποβόσκουσα κόντρα μεταξύ «συριζαίων» και «πασοκογενών» ή αλλιώς μεταξύ «νέων» και «παλιών», παρά το γεγονός ότι ο κ. Κουρουμπλής είναι από τα παλαιότερα πλέον κεντρογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική η φράση που μετέφερε συνομιλητής της «Κ» όπως ειπώθηκε από παλαιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του κ. Βενιζέλου».

Από τα πρώτα στελέχη, άλλωστε, που αντέδρασαν δημοσίως εναντίον του πρώην υπουργού ήταν η κ. Αννέτα Καββαδία. Η κ. Καββαδία πολιτεύεται σε μια περιοχή, τη Β΄ Πειραιά, όπου είναι πολύ πιθανόν να έχει αντιπάλους την κ. Μεγαλοοικονόμου και τον κ. Παπαχριστόπουλο, προερχόμενους από την Ενωση Κεντρώων και τους ΑΝΕΛ αντιστοίχως, και ως εκ τούτου έχει αναπτύξει έντονα αντανακλαστικά διαχωριστικών γραμμών μεταξύ «παλαιών» και «νέων».

Ο «σύντροφος» Λάμπρου

Η κ. Καββαδία άλλωστε έδωσε το «στίγμα» αυτής της αντιπαράθεσης και μετά την τελευταία ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου, καθώς έσπευσε να προωθήσει από το πλήθος των υποψηφίων ευρωβουλευτών την υποψηφιότητα του «συντρόφου», όπως έγραψε στο Twitter, κ. Λάμπρου, προερχόμενου από τους «53+». Αρκετοί μάλιστα είναι αυτοί που θεωρούν πως, αν δεν ήμασταν τόσο κοντά στις εκλογές και δεν είχε προηγηθεί η αποπομπή της κ. Λοΐζου, τότε ο κ. Κουρουμπλής θα βρισκόταν ήδη εκτός ευρωψηφοδελτίου, υπό την εσωκομματική πίεση του «αριστερού ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, δεν είναι επίσης τυχαίο πως ένα 24ωρο μετά την «κρίση Κουρουμπλή» βγήκαν στη δημοσιότητα παλιές, αυτή τη φορά, φωτογραφίες, της υπουργού Τουρισμού κ. Κουντουρά, επίσης με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Η «καθαρά» δεξιών καταβολών υπουργός διεκδικεί και αυτή μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο και κάποιοι από τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ «έτριβαν τα χέρια τους» από ικανοποίηση βλέποντας σε όλους τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους να φιγουράρει η φωτογραφία της υπουργού με τον μητροπολίτη, θυμίζοντας πως δεν ανήκει στην ιδεολογική μήτρα της Αριστεράς. Τα δύο αυτά περιστατικά είναι απλώς η «κορυφή του παγόβουνου», λέει στην «Κ» γνώστης του εσωτερικού αναβρασμού στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τελευταίο διάστημα ο «πόλεμος» μεταξύ «συριζαίων» και «προοδευτικάριων», όπως αποκαλούνται όσοι ανήκουν στη συμμαχία, έχει φουντώσει με φόντο τις επικείμενες εκλογές αλλά και τις διαδοχικές διευρύνσεις, όπως η πρόσφατη με τη ΔΗΜΑΡ, η οποία αναμένεται να καταλάβει και μία εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας.

Στο Μαξίμου ελπίζουν πως η εσωκομματική διαμάχη, που αφορά στην ουσία δύο διαφορετικά κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη «Συμμαχία», μπορεί να λειτουργήσει αθροιστικά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, στην προσπάθεια των δύο πλευρών να κατισχύσουν εκλογικά έναντι του άλλου. Ο κίνδυνος, ωστόσο, δημόσιων μαχαιρωμάτων και εκτροχιασμού της κατάστασης παραμονεύει. Δεν είναι τυχαίο πως από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως η «Προοδευτική Συμμαχία» δεν χαρακτηρίζεται από «εκλογικίστικες λογικές» ούτε από τακτικισμούς, αλλά αποτελεί κάτι πολύ μεγαλύτερο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλουν μήνυμα στο «όλον» του κόμματος πως οι χαμηλοί τόνοι είναι προς το μελλοντικό συμφέρον όλων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή