Διμέτωπη επίθεση από Ν.Δ.

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αφορολόγητο και την ταύτιση Τσίπρα – Πολάκη κρατάει ψηλά η Ν.Δ., δύο θέματα που έχει εκ των πραγμάτων επιβάλει στην ατζέντα ρίχνοντας το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να «δεήσει» να τοποθετηθεί. «Δεν αντέχουμε άλλο, οι φόροι πρέπει επιτέλους να μειωθούν», επανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό να απαντήσει στη δημόσια «πρόσκληση-πρόκληση» και να στηρίξει την τροπολογία της Ν.Δ. για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου.

«Για να δώσω ένα παράδειγμα μόνο, ένας συνταξιούχος με σύνταξη 750 ευρώ, ο οποίος σήμερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο, από 1/1/2020 θα πληρώσει 442 ευρώ ετησίως φόρο», τόνισε κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Χαλάνδρι, ενώ προκάλεσε και πάλι τον πρωθυπουργό, «όταν τελειώσει επιτέλους τις διακοπές του με τον κ. Πολάκη», να «δεήσει» να απαντήσει στην πρόσκλησή του. Η Πειραιώς ανεβάζει τους τόνους για την επίμαχη τροπολογία που θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, καθώς αναδεικνύει την υποκρισία του κ. Τσίπρα. Μάλιστα, στελέχη της Πειραιώς έλεγαν ότι το «όλα θα γίνουν στην ώρα τους» του Μαξίμου συνιστά έμμεση παραδοχή αποφυγής ουσιαστικής συζήτησης, αλλά και κατάρριψη του κυβερνητικού αφηγήματος ότι η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια. Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. αναδεικνύει την πλήρη ταύτιση του πρωθυπουργού με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και με αφορμή την κοινή τους φωτογραφία στο Ροδάκινο Ρεθύμνου.

«Οχι απλώς ανέχεται τον κ. Πολάκη, όχι απλώς τον καλύπτει, υπογραμμίζει τη σχέση και τη φιλία μαζί του. Προφανώς με διαφορετικούς τρόπους θέλει να μας υπογραμμίσει ο κ. Τσίπρας την ταύτισή του με τον κ. Πολάκη και το ακροατήριο του κ. Πολάκη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης (ρ/σ Θέμα), σημειώνοντας ότι η επίμαχη φωτογραφία αποτελεί «επιβράβευση» του κ. Πολάκη. Ολα αυτά, κατέληξε, «έρχονται να υπογραμμίσουν την ορθότητα της επιλογής μας να καταθέσουμε πρόταση μομφής μόλις ανοίξει η Βουλή. Δείχνει ότι η ουσία της πρότασης μομφής δεν είναι μόνο να δείξουμε το πολιτικό ήθος του κ. Πολάκη, αλλά τελικά και του κ. Τσίπρα».

Ψηλά κρατάει η Ν.Δ. και τη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, καθώς το κυβερνητικό αφήγημα επιχειρεί να εμφανίσει ως ακροδεξιά τη Ν.Δ. την ώρα που παρέχει «διευκολύνσεις» στη Χρυσή Αυγή. «Η δίκη της Χρυσής Αυγής “προχωρά με ρυθμούς σαλιγκαριού”, γράφει σε δημοσίευμά της η WSJ. Την ίδια ώρα, ο υπόδικος υποψήφιος ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, κάνει χρήση της τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ για να μην παραδώσει την έδρα του και να διατηρήσει τη βουλευτική του ασυλία», σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «από τη μια παριστάνει πως μάχεται την Ακροδεξιά και από την άλλη κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τους χρυσαυγίτες», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ρεκόρ υποκρισίας».

Τον στόχο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων –«το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για την πολιτική του κ. Τσίπρα»–, από την άλλη, θέτει όλο και συχνότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον ευρωπαϊκών ακροατηρίων. Σε συνέντευξή του στη βελγική Le Soir, το κάνει μάλιστα πιο συγκεκριμένο, σημειώνοντας ότι θα διεκδικήσει επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων στους προϋπολογισμούς του 2021 και 2022, και αφού προηγουμένως «κερδίσω την εμπιστοσύνη της Ευρώπης». Αφήνει να εννοηθεί μάλιστα ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι σύμφωνος με τη μείωση των πλεονασμάτων και ότι θα στηρίξει το αίτημα αυτό.

«Το ντιμπέιτ θα γίνει στη Βουλή»

Τηλεοπτικά ντιμπέιτ διεξάγονται όταν η Βουλή κλείνει και η χώρα πηγαίνει σε εκλογές. Επί της παρούσης, όχι μόνο δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, αλλά, όπως έσπευσε να υπενθυμίσει στην ομόλογό της από τον ΣΥΡΙΖΑ που της απηύθυνε επιστολή για ντιμπέιτ Αλέξη Τσίπρα – Κυριάκου Μητσοτάκη, η εκπρόσωπος της Ν.Δ., στο αίτημα αυτό του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει ήδη απαντήσει ανακοινώνοντας την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη». Και επιπλέον, όπως σημειώνει η Σοφία Ζαχαράκη στην απάντησή της προς τη Ράνια Σβίγκου, που είχε επικαλεστεί τη σημασία που έχουν οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ως η πρώτη εκλογική διαδικασία μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και «η πρώτη εκτός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής μετά την έξοδο της χώρας από το μνημονιακό καθεστώς», είναι ο κ. Τσίπρας αυτός που επιλέγει «να μετατρέψει προεκλογικά την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του». Αυτό, συνεχίζει, «φοβούμενος την αποδοκιμασία του κ. Πολάκη ακόμη και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων προσδίδει στην εν λόγω κοινοβουλευτική συζήτηση τον χαρακτήρα ενός τριήμερου ντιμπέιτ». Μάλιστα, η κ. Ζαχαράκη καλεί την κ. Σβίγκου να παρακολουθήσουν τη συζήτηση μαζί από τα θεωρεία της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή