Απάντηση Μητσοτάκη με ντιμπέιτ στη Βουλή

Απάντηση Μητσοτάκη με ντιμπέιτ στη Βουλή

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλύτερα φουριάρικο κατσίκι, παρά παχύδερμο…». Ακούστηκε στον πρωινό καφέ της Πειραιώς το πρωί της Παρασκευής ως ένα πρώτο σχόλιο για τον χαρακτηρισμό που απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά κυρίως ως αντίδραση σε όσα είχε αποκαλύψει το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ το προηγούμενο βράδυ. Το Μάτι και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της κυβέρνησης, ειδικά τα πρώτα 24ωρα της τραγωδίας, μονοπώλησαν τη σύσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. με τους στενούς του συνεργάτες. Κι αυτό διότι για την Πειραιώς οι χειρισμοί είναι ενδεικτικοί της αλαζονείας και του «απάνθρωπου κυνισμού» που καταλογίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους χειρισμούς της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και ευρύτερα στο ήθος και στον τρόπο του πολιτεύεσθαι με σημαία την «κάλπικη ευαισθησία».

Εξάλλου, δεν έμεινε ασχολίαστο στον πρωινό καφέ της Παρασκευής ότι την ώρα που προβαλλόταν το ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά, μια άλλη εικόνα μιλούσε από μόνη της: αυτή του Αλέξη Τσίπρα που χόρευε στην Κρήτη μαζί με τον Παύλο Πολάκη. Προφανώς, αυτή η κραυγαλέα αντίστιξη θα τονιστεί από τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια τριήμερη συζήτηση που η Ν.Δ. αντιμετωπίζει ως κορύφωση της ευθείας αντιπαράθεσης Μητσοτάκη -Τσίπρα στον δρόμο προς την 26η Μαΐου.

Εξάλλου, ο κ. Πολάκης ήταν παρών στην επίμαχη σύσκεψη που μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση το βράδυ της 23ης Ιουλίου. Είχε, μάλιστα, διακόψει τους υπηρεσιακούς για να πει ότι υπήρχαν τραυματίες, την ώρα που η Πειραιώς επιμένει πως όλα δείχνουν ότι ήδη από τις 8 μ.μ. είχαν επιβεβαιωθεί 13 νεκροί και η κυβέρνηση δεν έλεγε κουβέντα…

Πολάκης στο Μάτι, Πολάκης στα Χανιά, Πολάκης παντού. Είναι ένα «πέρασμα» από το Μάτι στα υπόλοιπα πεπραγμένα της κυβέρνησης, το οποίο προφανώς θα αξιοποιήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, καθώς ούτως ή άλλως θεωρεί τον στενό εναγκαλισμό Τσίπρα – Πολάκη προβληματικό.

Η τραγωδία στο Μάτι και οι χειρισμοί της κυβέρνησης –όχι μόνο επιχειρησιακά και πολιτικά, αλλά και επικοινωνιακά, καθώς την ώρα που άνθρωποι καίγονταν, έστηνε «συσκέψεις για το θεαθήναι» με τον πρωθυπουργό να ρωτά πότε θα πετάξουν τα Καναντέρ (ενώ η φωτιά είχε σβήσει)–είναι ένα μόνο αφήγημα που δείχνει, σύμφωνα με την Πειραιώς, τον κυνισμό, αλλά και την πολιτική δειλία της.

Γνώριζε ή δεν γνώριζε ο κ. Τσίπρας για τους νεκρούς την ώρα της σύσκεψης; Και είχαν ή όχι την έγκρισή του όσα είπαν τρεις μέρες αργότερα οι υπουργοί του περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών; Είναι ερωτήματα που θα φροντίσει να θέσει ο κ. Μητσοτάκης στην τριήμερη συζήτηση της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή, που για τη Ν.Δ. θα είναι εφ' όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της και συνολική αποδόμηση στα έργα και στις ημέρες της με «σημαία» τον προβληματικό εναγκαλισμό Τσίπρα – Πολάκη και το «ήθος Πολάκη».

Η προετοιμασία

Την ίδια ώρα, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η άμυνα της άλλης πλευράς θα είναι, όπως έλεγαν, «η χυδαιότητα, ο κανιβαλισμός και τα fake news». Θεωρούν βέβαιο, όπως έχει ήδη διαφανεί τις προηγούμενες μέρες, ότι η κυβέρνηση θα «ξεθάψει» όλα της τα αφηγήματα για

τη Ν.Δ., εμφανίζοντας ανύπαρκτες θέσεις ως επίσημη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από το «ασφαλιστικό Πινοσέτ» μέχρι τον μύθο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα κόψει το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, η γκάμα είναι ευρεία και η Πειραιώς γνωρίζει τι θα ακούσει από τα κυβερνητικά χείλη.

Γι' αυτό και η προετοιμασία που γίνεται στην Πειραιώς για τη συζήτηση της ερχόμενης εβδομάδας είναι αποδόμηση της κυβέρνησης εν συνόλω, αλλά και τεκμηριωμένα ανά τομείς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την εκπροσώπηση της Ν.Δ. σε ανώτατο επίπεδο, τόσο από τον πρόεδρό της όσο και από τους δύο αντιπροέδρους. Ακόμη, μεγάλο βάρος της συζήτησης θα σηκώσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, αλλά και οι τομεάρχες που θα αποδομήσουν τα πεπραγμένα της κυβερνητικής τετραετίας.

Κεντρικό ρόλο στη συζήτηση θα έχουν η οικονομία και η αποδόμηση του success story του κ. Τσίπρα. Εξάλλου, η Ν.Δ. καταθέτει τη Δευτέρα μαζί με την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη και την τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, ζήτημα που θα ανεβάσει και στη σχετική συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης, επιμένοντας να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός και να μην κρύβεται πίσω από μισόλογα του τύπου «όλα στην ώρα τους».

Πετάει το «γάντι»

Η Ν.Δ. δεν κουράζεται να θυμίζει ότι η ίδια δεν ψήφισε τη μείωση του αφορολογήτου. Και ήδη ο κ. Μητσοτάκης προϊδέασε για τη στάση του τις προηγούμενες μέρες, καλώντας δημόσια τον πρωθυπουργό να απαντήσει στην πρόσκληση/πρόκλησή του. Τον κάλεσε, μάλιστα, να την υιοθετήσει και να διαπραγματευθούν από κοινού το αίτημα με τους εταίρους. Η κυβέρνηση, βέβαια, επιμένει να αναδεικνύει τη… μία πλευρά του φεγγαριού, υπογραμμίζοντας ότι το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί όσο παραμένει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς ρίχνοντας νάρκες στον δρόμο της επόμενης, αφού η εφαρμογή του μέτρου αφορά τον Ιανουάριο του 2020.

Εμφαση στη δικαίωση του πορίσματος Συνολάκη

Η ολική επαναφορά της τραγωδίας στο Μάτι και των κυβερνητικών χειρισμών, αλλά και το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου την Παρασκευή ότι ο κ. Μητσοτάκης «επιχειρεί τυμβωρυχία», θύμισαν σε πολλούς τη διαχείριση που έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκείνη την περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης χειρίστηκε με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο την τραγωδία, παρά τις φωνές που είχαν υπάρξει τότε στο κόμμα για να καταλογίσει αμέσως ευθύνες στην κυβέρνηση. Μάλιστα, επέβαλε σιωπητήριο στελεχών στα μέσα ενημέρωσης τα πρώτα τρία 24ωρα.

Στη συνέχεια, αντί να αποδομήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, προχώρησε στη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας στο Μάτι, υπό τον καθηγητή Κώστα Συνολάκη. Μάλιστα τότε, ο Παύλος Πολάκης είχε δημοσιοποιήσει στο Facebook τη διεύθυνση του σπιτιού του κ. Συνολάκη.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό συμπέρασμα της επιτροπής Συνολάκη ήταν ότι θα σώζονταν ζωές αν –έστω και την ύστατη στιγμή– δινόταν εντολή εκκένωσης. Το πόρισμα δικαιώνεται απόλυτα και από την έρευνα της Δικαιοσύνης.

Η πολιτική διάσταση

Η κριτική της Πειραιώς δεν εστιάζει μόνο στα επιχειρησιακά λάθη. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι το κρατικό «μπάχαλο» που αναδεικνύεται από τα ντοκουμέντα δεν θα αλλάξει ως διά μαγείας. Από την άλλη, δεν μπορεί να παρακάμψει την πολιτική διάσταση του θέματος και κυρίως την αντιμετώπιση της κυβέρνησης, που έσπευσε να καλύψει τις ευθύνες της μέσω προπαγάνδας.

Η κριτική της Ν.Δ. επικεντρώνεται στην επίμαχη σύσκεψη εκείνης της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό, αλλά και στην περίφημη συνέντευξη Τύπου που στήθηκε δύο ημέρες μετά, όταν, όπως θύμιζαν από την Πειραιώς, οι κυβερνώντες προσπάθησαν «συνειδητά να παραπλανήσουν τους πολίτες». Εξάλλου, ήταν τότε που η κυβέρνηση άρχισε να ρίχνει την ευθύνη στα αυθαίρετα και στα θύματα για την καταστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή