Ουκρανία: Αποφασιστική νίκη Ζελένσκι με ποσοστό 73%

Ουκρανία: Αποφασιστική νίκη Ζελένσκι με ποσοστό 73%

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Με μεγάλη διαφορά εξέλεξαν χθες οι Ουκρανοί ψηφοφόροι τον κωμικό Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην προεδρία της χώρας, προσφέροντάς του ποσοστό 73% των ψήφων στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, ενώ την ήττα του παραδέχθηκε ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

Ο 41χρονος Ζελένσκι εξελέγη χωρίς να παρουσιάσει πρόγραμμα, αρκούμενος σε πλατειασμούς για καταπολέμηση της διαφθοράς και προάσπιση της «εθνικής ταυτότητας» της Ουκρανίας. Στην ομιλία του με αφορμή τη νίκη του το βράδυ της Κυριακής, ο εντολοδόχος πρόεδρος Ζελένσκι, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον ερχόμενο μήνα, είπε: «Αν και δεν είμαι ακόμη επίσημα πρόεδρος, ως πολίτης της Ουκρανίας μπορώ να πω σε όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ: Κοιτάξτε μας, όλα είναι δυνατά!». Στη σύντομη ομιλία του, ο νικητής των εκλογών δεσμεύθηκε να δώσει τέλος στον πόλεμο εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας, να πατάξει τη διαφθορά και να αντιμετωπίσει την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ουκρανών. Ερωτήματα στους Ουκρανούς και στην κοινή γνώμη του εξωτερικού προκαλεί η στενή σχέση που διατηρεί ο Ζελένσκι με τον ολιγάρχη Ιχόρ Κολομόισκι, ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού δικτύου στο οποίο μεταδίδεται η σατιρική εκπομπή του νεοεκλεγέντος προέδρου. Την ίδια ώρα, φόβοι εκφράζονται για την επιρροή που θα ασκεί στον εντολοδόχο πρόεδρο η ουκρανική εθνικιστική ακροδεξιά, την οποία χρηματοδοτεί και στηρίζει ανοικτά ο Κολομόισκι.

Τα συγχαρητήριά του στον Ζελένσκι απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, που δεσμεύθηκε να υποστηρίξει το Κίεβο στη διατήρηση της εδαφικής του ακεραιότητας. Από τη μεριά της, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, προσκάλεσε τον Ζελένσκι για επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, ενώ η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχάρη και αυτή τον εντολοδόχο πρόεδρο υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Την πρόθεσή του να συνεχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα ανακοίνωσε ο Ζελένσκι, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επισήμανε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για συγχαρητήρια, καθώς η Ρωσία αναμένει να κρίνει τον νέο πρόεδρο από τις πράξεις και όχι από τις εξαγγελίες του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή