Νωρίς η εκτίμηση για τις ευρωεκλογές

Νωρίς η εκτίμηση για τις ευρωεκλογές

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός για την πραγματοποίηση και των εθνικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν προκύψει τέτοιο σενάριο. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει προμηθευτεί 40.000 κάλπες επιπλέον –όσα και τα εκλογικά τμήματα που θα χρησιμοποιηθούν στις επερχόμενες εκλογές–, αλλά και φακέλους και χαρτί για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του χθες στον ραδιοσταθμό 247, ανέφερε ότι «το σύστημα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό με τις τετραπλές εκλογές. Με τις πενταπλές θα ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα». Ο κ. Χαρίτσης επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός για τις εθνικές εκλογές είναι στο τέλος της τετραετίας, αλλά πρόσθεσε ότι «εμείς έπρεπε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές τόνισε ότι η πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελεσμάτων θα προκύψει στις 9 με 10 η ώρα το βράδυ των εκλογών. «Ο στόχος είναι όσο το δυνατόν νωρίτερα να έχουμε την πρώτη ασφαλή εκτίμηση, κυρίως στις ευρωεκλογές, που δίνουν και το πολιτικό στίγμα», σημείωσε.

Ωστόσο, καθώς το χρονικό περιθώριο για την προκήρυξη εθνικών εκλογών στις 26 Μαΐου ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές εκπνέει στις 6 Μαΐου, είναι πολύ πιθανό οι επιπλέον κάλπες να μη χρειαστούν τελικά. Η προμήθειά τους κόστισε στο κράτος 3,6 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εξοικονομηθεί εφόσον υπήρχε σωστός προγραμματισμός. Αντίστοιχα, και ο αριθμός των δικαστικών αντιπροσώπων που θα απασχοληθούν τη δεύτερη Κυριακή –που θα πραγματοποιηθεί μόνο ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών– θα μπορούσε να είναι μικρότερος από τον αριθμό εκείνων που θα εργαστούν την πρώτη Κυριακή, προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια. Ομως αυτό ενδεχομένως θα προκαλούσε τριβές με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ αρκετοί δικαστικοί αντιπρόσωποι μπορεί να μην παρουσιάζονταν. «Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν οι εκλογές και όχι να γίνει οικονομία στο κράτος», επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή