Βέμπερ: «Μην ακολουθήσετε ποτέ τους λαϊκιστές»

Βέμπερ: «Μην ακολουθήσετε ποτέ τους λαϊκιστές»

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλησπέρα Athens». Σε ένα κατάμεστο Ζάππειο έκανε είσοδο χθες το βράδυ ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, του πρώην αντιπροέδρου της Ν.Δ. Γιάννη Βαρβιτσιώτση, κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., ευρωβουλευτών και υποψηφίων, πρώην ευρωβουλευτών (όπως ο Μαργαρίτης Σχοινάς), υπό τους ζωντανούς ήχους τυμπάνων και με ένα εντυπωσιακό βίντεο με εικόνες της Αθήνας, συνδέοντας την τελική φάση της καμπάνιας του με την ιστορία της Ελλάδας στην Ε.Ε., αλλά και με την προοπτική της.

«Μην ακολουθήσετε τους λαϊκιστές ποτέ, δεν θα κάνουν όσα υποσχέθηκαν, αυτό έζησαν οι Ελληνες όταν ψήφισαν Τσίπρα. Εχθροί μας είναι οι λαϊκιστές», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Μάνφρεντ Βέμπερ, απευθύνοντας μήνυμα στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Την επόμενη φορά που θα βρεθούμε εδώ, θα έχουμε πρόεδρο της Κομισιόν από το ΕΛΚ και πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι ο κ. Μητσοτάκης».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ισχυρό συμβολισμό, θυμίζοντας ότι σχεδόν 40 χρόνια πριν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε στο Ζάππειο τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΟΚ. «Οπως τότε, έτσι και τώρα, η Ευρώπη τιμά την Ελλάδα και η Ελλάδα τιμά την Ευρώπη», σημείωσε. «Ο Μάνφρεντ θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που θα προέρχεται από το Ευρωκοινοβούλιο, είναι και ένας φίλος της Ελλάδας, μια σίγουρη επιλογή. Είμαστε δίπλα σου και σε στηρίζουμε με όλη μας τη δύναμη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης που ανέβηκε στη σκηνή μετά τον κ. Βέμπερ, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα που εμφανίζει τον υποψήφιο του ΕΛΚ ως ανθέλληνα. «Είναι ντροπή ο κ. Τσίπρας να τον εμφανίζει ως δήθεν αντίπαλο της Ελλάδος γιατί είχε αντιταχθεί στον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή μας κόστισε 100 δισ. ευρώ μέσα σε ένα εξάμηνο, γιατί βρέθηκε απέναντι στα παρ’ ολίγον ολέθρια πειράματα, γιατί ως υπέρμαχος της Ενωμένης Ευρώπης στάθηκε απέναντι στις πολιτικές που θα έβγαζαν την Ελλάδα εκτός ευρώ, γι’ αυτό έχει στοχοποιήσει τον Μάνφρεντ, γιατί ξέρει από πρώτο χέρι τι πήγε να κάνει ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ταύτιση απόψεων με τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν υπέρ της προστασίας και φύλαξης των ελληνικών συνόρων με ευθύνη της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι ο κ. Βέμπερ «στηρίζει και θα στηρίξει την επόμενη μέρα το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., όπως και την ανάγκη να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία δέσμευσε τη χώρα η κυβέρνηση». Τόνισε, επίσης, ότι δυναμώνει η φωνή της Ν.Δ. στην επόμενη Ευρωβουλή και προειδοποίησε ότι τον μήνα που απομένει μέχρι τις εκλογές «θα ακουστούν και άλλα ψέματα, και άλλα ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να τελειώσουμε κανέναν, κοιτάμε μπροστά».

«Αντιμετωπίσαμε τους λαϊκιστές και σε λίγο θα τους νικήσουμε κατά κράτος», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., συνδέοντας την ατζέντα του με αυτήν του ΕΛΚ. Νωρίτερα, ο κ. Βέμπερ παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του προγράμματός του για ισχυρή Ευρώπη – με ιδιαίτερες αναφορές στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των συνόρων, στην ασφάλεια και στη σύσταση ευρωπαϊκού BFI, στη μετανάστευση – αλλά και στη δέσμευση για τη δημιουργία οκτώ εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Μάλιστα, συνέδεσε την ατζέντα του με αυτήν της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «μπορεί να ανοίξει νέα πόρτα για την Ελλάδα, προσελκύοντας επενδύσεις και να φέρει δουλειές».

«Ευρωπαϊκό πρόγραμμα»

Νωρίτερα ο κ. Βέμπερ, σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους και ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν στηρίζει τις ελληνικές θέσεις, σημείωσε: «Είναι λάθος αυτή η αντίληψη. Πάλευα ενάντια σε αυτούς που ήθελαν να διώξουν την Ελλάδα. Ηθελα να κρατήσω την Ευρώπη ενωμένη, πάλευα όμως και για ένα δυνατό και βιώσιμο ευρώ. Και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό μέσω μεταρρυθμίσεων και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών». Οσο για το «ανθέλληνας», ερωτηθείς σχετικά, θύμισε ότι βρίσκεται στη θέση του Spitzenkandidat «με εντολή του ΕΛΚ» και πάντως όχι με την εθνική του ιδιότητα ή ταυτότητα. «Το πρόγραμμά μου είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και μιλάμε για τους Ευρωπαίους». Σχόλιο στα περί δεξιάς στροφής της Ν.Δ. έκανε και ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι είναι «υποκριτικό να μιλούν για δεξιά στροφή αυτοί που συγκυβέρνησαν για τέσσερα χρόνια με τους ΑΝΕΛ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή