ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ποτάμι αποκτά και πάλι Κοινοβουλευτική Ομάδα

Το Ποτάμι αποκτά και πάλι Κοινοβουλευτική Ομάδα

Σε επαναχάραξη του κοινοβουλευτικού χάρτη οδηγεί η ορκωμοσία προ ολίγων ημερών της Αντιγόνης Λυμπεράκη και χθες του Νικ. Νυφούδη ως μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, αμφοτέρων εκλεγμένων με το Ποτάμι, καθώς με αυτές πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο Κανονισμός της Βουλής για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας: Οπως όλα έδειχναν χθες και αφού υπάρχει και η θετική –σύμφωνα με πληροφορίες– γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, το Ποτάμι επανασυγκροτεί την Κ.Ο. που είχε, ως γνωστόν, διαλυθεί μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις σειράς βουλευτών του.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λυμπεράκη διαδέχθηκε τον κ. Γ. Αμυρά στη βουλευτική έδρα, και ο κ. Νυφούδης την κ. Αικατερίνη Μάρκου, που παραιτήθηκαν προκειμένου να είναι υποψήφιοι για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι υπάρχει πλέον ο προβλεπόμενος από τον Κανονισμό ελάχιστος αριθμός βουλευτών, εκλεγμένων με τους συνδυασμούς του ίδιου κόμματος (Ποτάμι) στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, για να καταστεί δυνατή η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τα μέλη της να τύχουν των σχετικών δικαιωμάτων, όπως είναι η συμμετοχή του επικεφαλής στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών, η διεκδίκηση θέσης αντιπροέδρου, η συμμετοχή στη Διάσκεψη των Προέδρων κ.ά. Σημειώνεται ότι στο Ποτάμι ανήκουν, πέραν του προέδρου Στ. Θεοδωράκη, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Μαυρωτάς και ο κ. Σπ. Λυκούδης, οι οποίοι έως σήμερα θεωρούνται απλώς ανεξάρτητοι.

Προκειμένου να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες, ο κ. Θεοδωράκης είχε δι’ επιστολής απευθυνθεί στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση: «Αξιότιμε κ. πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, στις 11 Απριλίου ανέλαβε τα βουλευτικά της καθήκοντα η Αντιγόνη Λυμπεράκη και τη Δευτέρα 6 Μαΐου αναλαμβάνει ο Νίκος Νυφούδης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ποταμιού και αφού υπενθυμίζει την παρουσία στα βουλευτικά έδρανα των Γ. Μαυρωτά και Σπ. Λυκούδη, συνεχίζει: «Από τις διατάξεις των άρθρων 15 παρ. 1, 2 και 16 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής προκύπτει ότι πέντε βουλευτές, οι οποίοι εκλέχθηκαν με κόμμα που έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας, συγκροτούν αυτοδικαίως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλώ να ζητήσετε τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, προκειμένου να διαπιστωθεί η αυτοδίκαιη επανασυγκρότηση της Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός μας».

Ο κ. Βούτσης απευθύνθηκε στο Επιστημονικό Συμβούλιο και η γνωμοδότηση είναι θετική. Επισήμως, πάντως, η απόφαση θα ανακοινωθεί αύριο στην Ολομέλεια, κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Χθες, επίσης, ορκίστηκαν –διαδεχόμενοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές με τη Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκη και Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου– η Ζωή Ράπτη και ο Π. Παναγιωτόπουλος.