Βαριές κατηγορίες Πάνου Καμμένου στη Βουλή για τη σύμβαση με τις «χρυσές βίζες»

Βαριές κατηγορίες Πάνου Καμμένου στη Βουλή για τη σύμβαση με τις «χρυσές βίζες»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύτατες καταγγελίες  εξαπέλυσε σήμερα ο Πάνος Καμμένος σε βάρος του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα των συμβάσεων με εταιρείες για την έκδοση βίζας με αφορμή την επερώτηση που κατέθεσε κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και αφορά σε διαγωνισμό του 2015 περί «ανάδειξης παρόχων υπηρεσιών υπηρεσιών υποστήριξης των προξενικών γραφείων διπλωματικών αρχών».

Ο κ. Καμμένος κάνει λόγο μεταξύ άλλων για παρεμβάσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών και κατάφωρη παραβίαση των νόμων του κράτους στις συμβάσεις που έχουν συνάψει οι εταιρείες έκδοσης βίζας με το υπουργείο Εξωτερικών.  «Στη σημερινή συζήτηση θα αποδειχθεί το πως, με συμπαιγνία υπηρεσιακών παραγόντων, και κάτω από την καθοδήγηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κοτζιά, οργανώθηκε η προκήρυξη, οργανώθηκε ο διαγωνισμός και η κατακύρωσή του», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Καμμένος.

Απευθυνόμενος δε στον παριστάμενο υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ανέφερε πως μετά την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης στη Βουλή, θα έχει την ευκαιρία, όταν επιστρέψει στο Υπουργείο, να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους υπηρεσιακούς παράγοντες, υπαλλήλους, «οι οποίοι δεν ενήργησαν ως Έλληνες διπλωμάτες αλλά ενήργησαν για λογαριασμό συγκεκριμένων συμφερόντων».

Παράλληλα, κατέθεσε στη Βουλή σειρά εγγράφων που περιλαμβάνουν στοιχεία, τα οποία είχαν κατασταφεί – όπως ισχυρίζεται – και ανακτήθηκαν από τα αρχεία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του υπουργείου. Τα εν λόγω στοιχεία αποδεικνύουν ότι πριν τη διενέργεια και προκήρυξη του εν λόγω διαγωνσιμού υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ αυτού που θα οριστεί πρόεδρος της επιτροπής, νυν πρέσβης στο Λονδίνο, και με τον πρόεδρο της εταιρείας που συμμετείχε στον διαγωνισμό. 

Ο κ. Καμμένος διάβασε λεπτομερώς τα επίμαχα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καταγγέλοντας ότι «ο υποψήφιος για τον διαγωνισμό υποδεικνύει στον πρόεδρο της επιτροπής τι θα κάνει» και ότι όλα έγιναν «εν γνώση του τότε υπουργού» κ. Νίκου Κοτζιά.  «(σ.σ. Η αλληλογραφία αποδεικνύει ότι) ο Κοτζιάς συντονίζει το σύνολο των ενεργειών μεταξύ του υποψηφίου για προέδρου της επιτροπής και του υποψηφίου πελάτη εταιρείας», αναφέρει χαρακτηριστικά ανεβάζοντας τους τόνους.

Χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τη σύνταξη της προκήρυξης διότι αυτή δεν περιλάμβανε τον όρο «για την οικονομικά συμφερότερη προσφορά» αλλά και μια σειρά βήματα της όλης διαδικασίας. «Έχουμε οργανωμένη εγκληματική ενέργεια διότι δημιουργήθηκε παρένθετη εταιρεία, πήρε το έργο και στη συνέχεια το ανέθεσε στον προηγούμενο εργολάβο, ο οποίος είχε αποκλειστεί από το διαγωνισμό», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. 

Από την πλευρά του ο προεδρεύων, Γιώργος Βαρεμένος, στη Βουλή ζήτησε από τον κ. Καμμένο να ολοκληρώσει την ομιλία του, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. αντέδρασε εντόνως λέγοντας πως θα παραδώσει όλα τα στοιχεία στα ΜΜΕ και ότι δεν πρόκειται να σταματήσει την ομιλία του. «Φέρτε το φρούραρχο να με κατεβάσει από εδώ πέρα. Εγώ θα τα πω όλα σήμερα. Ό,τι και αν κάνετε, να ξέρετε ότι θα ακουστώ. Μου αφαιρέσατε την Κοινοβουλευτική Ομάδα, προσπαθήσατε να με εξευτελίσετε, θα τα ακούσετε. Σήμερα αν στηρίξετε Κοτζιά, θα πέσει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Καμμένος. 

«Αυτός είναι ο στόχος σας;», σχολίασε από τα βουλευτικά έδρανα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. «Αν ήθελα να ρίξω την κυβέρνηση, δεν θα ενημέρωνα το Υπουργικό Συμβούλιο και τον πρωθυπουργό. Θα παραιτούμουν ως ήρωας και θα πήγαινα στον εισαγγελέα. Εγώ ενημέρωσα τον κ. πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο και ο κ. Τσίπρας απομάκρυνε τον κ. Κοτζιά. Αλλά τώρα έχουμε αποδείξεις τρανές», απάντησε ο κ. Καμμένος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή