Τη Δευτέρα η πρόταση μομφής Ν.Δ. εναντίον Πολάκη

Τη Δευτέρα η πρόταση μομφής Ν.Δ. εναντίον Πολάκη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή μεταφέρει η Ν.Δ. το πεδίο σύγκρουσης με την κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς την ημέρα της επαναλειτουργίας της θα καταθέσει τόσο την προαναγγελθείσα πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη, όσο και την τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου που προανήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αμφότερες οι κινήσεις ρίχνουν το γάντι στον πρωθυπουργό και επιδιώκουν να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος «παίρνει πάνω του τον κ. Πολάκη και ταυτίζει όλη την κυβέρνηση μαζί του», όπως σημείωσε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της ακροδεξιάς.

«Ολος ο πολιτικός βίος του κ. Πολάκη είναι χυδαίος, προσβλητικός και τολμώ να πω και φασιστικός», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης (στη συνέντευξή του στον ΑNT1), επαναλαμβάνοντας ότι η πλήρης κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον υπουργό του αποδεικνύει ότι «είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Αναφερόμενος στην απόφασή του να καταθέσει η Ν.Δ. πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη, μίλησε για «ηθική υποχρέωση να επαναφέρουμε κάποιο ελάχιστο κώδικα αξιών επιτέλους στην πολιτική». Τόνισε μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να είχε αποπέμψει τον κ. Πολάκη ή να αφήσει να συζητηθεί η πρόταση μομφής, «με το ρίσκο φυσικά ο κ. Πολάκης να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση, διότι είναι πολύ μόνος του ο κ. Τσίπρας σε αυτήν την υπόθεση. Είναι ξεκάθαρο ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει αυτές τις λογικές γι’ αυτό και μετατρέπει ο κ. Τσίπρας την πρόταση μομφής σε πρόταση εμπιστοσύνης». Στην Πειραιώς, εξάλλου, αναμένουν πότε θα ζητήσει ο κ. Τσίπρας τη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης (Δευτέρα ή Τρίτη), την ώρα που πηγές της Πειραιώς άφηναν να εννοηθεί ότι αφού η πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη δεν θα συζητηθεί πρακτικά εφόσον ο κ. Τσίπρας θα μετατρέψει τη συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης, αυτό δεν εμποδίζει τη Ν.Δ. από το να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση σε μεταγενέστερο των ευρωεκλογών χρόνο.

Σε ό,τι αφορά την… εισπήδηση του πρωθυπουργού σε μέρος του προγράμματος της Ν.Δ. και κυρίως στις μειώσεις φόρων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτίμησε χθες ότι η αποσπασματική οικειοποίηση κάποιων δεσμεύσεων του προγράμματος δεν πρόκειται να πείσει. «Ο κ. Τσίπρας αφού έχει πάρει 10, γυρίζει πίσω το ένα και έχει την απαίτηση από τους πολίτες να του πούνε και ευχαριστώ. Εχει πάρει το καρβέλι και τους δίνει αντίδωρο», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για το «έγκλημα» της παραγωγής μεγαλύτερων πλεονασμάτων απ’ αυτά που ζητούσαν οι δανειστές «υπερφορολογώντας και ξετινάζοντας τη μεσαία τάξη». «Ποιον πείθει ο κ. Τσίπρας όταν έρχεται τώρα και ανακαλύπτει ξαφνικά την πολιτική μείωσης των φόρων;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Εν πάση περιπτώσει, αν αυτή τελικά είναι η σωστή πολιτική, ποιον θα εμπιστευτούν οι Ελληνες να την εφαρμόσει; Τον κ. Τσίπρα ή εμένα;».

Απαντώντας στον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα ότι η Ν.Δ. εκπροσωπεί την ελίτ, επανήλθε στο παράδειγμα του Πέτρου Κόκκαλη, όνομα, όπως είπε, «απόλυτα ταυτισμένο με την έννοια της διαπλοκής στην Ελλάδα». «Ο κ. Κόκκαλης είναι για τον κ. Τσίπρα ο μόνος άνθρωπος, ο οποίος έχει παππού, αλλά δεν έχει μπαμπά;» αναρωτήθηκε με ειρωνεία. Σε ό,τι αφορά το αφήγημα περί ακροδεξιάς στροφής της Ν.Δ., υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε για τέσσερα χρόνια με ένα κόμμα που βρίσκεται στα δεξιά της Ν.Δ. και επανήλθε στην κατηγορία ότι επί τέσσερα χρόνια «δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως για να ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής». «Το μεγαλύτερο ανάχωμα σήμερα σε οποιαδήποτε Ακροδεξιά είναι προφανώς μία ισχυρή κεντροδεξιά, μία σοβαρή, υπεύθυνη, φιλελεύθερη, αστική, λαϊκή κεντροδεξιά. Εμείς είμαστε το ανάχωμα στην Ακροδεξιά», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή