ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα είναι ή με την Ελλάδα των Πολάκηδων ή με την Ελλάδα των πολλών

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι πολίτες θα είναι ή με την Ελλάδα των Πολάκηδων ή με την Ελλάδα των πολλών

Στην κρισιμότητα των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης στην Καβάλα υπογραμμίζοντάς ότι η μεγάλη ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη αυτής της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη.

«Στις 28 Μαΐου», σημείωσε, «θα γιορτάσουμε σαράντα χρόνια από την ημέρα που ο Κωσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε στο Ζάππειο τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ο ιδρυτής της παράταξης μας έβλεπε μακριά και καταλάβαινε από τότε ότι η μόνη ασφαλή επιλογή για τη χώρα μας ήταν να αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Ευρώπης. Πήγε κόντρα στην ελληνική κοινή γνώμη που δεν έβλεπε τότε τα οφέλη από τη συμμετοχή στην ΕΟΚ. Η στρατηγική αυτή επιλογή πριν από σαράντα χρόνια ήταν η σημαντικότερη επιλογή από τη μεταπολίτευση και πιστώνεται αποκλειστικά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και δεν πρέπει να το ξεχνούν αυτό οι όψιμοι ευρωπαϊστές που τότε πολεμούσαν αυτές τις επιλογές. Όλοι οι αρχηγοί και οι πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας έβαλαν το λιθαράκι τους στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας».

Υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που δεν κάνει ταξικές διακρίσεις και αγωνίζεται για όλους ντους Έλληνες, ενώ αναρωτήθηκε αν τελικά οι πολίτες θα είναι «με την Ελλάδα των Πολάκηδων ή με την Ελλάδα των πολλών».

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε μια ισχυρή λαϊκή εντολή σημειώνοντας ότι έτσι θα μπορέσει να διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που συνεπάγεται λιγότερους φόρους για όλους και ταυτόχρονα περισσότερους πόρους για το κοινωνικό κράτος που όλοι οι Έλληνες έχουν ανάγκη.

Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το ανάχωμα στο λαϊκισμό και σε όλα τα άκρα απ’ όπου κι αν προέρχονται, ενώ συμπλήρωσε πως η Χρυσή Αυγή έχει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό χορηγό τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα συμπλήρωσε με νόημα πως «δε φοβούμαστε να πούμε ότι είμαστε και φιλελεύθεροι και πατριώτες.

Δε φοβόμαστε τον πατριωτισμό, δεν ντρεπόμαστε για τις ελληνικές σημαίες, είμαστε περήφανοι για την εθνική μας ταυτότητα. Γνωρίζουμε την ιστορία μας γι’ αυτό και βρισκόμαστε απέναντι στην επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών. Γι’ αυτό θα δώσουμε μάχη ώστε να απαλύναμε τις αρνητικές συνέπειες από αυτή τη συμφωνία.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση προς τους νέους ανθρώπους, να συμμετάσχουν ενεργά στις εκλογές της 26ης Μαΐου, μην αφήνοντας άλλους να αποφασίζουν γι’ αυτούς.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης στο κατάμεστο κλειστό αθλητικό κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου», ζήτησε από τη νέα γενιά να μην απέχει από τις επικείμενες ευρωεκλογές. Τους προέτρεψε ν’ αφήσουν μακριά την τοξικότητα και την πόλωση της πολιτικής ζωής και να ψηφίσουν «με την καρδιά και το μυαλό, κρίνοντας μας όλους αυστηρά, χωρίς προκαταλήψεις να σκεφτούν τι έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια».

Μάλιστα, κάνοντας ως γονιός και ο ίδιος, μια προσωπική αναφορά στα δικά του παιδιά, υπογράμμισε ότι η αγωνία όλων των οικογενειών για τα παιδιά τους είναι κοινή «να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη Ελλάδα από αυτήν που παραλάβαμε». Σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν και πρέπει να ελπίζουν σε μια φωτεινή και αισιόδοξη Ελλάδα «που με αυτοπεποίθηση μπορούμε να κάνουμε πράξη». «Το νέο ξεκίνημα», τόνισε, «περνάει μέσα από μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ώρα ν’ αφήσουμε πίσω το γκρίζο και να ελπίζουμε ότι μπορεί να ανατείλει μια νέα Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας φοβάται να κάνει εθνικές εκλογές και για το λόγο αυτό τις σπρώχνει όλο και πιο πίσω».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις για τη διαχείριση της καταστροφικής φωτιάς στο Μάτι λέγοντας χαρακτηριστικά «ανατρίχιασα σκεπτόμενος πόσο κυνισμός υπήρχε για την ανθρώπινη ζωή και την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας έστηνε τηλεοπτική φιέστα ενώ υπήρχαν εκατοντάδες νεκροί». Αναφορά και στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη λέγοντας ότι τον χαρακτηρίζει «ένας κυνισμός και μια φασιστική νοοτροπία, καθώς περιφρονεί ένα μέρος των ανθρώπων της κοινωνίας μας που έχουν ανάγκη». Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσωπο του υποψήφιου ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου σημείωσε ότι με τη στάση του στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους μας «πως στη ζωή δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι δεν πρόκειται να σπαταλήσει χρόνο απαντώντας στις χυδαίες προσωπικές αναφορές του και ότι ο ίδιος θα μιλάει από εδώ και εμπρός μέσα από την πολιτική που θα εφαρμόσει, τα προγράμματα και το σχεδιασμό του για μια καλύτερη κοινωνία.

Αναφερόμενος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήρισε ως μια «ανακύκλωση των παλιών και φθαρμένων υλικών του ΠΑΣΟΚ, ενώ απέναντι τους υπάρχει μια παράταξη ενωμένη και ανανεωμένη. Αναφέρθηκε προσωπικά στον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Πέτρο Κόκκαλη λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι ο μόνος που έχει παππού αλλά δεν έχει πατέρα. Ο Σωκράτης Κόκκαλης ταυτίστηκε με τον όρο της διαπλοκής στην Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την ομιλία του απηύθυνε ανοιχτό κάλεσε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, «όσους ψήφισαν ΣΥΡΖΑ την προηγούμενη φορά και σήμερα είναι δυσαρεστημένοι, τους δυσαρεστημένους της Νέας Δημοκρατίας που απομακρύνθηκαν από τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, τους αναποφάσιστους λέγοντας πως δεν υπάρχουν περιθώριά για χαλαρή ψήφο».

Νωρίτερα το απόγευμα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του «Διαλόγου των νέων Καβάλας», αποδεχόμενος με χαρά την πρόσκληση των διοργανωτών. Στην εν λόγω εκδήλωση, με τίτλο «Οι νέοι μιλούν για το μέλλον της Ευρώπης», οι νέοι της Καβάλας απηύθυναν ερωτήματα σε υποψηφίους ευρωβουλευτές τεσσάρων κομμάτων. Συγκεκριμένα συμμετείχαν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή από το ΚΙΝΑΛ και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Δημήτρης Καιρίδης από τη ΝΔ, Ιωάννης Κωνσταντινίδης από το Ποτάμι και Ελευθερία Αγγέλη από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του επισήμανε την ανάγκη να μην απέχουν οι νέοι από τις κάλπες αλλά να συνδιαμορφώσουν με τις επιλογές τους το μέλλον τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. «Ξέρω πολύ καλά», σημείωσε, «ότι οι νέοι είναι εξαιρετικά καχύποπτοι απέναντι στην πολιτική, αλλά διατηρούν ταυτόχρονα μέσα τους την έμφυτη αισιοδοξία της νέας γενιάς. Κρατήστε την αισιοδοξία και αφήστε στην άκρη την καχυποψία. Και να θυμάστε πάντα ότι το μέλλον τελικά διαμορφώνεται από αυτούς οι οποίοι συμμετέχουν και όχι από αυτούς που απέχουν. Μη δώσετε ποτέ τη δυνατότητα σε κάποιους να αποφασίσουν για το μέλλον σας χωρίς τη δική σας συμμετοχή».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επεφύλαξε μια έκπληξη στους υποψηφίους ευρωβουλευτές και των τεσσάρων κομμάτων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, προσκαλώντας τους να έρθουν, μετά το τέλος της συζήτησης, να παρακολουθήσουν την ανοιχτή ομιλία του.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)