Κριτική Βέμπερ στον Τσίπρα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλή επίθεση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Μαξίμου, εξαπέλυσε χθες ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ στον Αλέξη Τσίπρα μετά τις εξαγγελίες του τελευταίου στο Ζάππειο Μέγαρο, προκαλώντας για ακόμη μία φορά την αντίδραση της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο Βαυαρός πολιτικός, λίγο μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού, με μήνυμά του στο Twitter, του άσκησε σφοδρή κριτική με επίκεντρο την πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης της ανεργίας. «Οταν ο Τσίπρας κάνει λάθη στην οικονομική πολιτική, οι λαοί στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα πρέπει να πληρώνουν τις συνέπειες.

Γι’ αυτό τασσόμαστε εναντίον μιας ευρωπαϊκής ασφάλισης κατά της ανεργίας», ήταν το μήνυμά του στο κοινωνικό δίκτυο. Το ίδιο θέμα μάλιστα, η δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης της ανεργίας, βρέθηκε στο επίκεντρο και αργότερα κατά το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των κ. Βέμπερ και Τίμερμανς στο κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Ο κ. Βέμπερ, σχολιάζοντας ξανά την πρόταση Τσίπρα, σημείωσε πως κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής του αλλά και των συνεπειών της. Ως παράδειγμα ο κ. Βέμπερ έφερε το συνταξιοδοτικό λέγοντας πως, αν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πρόωρη συνταξιοδότηση των πολιτών της, δεν μπορεί να ζητήσει από τους γείτονές της να χρηματοδοτήσουν μια τέτοια πρωτοβουλία. «Αυτά τα πράγματα δεν έχουν σχέση με αλληλεγγύη», υπογράμμισε υπενθυμίζοντας πως η Γερμανία, με την «Ατζέντα 2010», προώθησε μεταρρυθμίσεις και κάλεσε και την υπόλοιπη Ευρώπη να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Η τοποθέτηση Βέμπερ έδωσε ουσιαστικά συνέχεια στη διαρκή κόντρα του με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το Μαξίμου με κάθε ευκαιρία ταυτίζει τον Βαυαρό πολιτικό και τις απόψεις του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ο κ. Τσίπρας άλλωστε έχει κάνει σημαία πως η εκλογή Βέμπερ είναι ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα, θέση που επανέλαβε και στο Ζάππειο.

Οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος, κληθείς να τις σχολίασε, δήλωσε στην «Κ»: «Ο ανθέλληνας Βέμπερ είπε αυτό που δεν μπορεί να πει ο Μητσοτάκης υπό τον φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Η Δεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη παραμένει φανατικός υπέρμαχος της λιτότητας, των μνημονίων και του κοινωνικού κανιβαλισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή