Σφοδρή σύγκρουση με φόντο την κάλπη

Σφοδρή σύγκρουση με φόντο την κάλπη

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και σε θέματα που ξέφυγαν από το αμιγώς πολιτικό πλαίσιο, κινήθηκε η «μονομαχία» του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και την ονομαστική ψηφοφορία. 

Τσίπρας: Το σχέδιο της ΝΔ είναι αυτό που έριξε τη χώρα «στα βράχια»

Σφοδρή σύγκρουση με φόντο την κάλπη-1

Ο πρωθυπουργός, όπως αναμενόταν, στην βασική του ομιλία επέλεξε να ρίξει το βάρος στο μέτωπο της οικονομίας και των παροχών, που αποτελούν, άλλωστε, και το τελευταίο «χαρτί» του στην προσπάθεια ανατροπής του πολιτικού σκηνικού.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ζητεί την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με στόχο «τη διατήρηση κι ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας, αλλά και την την επιτάχυνση της πορείας επιστροφής της χώρας και των πολλών στην κανονικότητα μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια».  Σημείωσε δε πως το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, «είναι το ίδιο ακριβώς με εκείνο που έριξε τη χώρα στα βράχια το 2010, που οδήγησε στην κοινωνική λεηλασία και τη χρεοκοπία το 2010-2014», κάνοντας λόγο για σχέδιο που ισοδυναμεί με «χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής».

«Θα αναγκαστείτε να το πιείτε το πικρό ποτήρι, να ψηφίσετε ένα-ένα τα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες. Τα δικά μας μέτρα, όχι τα δικά σας, που είναι μέτρα λεηλασίας του ελληνικού λαού. Θα περάσουμε ωραία την άλλη εβδομάδα» είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας, απορρίποντας τις κατηγορίες της ΝΔ για «παροχές, κόλπα και δώρα», όσον αφορά τα χθεσινά θετικά μέτρα που ανακοίνωσε.

«Δεν είναι παροχές, δεν είναι κόλπα, δεν είναι δώρα. Είναι δικαιοσύνη. Είναι η αρχή μιας νέας, δίκαιης, αναπτυξιακής πορείας για τη χώρα. Είναι μέτρα μόνιμα, όχι παροδικά. Και είμαστε σε θέση να τα κάνουμε πράξη, γιατί εργαστήκαμε σκληρά και με σχέδιο», υπογράμμισε ακόμη ο πρωθυπουργός, ενώ απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, διερωτήθηκε: «Το δικό σας σχέδιο ποιο είναι; η δική σας προγραμματική πρόταση ποια είναι; Ότι δε συμπαθείτε τον κ. Πολάκη; Τα κουτσομπολιά; Οι δολοφονίες χαρακτήρων; Η λάσπη και το ψέμα; Με αυτό το σχέδιο, με αυτή την καμπάνια θα πάτε σε εκλογές;», για να προσθέσει:

«Πράγματι, με αυτή θα πάτε. Αλλά όχι επειδή δεν έχετε σχέδιο, όχι επειδή δεν έχετε πρόταση. Αλλά επειδή το σχέδιο και η πρότασή σας είναι τόσο αποκρουστικά, που θέλετε όπως-όπως να τα κρύψετε. Θέλετε να τα κρύψετε επειδή είναι το σχέδιο του ΔΝΤ, που καλά γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Θέλετε να το κρύψετε επειδή είναι το σχέδιο του Βαυαρού κι ανθέλληνα φίλου σας, του κ. Βέμπερ».

Μητσοτάκης: Μεγάλη νίκη και πολιτική αλλαγή στις 26 Μαΐου

Σφοδρή σύγκρουση με φόντο την κάλπη-2

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για ντιμπέιτ, καλώντας τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εθνικές εκλογές και «να κάνουμε όσα ντιμπέιτ θέλετε», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Εκανε παράλληλα λόγο για μεγάλη νίκη που θα οδηγήσει στην πολιτική αλλαγή στις 26 Μαΐου και στην αναμέτρηση των εθνικών εκλογών. Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την πρωτολογία του, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, που άλλωστε οδήγησε και στη σημερινή συζήτηση, αλλά και στα νέα ντοκουμένα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για την πυρκαγιά στο Μάτι, τις φωτογραφίες από τις διακοπές του πρωθυπουργού στο σκάφος του εφοπλιστή Παναγόπουλου, αλλά και στις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. 

«Από τον Πολάκη στο Μάτι, από το Μάτι στα κότερα, και από τα κότερα στη χθεσινή φιέστα των απεγνωσμένων "θα" της νέας δημαγωγίας. Τα τελευταία τυράκια πριν τη φάκα των εκλογών που δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα που ζουν οι Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ κλιμακώνοντας την επίθεση με βασικό άξονα τα ηθικά «ατοπήματα» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, τόνισε: 

«Το ηθικό σας πλεονέκτημα βούλιαξε στα γαλανοπράσινα νησιά του Ιονίου. Αντί να λένε "Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός!" θα λένε "Νάτος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος". Από την αριστερά των καταλήψεων στην αριστερά του κότερου. «Μάλλον δεν σας αρέσει η όψη της κυβέρνησής σας στον καθρέφτη. Σήμερα, όμως όσα ψέματα κι αν ήρθατε να πείτε πάλι εδώ, τα ψέματα τελείωσαν. Με τη συμπεριφορά σας καλύψατε τον κ. Πολάκη. Μπορεί να μετατρέψατε την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ κατά του Παύλου Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Εκβιάζοντας τους βουλευτές σας και όλους εκείνους που είχαν το θάρρος να διαφοροποιηθούν. Τους λέτε: "Με τον Πολάκη μέχρι τέλους, αλλιώς εξουσία τέλος". Ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που επιτίθεται αναίτια και άνανδρα σ' έναν αγωνιστή της ζωής, όπως είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Και έρχεστε και τον καλύπτετε σήμερα γιατί δεν τολμάτε να πάρετε αποστάσεις».

Αναφερόμενος στα νέα στοιχεία για το βράδυ της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης κλιμάκωσε την επίθεση κατά του πρωθυπουργού, σημειώνοντας: «Δεν θα αναφερόμουν στο εθνικό δράμα στο Μάτι αν ο κ. Τσίπρας δεν επέμενε να προσβάλλει τη μνήμη όλων για όσα τραγικά συνέβησαν. Κύριε Τσίπρα, καταλάβατε τι είπατε πριν 3 ημέρες σε ανθρώπους που κάηκαν. Είπατε ότι το υλικό που βγήκε έναι «ξαναζεσταμένο» υλικό. Πως είναι δυνατόν να προσβάλλετε τη μνήμη 102 ανθρώπων. Ξαναζεσταμένο φαγητό είναι η απόδειξη της χυδαίας υποκρισίας και του σκηνικού που στήσατε εκείνο το βράδυ».

Μεταφέροντας τη συζήτηση στο μέτωπο της οικονομίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «αμόκ προεκλογικής παροχολογίας», αναφερόμενος στις χθεσινές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. Παράλληλα, τόνισε πως ο πρωθυπουργός θυμήθηκε ξαφνικά και τη μείωση του αφρολόγητου την οποία η κυβέρνηση νομοθέτησε. «Αυτή τη στιγμή θα εφαρμοστεί από το 2020, ξέροντας πως τότε θα κυβερνά άλλος. Πρόκειται για τον ορισμό της υποκρισίας. Καταθέσαμε μια τροπολογία πολύ απλή με θέμα κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου. Θα την ψηφίσετε ναι ή όχι;», ρώτησε τον κ. Τσίπρα, προσθέτοντας:

«Αυτή είναι η σημερινη Ελλάδα. Κοιτάξτε την εξέλιξη του ιδιωτικού χρέους. Απο τα 85 δισ. στα 140 δισ. ευρώ. Και έρχεστε να πανηγυρίζετε για μια ρύθμιση που έπρεπε να είχατε φέρει νωρίτερα και δεν θα έπρεπε να έχετε επιτρέψει τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Καταλαβαίνω γιατί μιμείστε τη φωνή του Ανδρέα Παπανδρέου. Αλλά όχι και να κάνετε σκονάκι αποσπάσματα του δικού μας προγράμματος. Αυτό πάει πολύ».

«Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους. Όμως, στην πραγματικότητα, μετατρέπουμε τις ευρωεκλογές σε εθνική κάλπη -που τόσο φοβάται ο κ. Τσίπρας. Και στέλνουμε έτσι το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής που θέλει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων σήμερα», κατέληξε στην βασική του ομιλία ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Ανέβηκαν οι τόνοι στις δευτερολογίες

Σφοδρή σύγκρουση με φόντο την κάλπη-3

Μετά το τέλος της ομιλίας του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας έλαβε εκ νέου τον λόγο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι οι ομιλίες των δύο ανδρών κράτησαν περίπου μια ώρα η καθεμία, εις βάρος της επόμενης ομιλήτριας που ήταν η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Στις δευτερολογίες των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές αναφορές, που οδήγησαν σε έναν έντονο διάλογο μεταξύ των δύο ανδρών, εκτός καθαρά πολιτικού πλαίσιου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή