ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνής απομόνωση για την Αγκυρα

Διεθνής απομόνωση για την Αγκυρα

Σε κλοιό διεθνών επικρίσεων βρίσκεται η Τουρκία, για την απόφασή της να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα. Την τουρκική απόφαση να κλιμακώσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να αμφισβητήσει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατήγγειλαν ευθύς εξαρχής η Ε.Ε. μέσω της αρμόδιας Υπατης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ουάσιγκτον, η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και το Ισραήλ. Ηδη, από την Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» «πολύ προκλητικό βήμα» που «εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση». Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκος είπε, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να αρχίσει επιχειρήσεις πλωτών γεωτρήσεων σε μια περιοχή που διεκδικείται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως ΑΟΖ της».

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Αγκυρα, όπως φάνηκε από την αντίδραση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών. «Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ημερομηνία 5ης Μαΐου, σχετικά με τις δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα, είναι μη ρεαλιστική» ανέφερε χθες το πρωί το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. «Οι προσπάθειες τρίτων μερών να υποκαταστήσουν τα διεθνή δικαστήρια για να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα είναι απαράδεκτες», ενώ «οι επιχειρήσεις εξόρυξης και σεισμικής έρευνας θα συνεχιστούν στην υφαλοκηπρίδα μας, στις ζώνες για τις οποίες η κυβέρνησή μας είχε χορηγήσει άδειες στην Turkish Petroleum το 2009 και το 2012», καταλήγει η ανακοίνωση. Νωρίτερα, το Σάββατο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επιτεθεί και εναντίον της κ. Μογκερίνι, η οποία προανήγγειλε αλληλεγγύη και κοινή στάση της Ε.Ε. στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κομισιόν επανήλθε, χθες, μέσω της εκπροσώπου Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η οποία ζήτησε από την Τουρκία «να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια».

Χθες, «πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη» στην Κυπριακή Δημοκρατία διακήρυξε το Ισραήλ, μέσω του πρέσβη στη Λευκωσία Σάμι Ρεβέλ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για τις νεότερες τουρκικές κινήσεις. Το Ισραήλ, είπε, αντιτίθεται σε «κάθε απόπειρα παραβίασης» των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες καλεί την Τουρκία και η Γαλλία, με ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες, ενόψει της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Νίκου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι. Το γαλλικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη και στην υποστήριξη της Γαλλίας και της Ε.Ε., παραπέμποντας, μάλιστα, στη σχετική δήλωση της κ. Μογκερίνι.