Υπόθεση Siemens: Πρόταση απαλλαγής για τον Τσουκάτο

Υπόθεση Siemens: Πρόταση απαλλαγής για τον Τσουκάτο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ενδιαφέρουσα εκδοχή, η εισαγγελέας στην υπόθεση της Siemens, που απασχολεί τις δικαστικές αρχές από το 2006, κατέληξε σε πρόταση απαλλαγής για τον Θεόδωρο Τσουκάτο, άλλοτε ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είχε εμπλακεί στη διαδρομή παράνομων πληρωμών από τον γερμανικό κολοσσό. Η εισαγγελέας τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής Τσουκάτου, κάνοντας την παραδοχή ότι από το σύνολο της δικογραφίας και της μακρόχρονης διερεύνησης της υπόθεσης δεν προέκυψε ότι τα χρήματα που έλαβε ο Τσουκάτος από τη Siemens πήγαν στο κομματικό ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

O Θεόδωρος Τσουκάτος είχε κατηγορηθεί ότι πήρε 1 εκατ. γερμανικά μάρκα από τον τότε πανίσχυρο επικεφαλής της Siemens στη χώρα μας, Μιχάλη Χριστοφοράκο, χρήματα τα οποία παρέδωσε στο κομματικό ταμείο. Το ότι τα χρήματα δόθηκαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε βασικό υπερασπιστικό επιχείρημα του Θεόδωρου Τσουκάτου από την πρώτη στιγμή που ενεπλάκη στην υπόθεση, ενώ και κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον του δικαστηρίου το επανέλαβε.

Η εισαγγελέας, όμως, αξιολογώντας τα δεδομένα της υπόθεσης, τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία Τσουκάτου και άλλα, κατέληξε στην απόρριψη του επιχειρήματος ότι τα χρήματα πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας όμως ότι δεν τα κράτησε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, αλλά πήγαν σε άγνωστους αποδέκτες που δεν μπόρεσε η πολύχρονη δικαστική έρευνα να εντοπίσει.

Η εισαγγελική θέση, αν υιοθετηθεί από το δικαστήριο, θα έχει το ενδιαφέρον της όχι μόνον στο ποινικό επίπεδο, αλλά κυρίως στο πολιτικό, αφού θα καταρριφθεί ένα βασικό επιχείρημα για πολιτική διαφθορά που χρόνια είχε διατυπωθεί για το ΠΑΣΟΚ και είχε αποτελέσει τον βασικό πυλώνα της υπεράσπισης Τσουκάτου.

Αγνωστοι αποδέκτες

Πάντως, η εισαγγελική ανάγνωση στην υπόθεση Τσουκάτου έχει ενδιαφέρον τόσο για τον ίδιο τον κατηγορούμενο, αφού μετά πολύχρονη δικαστική περιπέτεια η εισαγγελέας δέχεται ότι τα χρήματα που πήρε από τη Siemens δεν τα οικειοποιήθηκε –κάτι που έχουν καταθέσει και πολλοί μάρτυρες–, αλλά τα έδωσε αλλού. Η εισαγγελέας λέει όχι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά σε άγνωστους αποδέκτες.

Ο δικηγόρος του Θεόδωρου Τσουκάτου, Διονύσιος Γκούσκος, μετά την εισαγγελική αγόρευση, δήλωσε ότι «η πρόταση της κ. Εισαγγελέως περί αθώωσης του Θ. Τσουκάτου, ανεξαρτήτως της εσφαλμένης αιτιολογίας της, είναι μία πρώτη δικαίωση της Δικαιοσύνης και της λογικής».

Κατά τα άλλα, η πολύωρη εισαγγελική αγόρευση, σε μία δίκη που έχει κρατήσει πολύ μεγάλο διάστημα και διαθέτει 64 κατηγορουμένους, περιστράφηκε στις κατηγορίες για έναν προς έναν τους εμπλεκομένους, είτε πρόκειται για πρώην στελέχη της Siemens στη Γερμανία ή εδώ, είτε πρόκειται για πρώην στελέχη του ΟΤΕ ή για ιδιώτες που είχαν εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση.

Πάντως, η υπόθεση της Siemens που αποτέλεσε για χρόνια πεδίο πολιτικής και δικαστικής διερεύνησης φθάνει στο τέλος της δικαστικής αποτίμησής της, που συμπίπτει με τις μεγάλες αλλαγές στον ποινικό κώδικα, αλλαγές απαραίτητες και αναγκαίες, με αποτέλεσμα να μεταβληθεί το ποινικό τοπίο για απόδοση ευθυνών για όσους θα κριθούν ένοχοι για τις παράνομες πληρωμές. Αλλωστε, απόδοση δικαιοσύνης έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια δεν μπορεί να εννοηθεί, καθώς οι συνθήκες σε όλα τα επίπεδα αλλάζουν και είναι φυσικό. Αλλά για την πολύχρονη δικαστική εκκρεμότητα της υπόθεσης τα αίτια είναι πολλά και σύνθετα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή