Μάχη με «άρωμα» ευρωεκλογών

Μάχη με «άρωμα» ευρωεκλογών

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ψηφοφορία που προγραμματίζεται για την Παρασκευή, στο τέλος της τρίτης ημερήσιας συνεδρίασης δηλαδή, ολοκληρώνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως ο πρωθυπουργός ήθελε να μετατραπεί η πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, την οποία κατέθεσε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντες αναμένουν μια εξαιρετικά πολωτική διαδικασία, η οποία θα ανοίξει με ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα αύριο Τετάρτη, το απόγευμα, και θα κλείσει –λίγο πριν από την ψηφοφορία– επίσης με ομιλία του πρωθυπουργού. Μια γεύση της κυβερνητικής γραμμής δόθηκε χθες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στην Ξάνθη. Ο κ. Τσίπρας, αφενός, κάλυψε τον κ. Πολάκη κατηγορώντας τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ψηφοθηρική εργαλειοποίηση της αναπηρίας» του κ. Κυμπουρόπουλου, που είναι, όπως είπε, «πιο αποκρουστική από μια άστοχη πολιτική αντιδικία»· αφετέρου, ο κ. Τσίπρας, με τη φράση «μαζί με τον υπουργό Οικονομικών θα προβούμε σε ανακοινώσεις για τον δημοσιονομικό χώρο», προανήγγειλε την ανακοίνωση νέων «θετικών μέτρων», που θα είναι «μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης για αδύναμους, χαμηλοσυνταξιούχους και μεσαία τάξη».

Στο διαδικαστικό κομμάτι, αν και δεν προβλέπεται τυπικά, όταν στη Βουλή κινούνται διαδικασίες για την ανανέωση ή μη της εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας προς την κυβέρνηση, θεωρείται πως καλό είναι να σταματούν οι εργασίες παραγωγής νομοθετικού έργου. Στην παρούσα συγκυρία, πάντως, για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους –όπως εντόνως σχολιάζεται στο παρασκήνιο– η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει χωρίς αναστολή νομοσχέδιο με θετικά μέτρα (120 δόσεις, ρυθμίσεις οφειλών, ενίσχυση προστασίας εργαζομένων): κατατέθηκε χθες το απόγευμα, λίγο πριν από την προαναγγελθείσα κίνηση του προέδρου της Ν.Δ. και εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή, «παράλληλα» με τη συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης, ενώ σχεδιάζεται να τεθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ενα από τα «αγκάθια» πάντως που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας, ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης, είναι η στάση της κ. Παπακώστα. Κατά πληροφορίες, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη μοιάζει να εξετάζει ποια θα είναι η τελική της στάση, καθώς εξαρχής θεώρησε σοβαρό «φάουλ» την επίθεση του κ. Πολάκη στον κ. Κυμπουρόπουλο. Για να ερμηνευθεί ωστόσο η φημολογούμενη δυσαρέσκεια της κ. Παπακώστα, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και το γενικότερο πολιτικό μέλλον της υφυπουργού, που μοιάζει μετέωρο.

Tην ίδια ώρα, η υπουργοποίηση το περασμένο Σαββατοκύριακο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, που είναι πλέον και επισήμως ο αντικαταστάτης της Ελενας Κουντουρά στο υπουργείο Τουρισμού, αποτυπώνει την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει αταλάντευτα στη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, «ξεπερνώντας» τον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί μάλιστα μιλούν για την εκκίνηση διαδικασίας «αποσυριζοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όλα αυτά τα στελέχη που έχουν μπει στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα θα αποτελέσουν κομμάτι του «νέου ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, με την επιλογή Θεοχαρόπουλου είχε και ακόμη έναν στόχο: να ξεπεράσει, σε αμιγώς επικοινωνιακό επίπεδο, την εικόνα πως είναι «απομονωμένος» στο πολιτικό σύστημα και δεν έχει συνομιλητές. Eπί της ουσίας, βεβαίως, τα οφέλη είναι λίγα. Συγκεκριμένα, πηγές της «Κ» χαρακτήριζαν τη ΔΗΜΑΡ κόμμα-σφραγίδα, καθώς το τελευταίο καταγεγραμμένο ποσοστό της ήταν 0,48% στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Το άλλο προβληματικό σημείο της υπουργοποίησης είναι πως δίνει λαβές στην αντιπολίτευση να μιλάει για «συναλλαγή» με αφορμή τις Πρέσπες. Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ξάνθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή