«Εφαγε πόρτα» ο Μπολσονάρο στη Νέα Υόρκη

«Εφαγε πόρτα» ο Μπολσονάρο στη Νέα Υόρκη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να φιλοξενήσει εκδήλωση στην οποία τιμώμενο πρόσωπο θα ήταν ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας. Το μουσείο δέχθηκε δριμύτατες επικρίσεις επειδή αρχικά συμφώνησε να φιλοξενήσει την εκδήλωση στην οποία ο Μπολσονάρο, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των πολιτικών προστασίας περιβάλλοντος, επρόκειτο να τιμηθεί με το βραβείο της «Προσωπικότητας της Χρονιάς» από το Βραζιλιάνικο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Οπως εξήγησαν αξιωματούχοι του ιδρύματος, η εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε διαφορετική τοποθεσία, καθώς, όπως τονίζουν, το μουσείο της Νέας Υόρκης δεν ήταν ο «κατάλληλος χώρος».

Το Βραζιλιάνικο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση που προωθεί τις επενδύσεις, το εμπόριο και τους πολιτισμικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, εκμίσθωσε την Αίθουσα Θαλάσσιας Ζωής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης για το ετήσιο γκαλά του, στις 14 Μαΐου.

Σε αυτή την εκδήλωση, το εμπορικό επιμελητήριο των δύο χωρών απονέμει τα βραβεία της «Προσωπικότητας της Χρονιάς». Φέτος, με μία από αυτές τις διακρίσεις επρόκειτο να τιμηθεί ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος ορκίστηκε πρόεδρος της Βραζιλίας την Πρωτοχρονιά.

Οπως αναφέρει η οργάνωση στην ιστοσελίδα της, φέτος επέλεξαν τον Μπολσονάρο αναγνωρίζοντας τη «δεδηλωμένη πρόθεσή του να προωθήσει τους στενότερους δεσμούς ανάμεσα στην Βραζιλία και στις ΗΠΑ και τη ρητή δέσμευσή του στην ανοικοδόμηση μιας διαρκούς και ισχυρής συμμαχίας ανάμεσα στα δύο κράτη».

Στο παρελθόν, η ίδια διάκριση είχε απονεμηθεί στον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και στον πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Απειλή

Ωστόσο, οι ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace έχουν καταγγείλει τον Μπολσονάρο ως «απειλή για το οικοσύστημα της Βραζιλίας». Οι περισσότεροι από αυτούς που αντέδρασαν στη φιλοξενία της εκδήλωσης από το μουσείο επισήμαναν ότι ο Μπολσονάρο στοχεύει να ανοίξει τμήματα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στην ανάπτυξη, κάτι που, όπως επισημαίνουν, είναι εναντίον των στόχων του μουσείου. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, στις 8 Μαρτίου, ο ίδιος ο Μπολσονάρο δήλωσε πως επιθυμεί να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ σε ένα σχέδιο ανάπτυξης του Αμαζονίου προσθέτοντας ότι θα καταργήσει τις οριοθετήσεις των προφυλασσόμενων περιοχών για τους αυτόχθονες του Αμαζονίου, εφόσον βρει νόμιμο τρόπο να το κάνει. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι ο «Μπολσονάρο είναι πολύ επικίνδυνος άνθρωπος», όχι μόνον λόγω του ρατσισμού και της ομοφοβίας του, αλλά και επειδή δυστυχώς είναι το άτομο με τη μεγαλύτερη ικανότητα να επηρεάσει την περιοχή του Αμαζονίου».

Πολλοί επιστήμονες που διατηρούν δεσμούς με το ίδρυμα απείλησαν με παραίτηση σε περίπτωση που η εκδήλωση λάμβανε χώρα στο μουσείο δημοσιοποιώντας την οργή τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή