Μενέντεζ: Πάντα ανησυχώ για μια πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο

Μενέντεζ: Πάντα ανησυχώ για μια πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να συζητηθεί στο Κογκρέσο η πρόταση νόμου που κατέθεσαν από κοινού ο Μπομπ Μενέντεζ και ο Μάρκο Ρούμπιο για την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Αν και αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο πόσες από τις προτάσεις των δύο γερουσιαστών θα παραμείνουν στο σχέδιο νόμου που κατέθεσαν, είναι σαφές ότι η Αθήνα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη ρύθμιση περί ενίσχυσης της Ελλάδας μέσω του προγράμματος Χρηματοδότησης Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (Foreign Military Funding).

Επιπλέον, χθες, ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την ανησυχία του για θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. «Πάντα ανησυχώ, ανεξαρτήτως των ενεργειακών εξελίξεων, για μία πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου», είπε (Euronews), μεταξύ άλλων.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «ο κ. Μενέντεζ όταν συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι “η Ιστορία θυμάται τους ηγέτες και όχι τους πολιτικούς”». Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι στον κ. Μενέντεζ παραδόθηκε λεπτομερές κείμενο για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Από το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποιήθηκε, επίσης, ότι οι κ. Τσίπρας και Μενέντεζ μίλησαν για την Τουρκία, αλλά και την ανάγκη να γίνει σεβαστή η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, με τον οποίο συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο άνδρες διαπίστωσαν σύμπτωση απόψεων και ευθυγράμμιση συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και στον σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή η Ελλάδα. Πρόσθεταν, οι διπλωματικές πηγές, ότι ο κ. Μενέντεζ χαρακτήρισε την Ελλάδα αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή, «χαιρέτισε την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα στην επίλυση του ονοματολογικού, που συνιστά την πρώτη περίπτωση ειρηνικής επίλυσης διαφορών στα Βαλκάνια». Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα, για την οποία ο κ. Κατρούγκαλος ανέλυσε τις προσπάθειες της Αθήνας για στήριξη του έργου της Διεθνούς Ομάδας Επαφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή