Καθίζηση ΣΥΡΙΖΑ και «γαλάζιοι» εμφύλιοι στις 13 περιφέρειες

Καθίζηση ΣΥΡΙΖΑ και «γαλάζιοι» εμφύλιοι στις 13 περιφέρειες

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο χάρτης φαίνεται να βάφεται στις περισσότερες περιφέρειες «γαλάζιος», δημιουργώντας ένα ακόμη πρόβλημα διαχείρισης για τον Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτηριστικό είναι πως σε πολλές περιφέρειες δίνουν μάχη για τον δεύτερο γύρο δύο κεντροδεξιοί υποψήφιοι, ενώ και οι υποστηριζόμενοι από το ΚΙΝΑΛ διατηρούν σε πολλές περιπτώσεις προβάδισμα έναντι των κυβερνητικών επιλογών. 

Στην Αττική, με τη βαρύτητα που έχει, το προβάδισμα του Γιώργου Πατούλη βάσει δημοσκοπήσεων είναι σαφές. Η μάχη, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, εστιάζεται στον β΄ γύρο και στο ποιος μεταξύ των Γιάννη Σγουρού και Ρένας Δούρου θα καταφέρει να τερματίσει δεύτερος και να δώσει τη μητέρα των μαχών τη δεύτερη Κυριακή. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, πάντως, δίνουν προβάδισμα για τη δεύτερη θέση στον υποστηριζόμενο από το ΚΙΝΑΛ, καθώς η κ. Δούρου έχει υποστεί πέραν των άλλων και μεγάλη φθορά από τις δύο πολύνεκρες τραγωδίες στην Αττική. Σε περίπτωση, πάντως, που περάσει στον β΄ γύρο ο κ. Σγουρός, θα πρόκειται για μια «επαναφορά» του ΚΙΝΑΛ, καθώς η Περιφέρεια Αττικής είναι μια κάλπη με κατεξοχήν ισχυρό αντίκτυπο σε όλο το πολιτικό σκηνικό.

Στην Κεντρική Μακεδονία, το τοπίο φαίνεται πως έχει ξεκαθαρίσει, καθώς αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, με το ερώτημα να περιστρέφεται γύρω από το τελικό ποσοστό του. Πολύ πίσω, σε μονοψήφια ποσοστά, βρίσκονται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης και ο υποψήφιος με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Παπαστεργίου. Στη Δυτ. Μακεδονία το προβάδισμα φαίνεται πως έχει καθαρά, λόγω και Πρεσπών, επίσης ο «γαλάζιος» υποψήφιος Γιώργος Κασαπίδης. Αντίθετα, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Καρυπίδης παρουσιάζει φθορά, κάτι που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί η υποψήφια του ΚΙΝΑΛ Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία επιδιώκει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα.

Εσωκομματικά ντέρμπι

Στην Ηπειρο δεσπόζει ο «γαλάζιος» εμφύλιος μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, προερχόμενου από την παραδοσιακή Ν.Δ., και του επικοινωνιολόγου Σπύρου Ριζόπουλου. «Σφήνα» θα επιχειρήσει να μπει ο υποστηριζόμενος από το ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Δημητρίου, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ζάψας καταγράφει χαμηλή πτήση. Αντίθετα, τα Ιόνια Νησιά είναι μια περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα με τον νυν περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος εκμεταλλεύεται ιδανικά και τη διάσπαση της Ν.Δ. καθώς δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη να περάσουν στον β΄ γύρο: η «επίσημη» της Πειραιώς Ρόδη Κράτσα και ο αντάρτης Σπύρος Σπύρου.

Σε Δυτ. Ελλάδα και Κρήτη, το προβάδισμα φαίνεται πως έχουν οι κ. Κατσιφάρας και Αρναουτάκης, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και υποστηριζόμενοι τόσο από το ΚΙΝΑΛ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε ενδεχόμενη νίκη τους είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσουν να καρπωθούν κομματικά την επικράτησή τους. Τη μάχη τους να πλασαριστούν ψηλά δίνουν οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι Νεκτάριος Φαρμάκης (Δ. Ελλάδα) και Αλ. Μαρκογιαννάκης (Κρήτη). Σε «νεοδημοκρατικό» εμφύλιο οδεύουν και Αν. Μακεδονία και Θράκη, όπου η Ν.Δ. επισήμως στηρίζει τον Χρήστο Μέτιο, ο οποίος απειλείται από το «αντάρτικο» του Χριστόδουλου Τοψίδη, που θα δώσει μάχη για τον β΄ γύρο με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Κατσιμίγα.

Στο Νότιο Αιγαίο, το προβάδισμα φαίνεται πως έχει ο νυν περιφερειάρχης (Ν.Δ.) Γιώργος Χατζημάρκος, που έχει αντίπαλο τον Μανώλη Γλυνό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στο Β. Αιγαίο υπάρχει κεντροδεξιά κόντρα, καθώς η νυν «γαλάζια» περιφερειάρχης Χριστίνα Καλογήρου έχει αντίπαλο τον πρώην πρύτανη του ΕΜΠ Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος διεκδικεί τη δεύτερη θέση μαζί με τους Παναγιώτη Χριστόφα (ΚΙΝΑΛ) και Γιάννη Σπηλάνη (ΣΥΡΙΖΑ). Σε «νεοδημοκρατική» υπόθεση εξελίσσεται και η Πελοπόννησος, όπου στον β΄ γύρο αναμένεται να είναι αντίπαλοι ο επίσημος της Ν.Δ. Παναγιώτης Νίκας, που έχασε πάντως από τη στήριξη στον σαϊτοπόλεμο μετά το τραγικό δυστύχημα στην Καλαμάτα, με τον Πέτρο Τατούλη, ο οποίος διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις με το κεντροδεξιό κοινό.

Τέλος, στη Θεσσαλία η μάχη είναι μεταξύ του Κώστα Αγοραστού (Ν.Δ.) και του Νίκου Τσιλιμίγκα (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ), ενώ στη Στ. Ελλάδα, το προβάδισμα έχει ο Απόστολος Γκλέτσος έναντι του Φάνη Σπανού (Ν.Δ.), με την Κατερίνα Μπατζελή του ΚΙΝΑΛ να αφήνει πιο πίσω τον Δημήτρη Αναγνωστάκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή