ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς στοιχεία η υπόθεση «Πυθία» λέει έγγραφο της ΕΥΠ

Χωρίς στοιχεία η υπόθεση «Πυθία» λέει έγγραφο της ΕΥΠ

Mία ημέρα πριν από την έναρξη της δίκης για το σχέδιο «Πυθία», με έγγραφό του που απέστειλε την Τρίτη 16 Απριλίου προς δύο συναρμόδιους υπουργούς αλλά και προς ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Γ. Ρουμπάτης υποστηρίζει ότι παλαιότερα έγγραφα της Υπηρεσίας -τα οποία «περιέργως» δεν αξιοποιήθηκαν στις σχετικές καταθέσεις- πιστοποιούσαν ότι ουδέποτε υπήρξαν στοιχεία που να καθιστούν υπαρκτή τη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Το έγγραφο του διοικητή της ΕΥΠ, το οποίο έχει ημερομηνία 16ης Απριλίου και δημοσιοποιούν σήμερα δύο εφημερίδες («Τα Νέα» και η «Εφημερίδα των Συντακτών») απεστάλη, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, προς τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη κ. Καλογήρου και Γεροβασίλη και προς τον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Πέππα και κυρία Δημητρίου καθώς και προς τους προϊσταμένους του Εφετείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Στο έγγραφό του, ο κ. Ρουμπάτης, σύμφωνα  με όσα αναφέρουν οι εν λόγω πηγές, κάνει ειδική αναφορά σε ένα τρίτο ειδικό πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ, «το υπ’ αριθμόν 509 της 17ης Μαρτίου 2009, το οποίο είχε αποσταλεί εκείνη την εποχή στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο και Γ. Μαρκογιαννάκη και με το οποίο ο τότε διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Ι. Κοραντής ανέφερε στους προαναφερομένους ότι δεν υπήρξε η παραμικρή ένδειξη ότι είχε σχεδιαστεί η δολοφονία του κ. Καραμανλή».

Σύμφωνα με τα Νέα, το συγκεκριμένο απόρρητο έγγραφο, έφερε τις ενδείξεις «Ακρως Απόρρητο» και «Ειδικού Χειρισμού» και ανέφερε:

«1. Σε συνέχεια των ανωτέρων σχετικών σάς γνωρίζουμε ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε η Υπηρεσία μας να ελέγξει την αξιοπιστία της πηγής (που παρείχε τις πληροφορίες για την «Πυθία»), ουδέν στοιχείο προέκυψε προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης έστω και μέρους των παρασχεθεισών πληροφοριών.
Κατόπιν τούτου εκτιμάται ότι -τουλάχιστον- από πλευράς του Ρώσου Αξιωματούχου, ο οποίος προσκόμισε το υπόψη πληροφοριακό υλικό, επιχειρήθηκε η παραπληροφόρηση των Κρατικών Αρχών της Χώρας μας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων.

2. Επισημαίνεται ωστόσο ότι η υπόθεση εξακολουθεί να τελεί υπό διερεύνηση».

Κοινοποιώντας την Τρίτη το απόρρητο δελτίο προς τους υπουργούς  Καλογήρου και Γεροβασίλη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Ρουμπάτης υπογραμμίζει ως «αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πληροφοριακό δελτίο, «περιέργως» δεν αναφέρθηκε στον ανακριτή από τους μάρτυρες που κλήθηκαν κατά την ανάκριση για την υπόθεση «Πυθία» ,

Η επιστολή του κ. Ρουμπάτη καταλήγει ως εξής: «Εάν στις καταθέσεις τους γινόταν οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό, αυτομάτως το περιεχόμενο των δύο προηγούμενων εγγράφων  (που  υποτίθεται ότι «επικύρωναν» το σχέδιο δολοφονίας του κ. Κ. Καραμανλή) θα ακυρωνόταν. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσε να στηριχθεί ο ισχυρισμός για την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού και σε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας».

Επίθεση από ΚΙΝΑΛ
Κριτική στη ΝΔ και ειδικότερα στη «διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή», άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, για το «σχέδιο Πυθία», με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της ΕΥΠ.

«Η αλήθεια έχει λάμψει. Είναι μία και αδιαμφισβήτητη. Το "σχέδιο Πυθία" ήταν ένα κατασκευασμένο παραμύθι από ένα παρακρατικό κύκλωμα της ΕΥΠ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ και της Δεξιάς», υποστήριξε ο Παύλος Χρηστίδης κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Χρηστίδης τόνισε ότι «το κόμμα της ΝΔ και η παράταξη της Δεξιάς, που με πολλές διαδοχικές ηγεσίες επένδυσαν σε αυτό το προκλητικό σενάριο για να ηρωοποιήσουν τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και να δικαιολογήσουν τα καταστροφικά για τη χώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης του 2004-2009, είναι πολιτικά, θεσμικά και ηθικά εκτεθειμένο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι «το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο Κ. Καραμανλής, ο Κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί των διαδοχικών κυβερνήσεων της Δεξιάς από το 2004 ως σήμερα, οφείλουν να παραδεχτούν την αλήθεια». Ταυτόχρονα τους ζήτησε «όσο πικρή και αν είναι για αυτούς, οφείλουν να ζητήσουν συγνώμη για το στημένο παραμύθι του "σχεδίου Πυθία", τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και από το ΠΑΣΟΚ, που προσπάθησαν με κάθε μέσο και τρόπο να ενοχοποιήσουν». Και πρόσθεσε: «Πολιτικό και ηθικό δίδαγμα για τη Νέα Δημοκρατία, για τον Κ. Καραμανλή και τον Κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τα προσωπικά και πολιτικά αδιέξοδά τους να τα μετατρέπουν σε θεσμικά ολισθήματα. Γιατί κανένας δεν δικαιώνεται επιχειρώντας να εμφανιστεί ως δήθεν ήρωας που σκιαμαχεί με ξένους πράκτορες».

Ερωτηθείς αν η κριτική του ΚΙΝΑΛ απευθύνεται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που ήταν υπουργός Εσωτερικών στις αρχές του 2009 όταν ήρθε στη δημοσιότητα τα περί "σχεδίου Πυθία", ο Παύλος Χρηστίδης δήλωσε: «Σεβόμαστε τον θεσμό και το φυσικό πρόσωπο που τον εκπροσωπεί. Οφείλω, όμως, να πω πως αποδεικνύεται ότι ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, γνώριζε γιατί μιλάμε. Κι αυτό κρίνεται».