Βουλή: Σύγκρουση για 120 δόσεις και αφορολόγητο

Βουλή: Σύγκρουση για 120 δόσεις και αφορολόγητο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, ακόμα και επί νομοθετήματος επί του οποίου δεν φαίνεται να υπάρχει αρνητική ψήφος, όπως αυτό που συζητείται από χθες στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και αφορά τις 120 δόσεις και άλλα «θετικά» μέτρα, καταδεικνύει ότι το πολιτικό σύστημα, ευρισκόμενο στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, κινείται σε τροχιά διαρκών και εκρηκτικών αντιπαραθέσεων που βαθαίνουν το χάσμα στην εθνική αντιπροσωπεία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε –όπως αναμενόταν– και τροπολογία προς άμεση ψήφιση, για την κατάργηση του προψηφισμένου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέτρου της περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου. «Τι θα κάνετε, θα την αποδεχτείτε την τροπολογία;» σημείωσε ο εισηγητής της Ν.Δ. Ι. Βρούτσης απευθυνόμενος στους παριστάμενους υπουργούς. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η κυρία Παναγιώτα Κοζομπόλη, χαρακτηρίζοντας την τροπολογία «εμπαιγμό» αφού –όπως είπε– η Ν.Δ. γνωρίζει πως αποδοχή της θα σήμαινε παραβίαση των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς.

Αρχικώς, αφορμή για την εκδήλωση της σύγκρουσης αποτέλεσε η επιλογή της πλειοψηφίας να φέρει προς συζήτηση το νομοσχέδιο με «επείγουσες» διαδικασίες και σε χρόνο παράλληλο με την κεντρική συζήτηση στην Ολομέλεια επί της προτάσεως για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. «Παίρνουμε μέτρα για την ελάφρυνση πάρα πολλών συμπολιτών μας και τα οποία έχουν άμεση εφαρμογή. Γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε τη διαδικασία του επείγοντος», υποστήριξε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου.

«Εχει καταντήσει αστείο πλέον το θέμα με τα επείγοντα νομοσχέδια που φέρνονται συνέχεια με φτηνές δικαιολογίες», σχολίασε ο κ. Βρούτσης. «Κατανοούμε την επιλογή της κυβέρνησης, επειδή είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο και θέλει να αλλάξει το κλίμα», ανέφερε ο κ. Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ).

Οταν, στη συνέχεια, οι ομιλίες άρχισαν να επικεντρώνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ακούστηκαν εκ νέου οι αναφορές στις προσεχείς εκλογές, με τους τόνους να ανεβαίνουν κατακόρυφα.

«Σας βλέπω λίγο αγχωμένους και στεναχωρημένους. Δεν πιστεύω να στεναχωρηθήκατε για τα μόνιμα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Εγώ θέλω να σας πω να μη στεναχωριέστε», άρχισε την τοποθέτησή του, πυροδοτώντας περαιτέρω την ένταση, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Βαρδάκης. «Ψυχραιμία. Δυστυχώς, ούτε τα ψέματα ούτε οι θεατρινισμοί μπορούν να σας σώσουν από την πολιτική συντριβή η οποία έρχεται σε λίγες μέρες», απάντησε ο κ. Βρούτσης. «Κάτω από την πίεση του εκλογικού κύκλου, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βαφτίσει το ένα που δίνει από τα δέκα που πήρε, ενόψει και των ευρωεκλογών, ως δέκατη τρίτη σύνταξη, εγώ θα το έλεγα δώρο ευρωεκλογών. Βάλτε το και απάνω στην κάλπη, μπας και σωθείτε, αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό», σημείωσε ο κ. Κουτσούκος από τη ΔΗΣΥ. Για «προεκλογικό εμπόριο ελπίδας και κάλπικες προσδοκίες» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος. «Λυπούμαι πολύ που επαναλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ατάκτως ερριμμένες απόψεις, λανθασμένες, που δεν μας πάμε μπροστά, αντιθέτως μας πηγαίνουν πίσω», υποστήριξε η κυρία Αντιγόνη Λυμπεράκη (Ποτάμι). Επικριτικοί ήταν οι εισηγητές της Χ.Α. και της Ενωσης Κεντρώων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή