ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών (Live)

Βουλή: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών (Live)

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Η διαδικασία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.

Βουλή: Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών (Live)-1

Η συζήτηση διεξάγεται σε κλίμα έντονης πόλωσης, το οποίο έχει καλλιεργηθεί από πολλούς παράγοντες. Η υπόθεση Πολάκη αποτέλεσε την αφορμή, ενώ ακολούθησαν τα νέα ντοκουμέντα για την φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στο Μάτι, αλλά και οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στο σκάφος Παναγόπουλου.

Παράλληλα, στο επίκεντρο θα βρεθεί φυσικά και η οικονομία, μια ημέρα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα θετικά μέτρα, που προκάλεσαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και ερωτηματικά από την πλευρά των θεσμών.

Ενστάσεις ΝΔ επί της διαδικασίας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, με παρέμβαση στο ξεκίνημα της συζήτησης, επισήμανε ότι σήμερα εισάγεται η πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ενώ είχε προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Παύλου Πολάκη η οποία κατατέθηκε και αναγνώστηκε από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι ο μηχανισμός που επελέγη είναι αντισυνταγματικός και εγείρει μείζον ζήτημα με δεδομένο μάλιστα ότι η πρόταση δυσπιστίας για να εγκριθεί απαιτεί διαφορετική πλειοψηφία από την πρόταση εμπιστοσύνης. «Δεν προβλέπεται αυτό το οποίο συνέβη. Η πρόταση δυσπιστίας είναι όργανο κοινοβουλευτικού της αντιπολίτευσης, κατά το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Προβλέπει διαφορετική πλειοψηφία από αυτή που προβλέπει ο Κανονισμός για την πρόταση εμπιστοσύνης. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εχει υποβληθεί γραπτή πρόταση δυσπιστίας η οποία οφείλει να προταχθεί», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «το κάνει αυτό διότι η πρόταση δυσπιστίας απαιτεί, για να γίνει δεκτή, 151 ψήφους, και αυτό θα έδινε σε ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν- και το εδήλωσαν ήδη- με πλήρη απαξία τη συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, να διαφοροποιηθούν, χωρίς αυτό να έχει κοινοβουλευτική συνέπεια την πτώση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις».

«Ο μηχανισμός που επελέγη λοιπόν είναι αντικαταστατικός, είναι αντίθετος με τον Κανονισμό της Βουλής, είναι αντίθετος με το Σύνταγμα και εγείρει ζήτημα. Παρακαλώ να αλλάξετε την απόφαση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Το αίτημα του απέρριψε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αφού επισήμανε προηγουμένως ότι σε δύο συνεδριάσεις αυτό το θέμα δεν ηγέρθη, δηλαδή ούτε όταν ο πρωθυπουργός απάντησε από το βήμα της Βουλής ότι θα ζητήσει την μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σε πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ούτε και στη συνεδρίαση κατά την οποία ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι πάμε σε πρόταση εμπιστοσύνης.