Γ. Κατρούγκαλος για τουρκική γεώτρηση: «Είναι καθαρό πια στη διεθνή κοινότητα ποιος έχει δίκιο»

Γ. Κατρούγκαλος για τουρκική γεώτρηση: «Είναι καθαρό πια στη διεθνή κοινότητα ποιος έχει δίκιο»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης

Την πεποίθησή του ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι συμβολικές, εξέφρασε ο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Παράλληλα τόνισε ότι η προβολή ισχύος από την γειτονική χώρα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο όχι μόνο αποτυγχάνει αλλά επιτείνει και την απομόνωσή της καθώς οι ενέργειες αυτές καταλήγουν ως «μπούμερανγκ» και καταγγέλονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Εξηγώντας την εκτίμησή του ότι οι κινήσεις αυτές της γειτονικής χώρας είναι συμβολικές, εστίασε στο γεγονός ότι «δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν μόνοι τους σε ουσιαστικές εξορύξεις» τονίζοντας ότι «οι προσπάθειές τους ήταν να στείλουν ένα σήμα οτι "είμαστε κι εμείς εδώ" και κυρίως να αμφισβητήσουν τα νομικά κεκτημένα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παραχώρηση των οικόπεδων για οικονομική εκμετάλλευση σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες».

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο γεγονός που αποδεικνύει πόσο προγραμματισμένη ήταν η ελληνική διπλωματία και όλες οι ενέργειες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Εξήγησε ότι η Τουρκία, με την αποστολή του Φατάχ στην κυπριακή ΑΟΖ, «προσπαθεί να αντιδράσει στη σημαντική πρόοδο που υπάρχει στην ανατολική Μεσόγειο ως προς την προώθηση, μέσω του δικαίου της θάλασσας, οριοθέτησης ΑΟΖ, συνεργασιών μεταξύ των κρατών, με κατεξοχήν παράδειγμα τον αγωγό EASTMED, και προσπαθεί με αυτές τις κινήσεις να δημιουργήσει αντιπερισπασμό αλλά αποτυγχάνει και επιτείνει με αυτές τις ενέργειες ακόμη περισσότερο την απομόνωσή της».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την αποτυχία των προσπαθειών αυτών της Τουρκίας για δημιουργία γκρίζων ζωνών από τις καταγγελίες με τον πιο απόλυτο τρόπο τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και μεγάλων διεθνών παικτών, ως παράνομες και ως ακραία προκλητικές.

Σχετικά με τη βούληση της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε τη σημασία των προϋποθέσεων των δικαιωμάτων που έχει κάθε χώρα με βάση το δίκαιο της θάλασσας επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα με την Τουρκία είναι ότι δεν αποδέχεται ως βάση συζήτησης το δίκαιο της θάλασσας το οποίο είναι το μοναδικό πεδίο στο οποίο μπορεί να συζητήσει κανείς διότι δεν μπορεί να υπάρχουν διμερείς σχέσεις που να μην βασίζονται στο διεθνές δίκαιο».

«Η Τουρκία με τις ενέργειες αυτές απομονώνεται περαιτέρω κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε. Η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και η χώρα μας είναι από τις τελευταίες – αν όχι η τελευταία – που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν θέλουμε η Τουρκία να φύγει από τις διεθνείς συμμαχίες και να γίνει ακόμη πιο επιθετική», διευκρίνισε.

Σχετικά με την παραβατικότητα στο Αιγαίο ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι είναι μέρος της προσπάθειας να δημιουργηθούν γκρίζες ζώνες τονίζοντας όμως ότι αυτό δεν είναι εφικτό όταν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τις καταγγέλλουν ως παράνομες.

Παράλληλα σημείωσε ότι η ελληνική διπλωματία δεν θα σταματήσει τη προσπάθεια του πολιτικού διαλόγου, ενώ αναφερθείς σε επόμενη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα είπε ότι μία τέτοια επίσκεψη προϋποθέτει απουσία προκλητικών κινήσεων για να υπάρχει μία ελπίδα ότι θα προωθήσουν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό αναφορικά με τα ΜΟΕ είπε ότι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις με την Τουρκία προχωρούν και μπορεί να υλοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ για το οικονομικό φόρουμ ότι η διεξαγωγή του εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

«Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα αλλά δεν είναι και διατεθειμένη να παραχωρήσει τίποτα. Λειτουργεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, ιδίως του δικαίου της θάλασσας και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή. Αντίθετα, η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ