ΚΙΝΑΛ: διεργασίες μέχρι το «παρά ένα» για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο

ΚΙΝΑΛ: διεργασίες μέχρι το «παρά ένα» για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δυσεπίλυτη «εξίσωση» εξελίχθηκε για το ΚΙΝΑΛ η διαδικασία ανάδειξης του Πολιτικού Συμβουλίου, η οποία θα προκύψει έπειτα από ψηφοφορία στη σημερινή συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που εκκινεί τις εργασίες της στις 11 το πρωί, με ομιλία της προέδρου Φώφης Γεννηματά.

Τις τελευταίες ημέρες, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ηγεσίας και των διαφόρων τάσεων που εκπροσωπούν τα κορυφαία στελέχη στο εσωτερικό του κόμματος ήταν εντατικές, προκειμένου να συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο ως προς την εκλογική διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Η εισήγηση από την πλευρά της κ. Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν να υπάρξει σταυροδοσία σε ποσοστό 100%, έναντι του 40% που παραδοσιακά ετίθετο ως μέτρο στο ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η πρόταση της ηγεσίας συνάντησε εσωκομματικές αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη και το τοπίο παρέμενε θολό εν αναμονή και του τελικού αριθμού των υποψηφιοτήτων, με ανοικτό το ενδεχόμενο η τελική απόφαση για τη διαδικασία να ληφθεί σήμερα διά ψήφου. Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής εκφράζει διαφωνίες σε προτάσεις της ηγεσίας. Μπορεί μεν να μην τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κεντρικής γραμμής του κόμματος εκ μέρους του, ωστόσο, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών και τις αποφάσεις που ενδεχομένως χρειαστεί να λάβει το ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης αποτελεί μια «φωνή» που επηρεάζει τις εσωκομματικές ισορροπίες, δεδομένης και της ισχυρής, αριθμητικά, παρουσίας στελεχών της επιρροής του στην Κεντρική Επιτροπή.

Συνεργάτες της κ. Γεννηματά, πάντως, από την πλευρά τους, εξέφραζαν στην «Κ» τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει, έστω και την ύστατη ώρα, κοινή πρόταση, παρά τις διαφωνίες που κατεγράφησαν και δεν αναμένεται να σημειωθούν «εκπλήξεις» ως προς τα πρόσωπα που τελικά θα απαρτίσουν το κορυφαίο εκτελεστικό όργανο.

Οι δεδομένες παρουσίες στο Πολιτικό Συμβούλιο, πέρα από αυτή της κ. Γεννηματά ως προέδρου, είναι και εκείνες των Βασίλη Κεγκέρογλου και Μανώλη Χριστοδουλάκη, που ως γραμματείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής αντίστοιχα, εκλέγονται αυτόματα, όπως και ο γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος (που δεν έχει ακόμη εκλεγεί). Ο κ. Χριστοδουλάκης, μάλιστα, ο οποίος αναδείχθηκε μακράν πρώτος σε σταυρούς στο συνέδριο του ΣΕΦ, πρόκειται να επανεκλεγεί χωρίς… αντίπαλο και στη θέση του γραμματέα της Κ.Ε., μιας και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε προκύψει δεύτερη υποψηφιότητα. Από εκεί και πέρα, στο Πολιτικό Συμβούλιο απομένουν 21 ακόμη θέσεις, ενώ η προθεσμία που είχε τεθεί για την κατάθεση υποψηφιοτήτων έληγε στις 8 χθες το βράδυ.

Εύθραυστη ισορροπία

Οπως έχει διαμηνυθεί από την αρχή της εβδομάδας, στόχος της Χαρ. Τρικούπη είναι η όσο το δυνατόν πιο «συλλογική» εκπροσώπηση στο Πολιτικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι το ΚΙΝΑΛ παραμένει ένας πολυκομματικός φορέας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, κάθε πλευρά επιδιώκει και τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή στα εκτελεστικά όργανα, γεγονός που δημιουργεί μια εύθραυστη ισορροπία.

Τέλος, όσον αφορά το προεκλογικό πρόγραμμα του Κινήματος, η Φώφη Γεννηματά θα περιοδεύσει αύριο στην Αιτωλοακαρνανία, όπου αρχικά θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 193η επέτειο της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο Μεσολόγγι, ενώ το βράδυ θα απευθύνει ομιλία στο Αγρίνιο. Τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 18.30 θα παρουσιαστεί στον πολυχώρο «Αθηναΐς» το ευρωψηφοδέλτιο της παράταξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή