ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κατρούγκαλος: Ταύτιση με τις θέσεις Ε.Ε. για τη Βενεζουέλα

g-katroygkalos-taytisi-me-tis-theseis-e-e-gia-ti-venezoyela-2313980

Την ταύτιση της Ελλάδας με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες του Περσικού Κόλπου. Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «μπορεί να υπάρξει μόνο μια πολιτική ειρηνική και δημοκρατική διέξοδος για τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα». Η κ. Μογκερίνι πρόσθεσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συντάσσεται υπέρ λύσης κατόπιν διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών στη Βενεζουέλα. Η τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου έγινε έπειτα από επικρίσεις τις οποίες εκτόξευσαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επαμφοτερίζουσα στάση που τηρεί η κυβέρνηση στην πολύμηνη πολιτική κρίση στη λατινοαμερικανική χώρα.

Στις χώρες του Περσικού Κόλπου (Ομάν, Κατάρ, Μπαχρέιν), όπου περιοδεύει, ο κ. Κατρούγκαλος διαπιστώνει το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στην Ελλάδα. Παρά τις καλές προθέσεις που φαίνεται ότι υπάρχουν στις συγκεκριμένες χώρες για επέκταση των επενδυτικών δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, οι προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες από την εγχώρια γραφειοκρατία αποθαρρύνουν τη μετάβαση στην επόμενη φάση, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι χθες, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στην Ντόχα ο κ. Κατρούγκαλος, έγινε σαφές ότι το Κατάρ επιθυμεί να ενισχύσει την επενδυτική παρουσία του στην Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Κατρούγκαλος απηύθυνε πρόσκληση στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κατάρ, Σαΐφ αλ Σουλάιτι, να επισκεφθεί την Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να ενημερωθεί «για συγκεκριμένα δυνητικά επενδυτικά εγχειρήματα, ενόψει και της προώθησης ιδιωτικοποιήσεων που θα ωφελήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Ο Καταρινός υπουργός δέχθηκε την πρόσκληση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διαρκώς περισσότερες επισκέψεις συμπατριωτών του στην Ελλάδα, κάτι που εκ των πραγμάτων συνέβαλε στην απόφαση της Qatar Airways να αυξήσει τις πτήσεις της προς την Ελλάδα (για Αθήνα, Μύκονο και Θεσσαλονίκη). Ο κ. Κατρούγκαλος επισκέφθηκε και το εργοτάξιο του υπό κατασκευήν μετρό της Ντόχας, μια γραμμή του οποίου κατασκευάζεται από ελληνική εταιρεία.

Σήμερα, ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μοχάμεντ μπιν Αμντουλραχμάν αλ Θάνι και τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Αλί Μπεν Αχμεντ. Ο Καταρινός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, επίσης, επισκέφθηκε την Ντόχα, που, άλλωστε, διατηρεί διαχρονικά στενότατες σχέσεις με την Αγκυρα.