Ν. Αναστασιάδης: Ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση στις προκλήσεις της Τουρκίας

Ν. Αναστασιάδης: Ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση στις προκλήσεις της Τουρκίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

«Θετικότατη ανταπόκριση» από τους εταίρους στην ΕΕ, έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του Σίμπιου και αναμένει δήλωση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα αντανακλά τη στήριξη που επετεύχθη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Euronews, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης των 27 στο Σίμπιου, της Ρουμανίας, ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε στις 28 Μαΐου που θα έχουμε το έκτακτο Συμβούλιο είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου και αναλόγως θα γίνουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς τι ζήτησε από τους ομολόγους του στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ποια ήταν η ανταπόκριση που είχε, ο Πρόεδρος είπε ότι «ενημέρωσα με κάθε λεπτομέρεια για τα όσα συμβαίνουν όχι τελευταία, αλλά σε όλη αυτή τη διάρκεια, με τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ιδιαίτερα την πολύ πρόσφατη, που κατά την άποψη μου αποτελεί μια δεύτερη εισβολή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας κλπ. Η ανταπόκριση ήταν θετικότατη από πλευράς των εταίρων και η δήλωση εν συνεχεία που θα γίνει από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πιστεύω θα αντανακλά αυτή τη στήριξη που έτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία από τους εταίρους της».

Ερωτηθείς αν θα ζητούσε κάτι πιο πρακτικό από την ΕΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «έχω αναφέρει τι θα μπορούσε να ζητήσω, από σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα παρακολουθεί το θέμα είτε στις 28 Μαΐου όταν θα έχουμε το έκτακτο Συμβούλιο είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου και αναλόγως θα γίνουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν».

Πρόσθεσε δε ότι «στην παρέμβαση μου έφερα παραδείγματα όπου η ΕΕ, όχι για υποψήφια κράτη, αλλά για τρίτα κράτη έλαβε συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Συνεπώς, έχω κάνει εντονότατη την παρέμβαση όσον αφορά την παράλειψη της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ως υποψήφια χώρα έναντι ενός κράτους μέλους, κάτι το οποίο καταδεικνύει την ασέβεια, αν θέλετε, προς τις υποχρεώσεις της έναντι όχι μόνο του κράτους μέλους αλλά και της Ευρώπης».

Ο Πρόεδρος είπε ότι επεσήμανε προς τους ομολόγους του ότι «η Τουρκία δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται με λόγια» και υπέδειξε έντονα όπως «έμπρακτα πια η ΕΕ να καταδείξει ότι όπως συμπεριφέρεται με τρίτες χώρες, πολύ περισσότερο έτσι και πρέπει να συμπεριφερθεί για κράτη μέλη», σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε «μερικές βδομάδες προ της έκθεσης προόδου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «δεδομένου ότι σήμερα είναι Άτυπο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δεν λαμβάνει αποφάσεις, οι αποφάσεις αφέθηκαν, αν και εφόσον συνεχίσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου η Τουρκία, να ληφθούν εν καιρώ», σημειώνοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια στο Έκτακτο Συμβούλιο της 28ης Μαΐου και εν συνεχεία στο Τακτικό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.